събота, 7 април 2012 г.

Седемте влиятелни блогъри на сп.Forbes


Видях във Фейсбук, че в последния брой на Forbes, посветен на разни класации, има списък на 20-те най-влиятелни блогъри у нас. Реших да го купя, за да извадя и публикувам списъка, той като мисля, че това ще е интересно. Оказа се, че те не са 20, а 7. Но по-голямата изненада бе, че и аз фигурирам сред тях. Което бе неочаквано, тъй като смятам моя блог за особен, да не кажа шашав. Но това не значи, че списъкът няма да е интересен за повече хора, ето го (а за моя блог накрая):

Нели ОгняноваНели Огнянова
nellyo.wordpress.com
Успява да събере най-ценното от европейското медийно и интернет право.





Николай ХаджигеновНиколай Хаджигенов
hadjigenov.com
Публикува полезни статии и съвети за гражданите на една милиционерска държава и им помага да разберат как да се защитят от произвола на МВР.




Радан КъневРадан Кънев
radankanev.blogspot.com
Един от малкото политици, позиционирани "вдясно", който има свой собствен и сериозен блог, който може и трябва да се чете редовно.




Боян ЮруковБоян Юруков
yurukov.net/blog
Българин в чужбина, който милее много повече за страната, отколкото голяма част от българите, живеещи на територията на държавата.





Данчо ДанчевДанчо Данчев
ddanchev.blogspot.com
Той е може би най-влиятелният български блогър в световен мащаб - технически експерт в областта на киберсигурността.




Иван БакаловИван Бакалов
e-vestnik.bg
Един от малкото останали острови на свободното и свободолюбивото мислене, списван професионално и отличаващ се с редица съвместни качествени публикации с други блогове.



Невена ГюроваНевена Гюрова
semkiibonbonki.blogspot.com
Тя не се предава въпреки всички трудности, с които се сблъсква,  и продължава неуморно да разкрива недъзите на българската политика.




Смятам блога си за нетипичен, тъй като пиша за най-различни неща. Пиша за всичко, което ми е интересно, а на мен ми е интересно почти всичко.Ако има някаква обща нишка, те са всъщност две:

Старая се винаги това, което пиша, да има някаква информационна стойност за други хора, а да не е просто лично излияние. Затова търся и публикувам факти, данни, таблици, графики, илюстрации, старая се да намирам и давам линкове към източниците или изобщо интресни линкове по темата. Затова много дори от развклекателните ми публикации имат и аналитичен аспект.

Второто е това, заради което са ме отбелязали във Forbes: Обикновено търся социологическия, обществения, често политическия аспект на дадена тема, даден проблем, дадено явление, даден факт. Не обичам единичните факти, дето витаят като самотен господ бог във вселената: "В начало Бог създаде небето и земята. А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната, и Дух Божий се носеше над водата. [Битие, 1:1-2]"

И тъй като наскоро премиерът Борисов и червената депутатка Корнелия Нинова се замеряха с латински сентенции, мен ме изби да изясня със сентенции, но древногръцки, защо ме влече към обществено-политическия анализ на почти всичко:
"Човекът е мяра за всички неща - за съществуващите - че съществуват и за несъществуващите, че не съществуват."
Протагор

"Човекът е обществено животно (зоон политикон)."
Аристотел


16 коментара:

Анонимен каза...

Добре де, сведени са до седем. За мен така или иначе са много по малко от 20, но пък са повече от седем, с тая подробност само, че отговарят на по-големи изисквания. Името на Юруков конкретно в тоя списък е голямо недоразумение, щото тва момче така и не ми се стори да знае в кои свят и коя държава пребивава. Както и да е, малко са се пообъркали в обясненията, приписвайки характеристики на другите, с които мога да представя всъщност теб пред непознати. Ама пак - както и да е, в крайна сметка, тоя форбс издаде и списък на топ цървулите в държавата, като писа че били най влиятелни - ами, може и така да е, то при нас само лайната влияят. МОоже би най-ценното от тва издание на тва по принцип смешно списание е споменаването на името ти. Вече подозирам, че не е случайно, а има някакъв скрит замисъл в цялата тая работа. Поздрави.

Unknown каза...

Никакъв замисъл няма. За мен бе пълна изненада. Обадиха ми се да ми кажат, че и мен ме има.

Отдавна не се лаская от публично признание. Бях журналист №3, после №2, после №1 на България. Имах признанието на колегията. И спрях, прекратих всичко това. Сега ли, в качеството си на обикновен човек, ще се стремя да ме признават?

Анонимен каза...

