понеделник, 30 април 2012 г.

Меглена Кунева и присъединяването към ЕС. Тя ощети ли националния интерес


Общо място в каквито и да е политически дискусии щом стане дума за Меглена Кунева е, че тя е жертвала/пренебрегнала националните ни интереси при присъединяването към ЕС. Това е лъжа, която не издържа на никоя проверка Какви са фактите.Меглена Кунева бе главен преговарящ с ЕС за присъединяването. Нека видим сферите, в които я обвиняват. 

Проблемът с АЕЦ "Козодуй", по-точно със затвярането на малкrте му блокове, бе договорен през 1993 г. и потвърден през 1999 г. Тогава е подписано рамково споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за 24 милиона екю за затварянето на първите 4 блока. Всички последващи правителства бяха принудени да се съобразяват с това. Главният преговарящ няма съвършено никакво отношение към ангажименти, поети на правителствено ниво.

Селскостопанските квоти. Износните ни квоти за ЕС ние и до днес не изпъляваме, пример с млечната квота  Проблемът със селскостопанското ни производство не са квотите за изнес в ЕС, а високите цени, ниската конкурентоспособност и нестандартното производстно, както и недостатъци в сектора на износителите, които не позволяват по-голям износ.

И най-голямото обвинение към Кунева - че не е направила нищо, за да защити интереса на българските потребители срещу монополите и изобщо срещу всичко. Ами по-голяма глупост от това не бях срещала. Тя била комисар за потребителите и трябвало да защитава нашите потрпебители. Нищо подобно. Еврокомисарят поема ангажимент да няма национални пристрастия, не е възможпно тя да има каквито и да е отговорности спрямо българските потребители. Тъпият въпрос какво направи тя за нашия туризъм, за нашето селско стопанство и за каквото и да е подобно, е съвършено безпредметен за човек, който има минимум представа какво е Европейският съюз и органите му.

И какво се оказва - като премахнем проблема с АЕЦ "Козродуй", квотите и защитата нда потребителите, не остава нищо конкретно, за което Меглена Кунева да бъде упреквана. Фразата за "Мистър Йес", в дамския вариант "Мадам Йес" е безпредметна. 

Не съм политически фен на Кунeва. Аз съм от т.нар.твърд електорат на ДСБ. Ще гласувам за тях, защото смятам, че България има нужда от дясно-консервативна партия, дори да не е управяваща.. Меглена Кунева пък представлява дясно-либералния проект. Тя не е моят избор, но мисля, че има нужда от партия, за каквато тя дава заявка, още повече след краха на НДСВ. Дясното има нужда от представителство и от истински алтернативи. Затова не мися, че има базисно противоречие между евентуалния електорат на Кунева и електората на ДСБ. 

И всичко дотук няма отношение към евентуалната партия на Кунева. Има отношение към фактите. А те са, че тя по никакъв начин не е ощетила националния интерес.



5 коментара:

tarzan каза...

Съгласен съм, че по изброените теми Кунева не е ощетила държавата. Само че от един политик освен да не прави глупости се очаква и да прави неща, които да стимулират държавата. А тя е от тази порода политици на прехода дето искат с всички да са в добри отношения(Желев/Стоянов), политика на консенсуса. В крайна сметка това е запазване на статуквото, в което няма и нищо чудно, защото тя е котилото. То не е само БГ котило, а сегашното поколение политици дето обслужват интересите на едрия капитал. Ще дам пример със спирането на конкуренцията на евтини китайски играчки. Тя е част от свръх регулацията, която спира конкуренцията и бетонира позициите на монополите.

Бях любител на такъв тип политици, но вече не навиждам мижетурките с добри обноски и езици, готови да се съюзят с всеки стига да спечелят едни избори. Какво направи тя на изборите за европарламент: излъга избирателите си и стана комисар като вкара с нейното име други конформисти. За съжаление има още много хора, които искат такъв тип политици.

Максим каза...

Поздравление за обективния коментар!

Unknown каза...

