събота, 28 април 2012 г.

Панкреатит и диета при панкреатит


Споменах, че боледувах от хроничен панкреатит. Това е изключително специфично и изключително неприятно заболяване. Първото, което трябва да знае и направи всеки диагностициран с това заболяване е да направи пълно изследване на жлъчката си. Защото много често панкреатитът е причинен от хронично жлъчно заболяване. А понеже тези заболявания в голяма част протичат безсимптомно, болният и не подозира за тях.

В случай, че се установи хронично жлъчно заболяване (хроничен холецистит, евентуално усложнен с холелитиаза - т.е. хронично възпаление на жлъчката, евентуално усложнено с жлъчни камъни), радикалното справяне с панкреатита изисква отстраняване на жлъчката. Не се бойте от това, дори досега да не сте имали жлъчен проблем. Панкреасът е много по-важен орган от жлъчката. Без жлъчка можем съвсем нормално да живеем, но и не без панкреас. За да излекувате панкреаса си, си струва да махнете жлъчката. При мен случаят се оказа точно такъв: Установиха ми хроничен панкреатит. Когато махнах жлъчката панкреатитът изчезна.

Какви изследвания трябва да направим за жлъчно заболяване? Кръвно изследване на биохимията, така наречените трансаминази. Ехограф на коремна кухина. Но решаващото средство е дуоденоскопията - вкарва се сонда през устата, която 3-4 чеса събира жлъчния сок, който след това се изследва за наличието на бактерии. Жлъчката е особен орган и бактериалната инфекция може да съществува в нея години наред, без да се забележи. Причината е, че жлъчката е много слабо кръвоснабдена.

Но това, че не се забелязва, не значи, че е безвредна. Освен хроничния панкреатит, който може да предизвика, тя може да се окаже стартов спусък на сериозни заболявания, когато отслабне имунитетът на организма. Пак пример с мен: Разболях се от грип и като усложнение се появи остър пиелонефрит (възпаление на бъбреците). Понеже не се повлия от антибиотиците, лекарите решиха, че има огнище на бактериална инфекция в организма, от което идват бактериите към бъбреците. Обикновено в такъв случай първият "заподозрян" са зъбите. Там инфекциите също текат с години без прояви, защото има минимално кръвоснабдяване. Е, тогава отидох на стоматолог и за месец излекувах/отстраних всички зъби с грануломи. Но пиелонефритът продължаваше. И тогава лекарите ми направиха т.нар. дуоденоскопия и при анализа на жлъчния сок се оказа, че в него има точно тези  бактерии, които причиняват пиелонефрита. Направиха един курс антибиотици, насочени към тоя специфичен вид бактерия и пиелонефритът се излекува.

Но се оказа, че това не е изчистило проблема с жлъчката като цяло, което се видя след години с панкреатита. Така че при всяко хронично заболяване на жлъчката е добре да се обсъди с лекаря възможността за премахването й с оглед на това, че може да причинява проблеми, при които отгоре на всичко да не може лесно да установи причината. 

Сега да се върна към панкреатита. При него възможностите за медикаментозно лечение са доста ограничени и основно е значението на диетата. През първия до третия ден храненето се изключва. Диетата започва от 4-тия ден на болестта и лекарят задължително съобщава диетата на болния. Но хубаво е болният да знае принципите.:

Остър панкреатит
В първите 1-3 дена не се приема храна  След това болният се захранва при строго съблюдаване на диетата.

Разрешени храни:
Месо от постни риби и немазни птици (пиле), прясна немазна извара, прясно сирене. Мазнините се ограничават до 60 мг на ден като за целта се изключва свинското месо, както и животинската мазвина за готвене (мас). Ограничават се въглеводородите, особено сладките. Тоест без хляб, тестени, сладки, особено конфитари, мед, десерти, газирани напитки. Храна се поема само топла. Яде се на малки порции, 6-8 пъти на ден.