Да, ако няма някакви скрити мотиви, то тогава нещата са вече интересни - т.е. бих казал, със споменаването на твоето име "господата ха ха" от тва издание волно или неволно си имат работа с истината и нещо смислено вече. Дали подозират не зная. Интересно в такъв случай би ми било какъв критерий следват. Ама говоря глупости вече - щото всъщност пет пари не давам за тоя нелеп, лайнян всъщност форбс и критериите им. Така или иначе в моя списък, класация и т.н. си далеч напред, и трудно някои те стига. Чудех се просто, дали не правят провокации някакви. Спирам. (Бележка: ако думите ми пораждат ласкателства, комплименти, т.н. неща от рода, то е умишлено, сърдечно и искрено. Дали звучат така е въпрос на способности на изразяване, но да отбележа, в горните редове не влагам цинизъм. Напротив - въодушевлението и респекта, които изпитвам са огромни. Към едни и не към други, естествено.

Анонимен каза...

А Григор и Кака Цуката каде са бре .....? :)

Unknown каза...

@ Анонимен 1
Благодаря :-)

Виж руския Форбс и оригиналния Форбс, може да са ти по-интересни, а ги има и онлайн:
http://www.forbes.ru/
http://www.forbes.com/


@ Анонимен 2

Григор Гачев и Кака Сийка (Лонганлон)?

Анонимен каза...

@Вени Г.
Е, честито класиране между най-влиятелните блогъри в България :).
Класацията обаче е доста постна и липсват доста имена Йовко Ламбрев, Григор Гачев, Петър Стойков (Лонганлон), Еленко Еленков, Делян Делчев, Ивайло Борисов, Свилен Милев, Пейо Попов, Иван Стамболов (Sulla) - поне тези биха влезли в моята класация от прима виста.
Иначе двама от класираните в класацията на Forbes България, Николай Хаджигенов и Данчо Данчев, аз лично за пръв път ги чувам.

Unknown каза...

Благодаря :-)

И аз ги чета редовно от години всички изброени от теб, без Лонганлон (много се дразня от него). Както чета и останалите от 7-цата. Николай Хаджигенов пише интересно, миналата година го открих и сега не пропускам. Само Данчо Данчев го чувам цза първи път и няма да го чета и занапред, защото пише твърде специализирано (за ИТ сигурността), и то на английски.

Анонимен каза...

лонгалфон има още много да учи, бедният. а и като цяло много от нашите странни екземляри-блогъри страстно заявяваха какви не били и защо, и какви най ми били и защо, все едно на някого му дреме за тяхната дисфункционална индивидуалност, инадивидуална дисфункционалност(ако трябва да им вляза в тона) липса на общи познания - абе изобщо неграмотност. Поне това може да се отбележи, не може да се забележи само там досега, където са пазили мълчание. Удивлявам се как всичките им писания са публични, т.е. много от нащите много начетени и експертни екземляри-блогъри още не реагират адекватно на публичните отзиви. След скорошните новини се сещам пак за онези, които развиваха неотдавна некви трейлъри за немския ни възпитаник, бедните те. Трагедия.

Анонимен каза...

Браво, Вени!
На колегата-Анонимен с дългия списък... от посочените блогъри кои 7 са най-влиятелни според теб? Щото иназ мога да посоча още, примерно икономистите на ИПИ имат свой блог, но кои са 7-те, дето са най-влиятелни?
Радвам се, че има такава класация и такива свестни хора са влезли в нея.
Вени, още един път: честито!

Анонимен каза...

списък не съм представял, тва (требе да)е колегата, нека той отговори :)

Анонимен каза...

Интересно ми е само, защо Иво Инджев не фигурира сред най-влиятелните блогъри (пък било то и на 9-то място)? Имате ли някакъв коментар?

Иначе всички блогове на интелигентни и последователни хора, като изброените, са истинска ценност за бедния "читател" в България, който е постянно облъчван и обливан само с помия, простотия и платена пропаганда от традиционните медии. Благодаря ви (на всички)!

Unknown каза...

@ Анонимен последен

Не бих могла да коментирам за Иво Инджев, тъй като нямам нищо общо с Forbes. Тяхна е класацията.

Иначе Иво аз го чета всеки ден :-)

Анонимен каза...

@ Вени Г. 21:47

Мда, разбирам позицията Ви

От моята скромна гледна точка на "най-обикновен" анонимен читател, обаче, да правиш класация на най-влиятелните блогъри в България и да не включиш Иво Инджев е... ненормална работа. Ама какво ли разбирам аз... от Форбс (и който стои там зад това).

Анонимен каза...

На прав път си колега, целият форбс е ненормална работа, та да се захващаш с подробности :)

Анонимен каза...

Всъщност - някой може ли да обясни по какви критерии един блог е дефиниран като "най-влиятелен"?
Най-близко до ума е, че важни, ключови за държавата решения са до голяма степен повлияни, продиктувани или задвижени от публикации в тези блогове. Но пък тогава въпросът е - как това е измерено?
Ако пък критерият е брой на посещения, тогава "най-влиятелен" е много съмнителна категория.

Анонимен каза...

Мисля, че само форбс може да ти отговори купища булшит, на това което питаш, колега, и не се съмнявай, че ще е експертен отговора. те са много добри в това. така, че - наистина ли имаш време за губене..............