@ tarzan

Кунева направи изключително много за България: Спомогна повече от половината преговорни глави по присъединяването ни към ЕС да бъдат приключени по-рано от предвиденото и като краен резултат страната ни приключи преговорния процес шест месеца по рано от предвиденото. Тя договори една година отсрочка за вноските на страната ни в европейския бюджет и увеличаване на вече одобрените следприсъединителни пакети.

Относно това, че била политик на статуквото и искала с всички да не е добре. Кунева до 2001 г. не беше политик, не членуваше в политическа партия. Тя влезе в политиката, когато Симеон дойде в България. Никакви отношения по никакъв повод не е имала със Стоянов и Желев. Като главен преговарящ с ЕС и по-късно като министър по европейските въпроси, тя практически се занимаваше само с присъединяването и не е влизала в политически игри.

Относно китайските играчки. Тя наложи ограничения върху вноса им в Евросъюза, защото голяма част от тях не отговаряха на европейските критерии за безопасност, а някои бяха направо опасни. В Европа няма монополисти в сектора на детските играчки, тъй че никой монопол не е защитен поради ограниченията на китайския внос.

Относно изборите за европарламент. Тя направи същото, което направи бате Бойко преди това на парламентарните избори през 2005 г. Той оглави листата на НДСВ в два района - Благоевградски и Пловдив-окръг и спомогна за високите резу@ tarzan

Кунева направи изключителна много за България: Спомогна повече от половината преговорни глави по присъединяването ни към ЕС да бъдат приключени по-рано от предвиденото и като краен резултат страната ни приключи преговорния процес шест месеца по рано от предвиденото. Тя договари една година отсрочка за вноските на страната ни в европейския бюджет и увеличаване на вече одобрените следприсъединителните пакети.

Относно това, че била политик на статуквото и искала с всички да не е добре. Кунева до 2001 г. не беше политик, не членуваше в политическа партия. Тя влезе в политиката когато Симеон дойде в България. Никакви отношения по никакъв повод не е имала и не е изразявал към Стоянов и Желев. Като главен преговарящ с ЕС и по-късно като министър по европейските въпроси в правителството на царя, тя практически се занимаваше само с присъединяването и не е влизала в политически игри.

Относно китайските играчки. Тя наложи ограничения върху вноса им в ЕС, защото голяма част от тях не отговаряха на европейските критерии за безопасност, а някои бяха направо опасни. В Европа няма монополисти в сектора на детските играчки, тъй че никой монопол не е защитен с ограниченията на китайския внос.

Относно изборите за европарламент. Тя направи същото, което направи бате Бойко преди това на парламентарните избори през 2005 г. Той оглави листата на НДСВ в два района - Благоевградски и Пловдив-окръг. А след това се отказа да е депутат, като по такъв начин излъга избирателите си като вкара с неговото име други. Ако тя е упреквана, дваж повече трябва да бъде упрекван Бойко. Което означава, че атаките срещу нея не са принципни, а тенденциозно злонамерени. тати на царистите в тези два района. А след това се отказа да е депутат, като по такъв начин излъга избирателите си, вкарвайки с неговото име други. Ако тя е упреквана, дваж повече трябва да бъде упрекван Бойко. Което означава, че атаките срещу нея не са принципни, а тенденциозно злонамерени.

Анонимен каза...

В момента според мен зад Кунева стоят същите акули и финансови интереси, които доведоха Симеон в България. Което значи че дадем ли и шанс отново ще се върнем назад. В никакъв случай няма да я подкрепя с гласа си - още повече след като проучих в детайли нейни интервюта, изяви и реакции. За мен това е поредния парашутист предназначен да обере негативния вот срещу ГЕРБ.
Към ДСБ имам симпатии и се замислям - ама тоя Атанас Атанасов не мога да го дишам. Не ме кефи това ченге и това си е ...

Unknown каза...

Ще ми е интересно, а вероятно и не само на мен, кое от изявите й те навежда на тази мисъл?

Аз също ги познавам, защото я следя редовно, още от 2001 г., но може нещо да съм пропуснала.

За акулите и финансовите интереси - досега не съм видяла факт, който да намеква за това.