сряда, 4 април 2012 г.

Те умряха от глад


Васил и Фиданка от Стражица - брат и сестра умряха от глад и пневмония, преди да дочакат първа пролет. На 22 март съседи на Васил и Фиданка в град Стражица решили да проверят защо никой не излиза от жилището им вече трети ден. След като повикали полиция и отворили вратата, открили Васил и Фиданка мъртви.
Мъжът, който е на 65 години, бил паднал на колене до леглото в една от стаите, а сестра му, на 66, била открита мъртва в тоалетната. Следи от насилие не са открити, казаха от полицията във Велико Търново, съобщи "Стандарт".
Аутопсията е установила, че двамата са починали от пневмония и от системно недохранване. Братът и сестрата живеели в пълна мизерия и били без работа от дълго време.


Нямам думи. То бива див капитализъм, бива пазарен фундаментализъм, но такова чудо - да умреш от глад - и в САЩ няма. Поздравления за ИПИ - пазарнофундаменталисткия Институт за пазарна икономика :-(



5 коментара:

Анонимен каза...

Два въпроса:

Защо пък ИПИ ???

Какво да се промени за да се оправят нещата според Вас?

dzver каза...

Какво общо има това с ИПИ и пазарната икономика?

Unknown каза...

@ Анонимен

В САЩ има ваучери за храна, които се отпускат на супербедните.

@ dzver

Има, доколкото те проповядват чисти, до фундаменталистка крайност, пазарни принципи без всякаква социална функция на държавата, без социално подпомагане на най-слабите, изобщо без социално подпомагане.

Има, доколкото техният капитализъм (който го няма никъде по света) е крокодилски - всяко нежиснеспособно нещо трябва да изчезне.

dzver каза...

Какво по-точно е жизнеспособното на социалистическия псевдокапитализъм с огромна нефункционираща държава, който работи в момента?

Unknown каза...

В случая говоря не изобщо за държавата (и аз съм против всеобхватаната държава, която всичко разпределя), а за най-бедните, за инвалидите и за престарелите. За това, че те според фундаменталистките критерии са нежизнеспособни. Това и в САЩ - суперпазарна страна, го няма. Не умират в САЩ хора от глад. Инвалидите и престарелите там не гладуват (знам го, защото съм проучвала тяхната социална система, която междудругото е много по-малка по обхват и размер от европейските).