сряда, 18 април 2012 г.

Митът, че Световната банка диктува чрез Дянков


Не ще и дума, удобен е този мит - "не пожарникарят е отговорен, а лошите хора/евреите /американците/плутократите от Световната банка."

За този мит допринасят неизкоренената партиархалност в мисленето на българите; политическата им късопаметност; склонността им да се "влюбват" или директно да си изобретяват "месии"; и лявата идеологема, просмукала се здраво в мозъка им, дори на десни по принцип хора, че международните финансови институции имат за цел да "опустошават" и "изсмукват" горките държави, които са им партньори.

Бойко е поредният "месия" и по патриархалната схема на добрия цар и лошите му чиновници той трябва да е невинен. Той прави добри неща за народа, но тая кръвопийска Световна банка, която му "натресе" Симеон Дянков, е причина за лошите неща.

Да, ама не. Без да съм адвокат на Дянков, е полезно да погледнем какви са били възгледите му преди да стане финансов министър (следват в жълто цитати от негово интервю пред "Фокус" от 17 юни 2009 г.) . След което да ги сравним с действията му като финансов министър. Пътьом да ги сравним и с действията на Бойко. И накрая да погледнем какво е дереджето сега.
"...да не се позволява безработицата да расте. Тя ще расте, но да не се позволява да мине 10%. Това, ако стане, част от тази безработица става хронична и след пет години ние ще имаме пак сравнително голяма безработица, както и в България сме го видели след 1997 година, и сме го видели по света. Според мен, ако икономическата и финансова политика на едно ново правителство трябва да се обобщи, то само две неща трябва да се правят – влизане в еврозоната на всяка цена и всички мерки, които са бързи за запазване на работни места. Всичко останало е интересно, но е втора ръка. Веднъж като се загуби едно работно място, са необходими 3-4 години за неговото възстановяване. Ако веднъж започне да расте безработицата, дори и следващата година да започне да расте икономиката и да тръгне нагоре с експортни мерки, ние ще загубим четири години... Но поне започваме от някакъв процент на безработица от 6%-6.5%, което позволява на едно ново правителство, ако бързо влезе и вземе антикризисни мерки, да предотврати двуцифрени стойности на безработицата. Според мен това реално все още може да се направи."
Какво правят вече трета година Дянков и Бойко - не им пука за безработицата. Освен че прилагат дребни хитрости, за да "пудрят" реалния й размер - чрез умишлената пасивност на НАП да използва правомощията си по закон да иска обявяване в несъстоятелнст (респ. с последващо производство по оздравяване) на предприятията, които системно не плащат осигуровки и/или данъци. Като ГОРУБСО Мадан например. Месеци не получавали заплати, но статистиката не ги води безработни.

Каква е ситуацията сега: В България за февруари безработицата е достигнала 12,4 на сто след равнището от 12,2 на сто през януари и 11,1 на сто през февруари 2011 година.
"...не бива да се правят големи инфраструктурни проекти, какъвто е най-общо казано плана „Станишев”. Той казва, че ще се влеят 6 милиарда евро в магистрали. Това и в България и по света не е добра мярка. Защо? Защото това отнема време – година, две три докато се напишат проектите, докато се приемат, докато се организират. До тогава ние или ще сме в дълбока криза или кризата ще е минала. Вместо това трябва да се правят по-краткосрочни проекти, които за три-четири месеца могат да влязат хора, особено от строителството. Това означава примерно подобряване, построяване на детски площадки, здравни заведения. Това помага особено на строителния сектор...
При антикризисните програми трябва да действа бързо и да се мисли не само, че ние предлагаме бързо неща, а че нещата, които ние предлагаме могат да станат бързо. От тази гледна точка, дългосрочни инфраструктурни проекти са просто несмислена антикризисна мярка. Според мен вместо тази насока да се говори за магистрали, макар, че те са необходими за държавата и трябва така или иначе да се построят, вместо това трябва бързите мерки да са наистина бързи."
Тук коментарите са излишни. Бойко и обслужващите го медии започват и свършват деня с магистралите. Дянков мълчи като..., да не казвам като какво по въпроса.
"...трябва да влязат повече инвестиции – особено в образователната система. Вместо те да стоят безработни, те могат да се преквалифицират... Има още доста мерки, но те могат да се обобщят в три насоки. Едната е бързото запазване на работни места, създаване на бюджета общо взето и запазване на съществуващия, третата насока е дългосрочни политики в сферата на образованието и здравеопазването." 
Коментарите също са излишни. Бойко спря здравната реформа, като междувременно дестабилизира системата като средно на 8 месеца сменя здравния министър. За образованието в бюджет 2012 формално има номинално увеличение, но процентът от БВП остава същият и е най-ниският в Европа. Прехваленото увеличение на средствата всъщност нито е толкова голямо, нито тези средства бележат ръст от началото на управлението на ГЕРБ - четвърта година не можем да достигнем нивата от 2009 г.

Всичко това сумирано означава, че технократът Дянков е клекнал пред спонтанно-кейнсианските възгледи на Бойко. Наричам ги "спонтанни", защото се съмнявам, че премиерът има представа от Кейнс, освен че вероятно е чувал за Рузвелт и за Хитлер, които строили магистрали и крупни обекти да борят кризата. А технократът Дянков страхливичко е замълчал, вместо да се му обяснява, че Рузвелт и Хитлер са целяли преди всичко да въздействат върху безработицата, защото в първата половина на миналия век крупното строителство е ангажирало хиляди работници - но с днешната техника не е така.

Крайният извод не е добър. Излиза че Слънцето от Банкя еднолично формира икономическата политика. Показа го и отношението му към Трайчо Трайков: първо принизи длъжността до обикновен министър (за разлика от вицепремиерите Дянков и Цветанов) и второ, уволни го  грубиянски и пренебрежително до степен, немислима за цивилизован държавник.

А Световната банка освен, че е невинна конкретно в случая със слабохарактерността на Дянков, и по принцип не бива да е упреквана, че залага на стабилността (както МВФ), защото тя е насочена към развитието. вместо на развитието. Световната банка ни даваше заеми за развитието на водния сектор, за здравеопазването, за кадастъра ако щете и прочие инфраструктура. Съвсем друг е въпросът, че ние не оползотворихме като хората тези пари. За несъвсем разбиращите: да, за Световната банка инфраструктурата е по-важна и точно затова отпуска заеми за нея - за да не се харчи проблемният бюджет.

При тая Слънчева доминация в икономическата стратегия ми изглежда, че е по-добре гербавите да се откажат от експериментите със Сребърния фонд, да емитират еврооблигации и в зависимост от постигната доходност да се обърнат или не към МВФ за споразумение. На МВФ имам повече вяра отколкото на Бойко.


1 коментар:

Анонимен каза...

Ако Световната банка е искала да използва Симеон Дянков за да прокарва интересите си, значи са много загубени, защото той дава пари само срещу резултати, което не само че не работи в България, а дори се посреща с жестока съпротива. Дянков не може да вирее в тази среда и рано или късно, по един или друг начин, щеше да се махне от България, както кожата избутва забита в нея треска. Така че е лоша инвестиция за Световната банка, или когото и да е. Иначе в правова държава е златен кадър и щеше да се задържи много дълго време.