четвъртък, 19 април 2012 г.

Само за заклети книгоманиаци!


Само за заклети любители на книгите! За други е противопоказно!

Не е нужно знанието на английски, макар че има фраза-две на този език - "I don't want to die." "It's okay. It's not so bad." ("Не искам да умирам. "Няма проблем. Това не е толкова лошо.")

Анимацията е по идея на режисьора Spike Jonze ("Да бъдеш Джон Малкович"). Оригиналното заглавие е Mourir Auprès de Toi (To Die By Your Side). Действието се развива в известната парижка книжарница Shakespeare and Company
[видео]
[край на видеото]

Този, на когото е харесало филмчето, задължително трябва да прочете книгата "Фирмин". Великолепен разказ за любовта към книгите; за Фирмин, който живее в нея и чрез нея; за странната, нараняваща връзка между света на книгите и света на реалността...

Това е корицата на "Фирмин" от руското издание, пускам я защото картината е същата като на българското, но от нашето не намерих такъв качествен jpg:

Фирмин

Да, Фирмин е плъх. Но нали ние, заклетите любители на книгите, сме книжни плъхове? Книгата не е детска. Когато книгоманиакът чете мислите и чувствата на Фирмин (романът е написан в първо лице), той сякаш чува себе си. А понякога като че слуша друг, по-възрастен, по-мъдър и по-страстен, заклет книголюбител.

Няма коментари: