понеделник, 9 април 2012 г.

За ГОРУБСО и ОЦК основният виновник е властта в лицето на Симеон Дянков



В днешното си интервю за сутрешния блок на bTV премиерът рече нещо твърде любопитно:
"Моята теза трябва да бъде на две части - какво не са свършили предишните и какво сме направили ние". Шефката на кабинета му Румяна Бъчварова - бивш социолог и настоящ Главен Негов пиар, добре го е подковала, но е забравила да му каже да не го обяснява така в ефир.

Ако журналистът беше читав, не трябваше да пропусне това изтърване и да попита: "Вие управлявате вече трета година, тъй че не е ли добре да има и трета част на тезата - какво не сме свършили ние"? То и опозицията ако беше читава, отдавна трябваше да почне да му "набива канчето" с премълчаваната трета част на тезата. Например за скандала с ГОРУБСО-Мадан.

По бойков табиет кой ли не се оказа виновен - Костов, че ги приватизирал; синдикатите и работниците - че толкова години не протестирали. А в последните 3 години, когато предприятията тръгнаха надолу, нито Костов, нито синдикати, нито работници можеха да направят каквото и да е. Единственият, който можеше, е държават в лицето на Националната агенция по приходите (НАП).

След като Захариев престана да внася осигуровки за ГОРУБСО, НАП трябваше да подаде молба до съда за откриване на производство по несъстоятелност (чл.625 от Търговския закон) и в хода на това производство да се договори с другите кредитори и/или 20% от работниците за предлагане на оздравителен план (чл.696 и чл.697 от ТЗ). НАП обаче не си мръдна пръста. Може би защото при оздравителен план е практически невъзможно за собственика да продължи да източва предприятието. Явно на властта собственикът Захариев е мил с нещо. Отдавна опозицията трябваше да е привикала на парламентарен контрол финансовият министър Симеон Дянков да отговаря защо подопечната му НАП не е направила нещо, а е гледала безучастно затъването на предприятието.

Предполагам, че Горубсо има и други задължения към НАП, но за осигуровките поно излезе черно на бяло, че 2 години не са плащани. Сходна е ситуацият в ОЦК Кърджали. Вероятно заради  това  тихомълком бе уволнен директорът на дирекция "Големи данъкоплатци" в НАП Стефан Тричков, който заемаше поста, откакто ГЕРБ дойде на власт. С идеята, че е бушон, който трябва да изгори, за да се запази реномето на властта.

Но каквито са управниците - нито познават закона, нито ги е еня за него - такива и журналистите им. Такава и опозицията им. Такъв и народът им, който ръкоплещи с две ръце на Бойковата безотговорност и на Бойковите лъжи. За малцинството, което не обслужва властта и не е доволно от нея, остава единствено Терминал 2.

Няма коментари: