вторник, 3 април 2012 г.

Бездомните кучета и образованието


Темата сега е остра защото глутница бездомници изпохапаха жестоко, почти до смърт възрастен човек. Никакво значение няма, че бил професор в н'ам кой американски университет. Защото зверството е зверство към какъвто и да е човек. Обаче с цялото съзнание, че мнението ми ще е остро оспорвано, ще се опитам да кажа няколко важни неща:

Повечето улични кучета са безобидни, даже дружелюбни. И си остават такива, докато към тях не се присъедини породисто куче - избягало или изгонено от собствениците си. Именно то ги превръща в глутница. И тук иде голямата несвършена работа на общината. Освен да съобщи, че изсква домашните кучета да имат чип, тя не направи нощо, НИЩО, за да осигури изпълнението на наредбата. АЗ съм собственик на 4 кучета, които са чипирани, и искам плътен контрол на общината във всички градинки, да бъдат првинудени всички собственици да ги чипират. Идеята е, когато се улови бездомно куче с чип, собственикът, който го е шзхвърлил, за получава солена глоба.

Да се върнем на бездомницине. Кучетата са социални животни и когато са повече, се обединяват около един лидер, когото следват безпрекословно. Ако лидерът напада - нападат и другите, ако лидерът бяга - бягат всички. В този смисъл е важно и хората да знаят как да се пазят. Кучетата разпознават страха в "противника" - а противник е всеки който застрашава територията им. Физиолигичният механизъм е, че при чувство за страх организмът отделя микрохормони, като феромоните - които се разпространяват като миризма - и чувствителният кучешки нос ги усеща. В този смисъл е вярно, че "страхът мирише".

На не само хормоните са важни, важно е и общото внушение. Бездомниците никога не нападат хора с уверена и решителна походка. Често са склонни да нападат клошари и роми, понеже ги възприемат като конкуренти - поради ровенето в кофите, които са основен източник на прехрана за тях. Също така са скклонни да нападат пияни хора - не е ясно защо, но явно алкохолът, който се излъчва чрез кожата на пияния, не им харесва и го възприемат като заплаха.

В опасна ситуация е нужно човек да идентифицира лидера и при евентуална агресивна проява да неутрализира него. Обективно погледнато едно куче няма шанс срещу невъоръжен човек (дори чисто физически) при схватка - кучето разполага само със захапката си, а човек има на разположение 4 силни крайника... Един ритник е достатъчен да охлади агресивния порив на кое да е куче, стига да е насочен правилно и в подходящото място. Най-доброто слабо място е под долната челюст в края на врата (ако ритникът е достатъчно силен може да предизвика мигновена смърт). Има и достатъчно добри средства за прогонване на кучета в оръжейните магазини на поносими цени - спрейове, електрически палки....

Най-накрая ще кажа най-спорното твърдение (в известна степен съм го обосновала досега): Предполагам, че сегашният нахапан, както и всички предишни нахапани по някакъв начин са провокирали кучетата - чрез вик "махай се" към най-близкото куче и/или чрез размахване на ръце - изобщо чрез поведение, което те възприемат като агресия. Говоря го не само като кучелюб и кучо-информационно-научно-запознат ;-) Имам личен опит от срещи с глутници. Ако не заплашиш някое от водещите кучета а те са тези, които се приближават най-близо, ако не се уплашиш и продължаваш да вървиш, няма проблеми.

Затова мисля, че освен необходимите директни мерки, които общината най-сетне трябва да предприеме - масова кастрация и връщане по места + достатъчно приюти, би било хубаво децата (и възрастните, но не знам как) да бъдат учени в училище какво животно е кучето, защо е приятел на човека и как трябва да се държат с него. Не става дума само за глутници. Нерядко се случва дете да посегне да погали куче на собственик и то да го излае, даже да хлопне зъби. В 99% от случаите причината е, че детето посяга с ръката си отгоре, а всяко движение отгоре, не само движение - всяка фигура, която се надвесва отгоре, кучето я възприема като заплаха. Ака искаш да погалиш непознато куче, трябва да приседнеш/клекнеш на неговот ниво и да протегнеш бавно ръка ОТДОЛУ/ПО-НИСКО от гръкляна му. Тогава ще ти позволи, а ако го е страх, ще се отдръпне, но няма да залае или ухапе.

Ей на такива неща е хубаво да научат децата. Вместо да ги учмат какви органели имала амебата или какви били нервните ганглии на червея. Ей богу, не се шегувам - в 6-ти клас учат тези никому ненужни глупости, а къде по-добре би било ако учеха за животните (не само кучета - а котки, крави, петли и кокошки, прасета, морски свинчета, овце, мишки, плъхове и други, с които днешният човек общува) - как живеят, как се хранят, как се държат, как ние трябва да се държим с тях... Но нашето образование е "академично" - тъпчем детските глави с глупости, които никому никога няма да потрябват, а не им даваме знания, необходими за живота им.



10 коментара:

Дончо каза...

Вени, независимо какво и как да кажем, бездомните кучета нямат място в София и в никой град. Те трябва да бъдат унищожени. Жалко е, но е така.

Marin Guergov каза...

Аз съм колоездач и същевременно не ме е страх от кучета. Но хич не ми е приятно, когато 2-3 кучета тичат покрай мен и ме лаят злостно, понякога дори хапят.
Нека и аз предложа един съвет за колоездачи. Когато минавате покрай глутница не въртете силно педалите, карайте тихо и по-възможност по инерция. Тогава кучетата не усещат заплаха от вас.

Димитър Георгиев каза...

Омръзна ми цяла София да е пълна с бездомни кучета, хапещи наред младо и старо, а собствениците на домашни да ми минират входа. Много е "приятно", когато бързаш за работа да настъпи кучешко лайно рано сутрин, а както е споменал и друг коментатор, ако караш колело винаги няколко кучета тичат след теб. Крайно време е да спрат да крадат парите екокрадците и да ги използват по предназначение. Приют за 1 седмица и ако не се потърси кучето - умъртвяване(като се разкарат кучетата от улиците може да бъде удължен срока за това).

Анонимен каза...

Честно казано ми писна да се съобразявам с това как вървя, какво правя, дали говоря, когато минавам покрай бездомните кучета, факт е че куче може да нападне и без провокация, не приемам схващането че кучетата нападат само когато са провокирани....хапана съм от глутница кучета без дори да ги забележа преди това, вървях със слушалки и нито съм ги видяла, нито съм ги чула, докато не бях заобиколена от 20 лаещи песа.... така че вече ми се повръща от тази толерантност към кучетата, след като 10 години всички хуманни мерки не дават резултат крайно време е да се избият, защото това е по-хуманно, отколкото да се нападат и оглозгват хора!

Христо Христов каза...

Честно да Ви кажа, тази статия ме потресе. Поради подобен начин на мислене не може да се реши проблемът с бездомните кучета. Не ми е ясно как е възможно хора да си мислят, че могат да говорят с кучетата. Е Вие явно не само си говорите с тях, но и те Ви отговарят и Ви казват от какво се страхуват и кога нападат хора. Умолявам Ви, спрете с тези глупости. Когато харесвате кучетата си ги взимайте вкъщи, полагайте грижи за тях и НОСЕТЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТЯХ. Много е лесно да им хвърляме храна и после да обвиняваме, че видиш ли хората са ги предизвикали. А когато вечер в тъмното изскочат 2-3 кучета от храстите и започнат да Ви лаят и ръмжат, а около Вас няма жив човек, ще ми е интересно да видя как ще ги погалвате по гушката. Може би има някаква причина лъвовете и мечките в зоологическата градина да са в клетка, а не да се разхождат свободно по улиците и да ни учат като ги видим как да се качваме по-бързо на дърво. Ето Ви и един друг аспект на проблема с кученцата и това какво остава след тях http://economistbg.blogspot.com/2012/02/blog-post_26.html

Unknown каза...

@ Анонимен 1, Анонимен 2 и Христо Христов:

Уважавам мнението ви, но не го приемам. Била съм близо до глутница, заобикаляли са ме и съм се държала така, че не са ме нападали. Но сте прави, че моят опит и моето разбиране не е никакъв аргумент в спора, както и не е нещо, което от едно казване ще направи други хора да са защитени.

Но за избиването мисля, че бъркате. Когато се избият, временно има резултат, но след това те се увеличават с огромна скорост, защото в опразнените екологични ниши нахлуват и се настаняват кучетата от околните софийски села и софийските околности. Освен това постоянен и немалък е притокът на бивши домашни кучета, изхвърлени от стопаните си. В последните години много хора взимат куче, защото е модно, а като им писне ежедневната грижа, го изхвърлят. Другата голяма група изхвърлящи са хората от строежите. Те взимат куче или две да пазят и когато свърши строежът, ги отвързват и натирват. По груби оценки на служителите на "Екоравновесие" и на дружествата за защита на животните годишно в София се изхвърлят около 2000-3000 кучета. И те са некастрирани, т.е. размножават се.
Изходът е чипирането, т.е. задължително поставяне на чип на ухото на всяко домашно животно. Така когато бъде намерено бездомно куче, по чипа си вижда кой го изхвърлил и му се налага солена глоба, а кучето се прибира в приют. Но общината и лично Фандъкова не им се занимава с "главоболната" работа да приложат наредбата за чипирането, която предвижда 200 лв глоба за куче без чип. Само това да направят и след това да следят чиповете на бездомниците, кучетата ще намалеят повече от половина.

Unknown каза...

@ Дончо
Унищожавнането не решава проблема. Виж говрния коментар. В европейските градове са се справили чрез 1) строга отговорност на собствениците - с цел да не изхвърлят 2) кастриране 3) приюти

Защо у нас този модел не работи - ами защото не работят маса европейски неща. Безхаберие, безотговорност, стремеж да се изпълнява проформа определия бюджет, без да се върши нищо...

Филип Миразчийски каза...

Нещата са много прости и ясни - кучетата нямат място живеещи на свобода сред хората - трябва контрол.
Наистина не мисля, че хората трябва да се съобразяват с кучетата, как да вървят, как да се държат, откъде да минават. Все едно, да пуснем вълци и мечки в Борисовата, и да сложим табела - Внимание! Минавайте само ако сте ловна дружинка от 10 човека!

Първо - управата трябва да покаже малко политическа воля и сериозен контрол - безплатно чипиране, обезпаразатияване и кастриране. Глобата за изхвърлено куче трябва да стане не 200, ами 2000 лева. И плащането й да не е с пожелателен характер.
Второ - всяко куче хванато на улицата, отива в приют, където седи 7-14 дена. Ако в този период никой не го осинови - евтаназия.
Трето - ограничение за броя осиновени кучета от приюта на човек - до 4.
Ако тези и още няколко правила се приложат, проблем с бездомни кучета няма да има, ако ще и по 100 да идват всеки месец от селата...

Анонимен каза...

Аз съм от хората които се "разбират" с кучетата. Въпреки това, няколко пъти ми се е налагало да допълвам доброто ни "разбирателство" с правото на тоягата. А веднъж се спасих от една глутница само защото бях въоръжен. Затова споделям мнението, че улични кучета не трябва да има. Дори само заради кърлежите и заразите които разнасят. Причината за "кучешкият проблем " е не в липсата на пари, не в "кучеазщитниците", не в лошата нормативна база, а в тоталната управленска импотентност на общината. След последния случай, кметицата се жалва, че някои "кучезащитници" "осиновявали" по 150 кучета от приютите и след това ги пускали отново по улиците. Видите ли, трябвало да се ограничи "осиновяването", там бил проблемът. Но никой от журналята не попита кметицата, защо на никой от тези "кучеосиновители" не е поискала данък "куче". Ако общината беше прибрала на въпросния "кучелюбец" 3000 лв данък, последователи нямаше да има. А защо, след като уловят вече "осиновено" куче, не представят сметката на "кучеосиновителя" ? Изобщо, при добро желание, лесно решим проблем. Но какво ли ни е наред? Всяко чудо за три дни, до следващия изяден професор.

Лъчезар П. Томов каза...

Кучетата атакуват първи, когато охраняват хората, които ги хранят, случвало се е да се впускат към в Гевгелийски, когато са с жената, която им дава кокали, но не правят нищо подобно, ако я няма