С тази диета постепенно се възстанявава функцията на панкреаса. Но за да няма рецидиви и за да предпазим панкреаса от по-нататъшни увреждания е хубаво да спазваме следната диета, и то години наред:

Дългосрочна диета:
Готви се основно на фурна и на пара. От зърнените е разрешен подсушеният (на фурна или в микровълнова) бял хляб и сухарите. От постните супи – зеленчуковите (но без зеле). Месото е само нетлъсто телешко и пилешко. Рибата също е от нетлъсти видове. Месото се приготвя предимно на скара или на пара, избягва се пърженето. Млечните продукти трябва да не са преминали силна ферментация, т.е. без кашкавали, деликатесни сирена и подобни, без овче сирене – само прясно краве сирене. Олио и сметана (нискомаслена) могат да се използват за подправки. Яйцата се ограничават. Зеленчуците – моркови, зеле, картофи, цветно зеле, цвекло и т.н., трябва да се смилат и сваряват. От плодовете могат да се ядат настъргани, както и печени без обвивката, ягоди, банани, компоти, желета, некисели сокове. По възможност е хубаво храните да се смилат или настъргват.

Категорично трябва да се изключат обикновеният хляб, тлъстите меса и риби, сушените и консервирани меса, всички салами и колбаси, твърдите сирена, овчият кашкавал. Също така месните, пилешките, рибните и гъбените бульони и супи, високомаслената сметана, животинските мазнини, масленото кисело мляко (3,6 и повече процента мазнини), бялото зеле, репичките, ряпата, киселеца и спанака. Изключват се още алкохол, кафе, цигари, какао,газирани напитки, силни месни и рибни бульони и супи, субпродукти (дреболии - мозък, бъбреци, дробчета, език), хайвер, бонбони, шоколад, сладолед, торти, пасти и сладкиши. Захар не се ползва.

Добре е да се яде на малки порции, 6-8 пъти на ден.


Други жлъчно-чернодробни постинги:

Болната жлъчка - какво да я правим?

Хранителен режим след отстраняване на жлъчка

Жлъчни камъни

Камъни в жлъчката

Жлъчка

 

 

11 коментара:

Анонимен каза...

Привет, с интерес поемам думите написани от вас, но в един момент в края на публикациите свързан с панкреатита оставам с множество неизяснени въпросителни.

За това, ако е удобно, ще започна с въпросите един по един.

Как се открива хроничен панкреатит?

Т.е. кое може да ни докаже, че панкреасът вече не функционира съвсем, както трябва?
Дали след преглед на ехограф от гастроентеролог, би могло да се пропусне подобно заболяване?

Unknown каза...

Преглед с ехограф би трябвало веднага да открие хроничния панкреатит.

Анонимен каза...

Благодаря ви много!

Анонимен каза...

Само, че при съпруга ми не се видя на ехограф и след два дена го приеха по спешност с остър панкреатит, а уж "нищо му нямаше" на панкреаса...

Unknown каза...

Съжалявам, че ще го кажа, но това е груба лекарска грешка - да не видят остър панкреатит на ехограф. На ехограх на мене ми видях проничен панкреатит, а какво остава за остър :-(

Unknown каза...

Ами не винаги панкреаса се визуализира на ЕХО поради обилните газови колекции

Unknown каза...

Ами не винаги панкреаса се визуализира на ЕХО поради обилните газови колекции

Unknown каза...

В франция съм мисля че прекарах остър панкреатит спазвам диета картофи и моркови сварени и препечени филии с козио сирене половин аспирин преди сън витамини от най скъпите и ранитидин зада се поддържам нали трябва да се работи някък чакам някаква карта витал и мисла да отида да ми направят изледвания дано да не ме претупат както се казва

Unknown каза...

Моля да се консолтирам с експер вече се притеснявам за здравето ми +359884319308

Unknown каза...

А изобщо лекува ли се хроничен панкреатит?

Анонимен каза...

Хроничен панкреатит е заболяване до живот.