събота, 28 април 2012 г.

Етичния кодекс на МВР




Пита сайтът Афера.бг. За съжаление само той. И аз питам. И се чудя, защо медиите не питат. Те би трябвало да са кучетата, дето ръфат властта, но нашите кучета предпочитат да лапат късовете, които тя им дава. Защитата на обществения интерес е оставена на интернет. Сайтове, блогове, фейсбук, форуми.... В този ред съм  длъжна да отдам дължимото на Афера.бг. Критиките към Веселина Томова (собственикът на сайта) се свеждат до два типа: Не е е добър сайтът и Ти си лоша, че говориш тия неща;. Да, сайтът има какво да оправя откъм дизайн и откъм това да е по юзър френдли.

Но истинският проблем на критиците на Веселина не е качеството на сайта. А това, което пише. Може да не е написано по най-висшите канони на писането, но е истина. И това кара висши фигури, прицелени от Веселина, да санкционират действия против сайта- На въпроса дали имам доказателства за твърденията си бих попитала "Тия дето атакуват сървъра на сайта защо го правят, защото пише неверни нища?" Ако са неверни, защо го атакуват?


И да се върна на темата за етичния кодекс на МВР. Каква етика, какви 5 лева?

У нас бият всеки задържан, за да даде показания, удобни за дознателя. У нас се държат грубо и отвратително към всеки гражданин, който се жалва за каквото и да е. Идеята е да не се жалваш . Колкото по-малко жалби, толкова по-добри показатели за престъпността. А ако случайно се случи гаден гражданин, който държи на правата си - о-о-о, няма проблем! Почваме го гражданина по реда на заподозрените и задържаните : кой сте, какво искате, ама защо го искате, какво общо имате с това, срещу което се жалвате, ама нямате ли нещо нередно с тях,... С две думи "линията" (така на ченгенарски жаргон се нарича начина, по който се държат с вас) е: докажи че нямаш нищо престъпно с тоя човек, от когото се жалиш, и с всички хора и изобщо.

Когато обикновен човек отиде в районното да се жалва от нещо и се срещне с тоя мишмаш от безхаберност и рекетьорство, единственото, което му остава е да си отиде. Тържество на етиката и на показателите за престъпността! И все пак гражданинът трябва да е доволен, нали не са го задържали. Макар че от държанието към него би следвало да помислим, че и това е възможно. А за етиката спрямо задържаните няма и да говоря. Масата дела, по които държавата ни е осъдена в Страсбург по въпроса за отношението към задържаните говори сама за себе си.



4 коментара:

Анонимен каза...

Цитат:"У нас бият всеки задържан, за да даде показания, удобни за дознателя. У нас се държат грубо и отвратително към всеки гражданин, който се жалва за каквото и да е."

Моля, да ме извините, но вие в коя държава живеете?! Защото в България горното го има в единични случаи и не е масова практика. Казвам го от личен и на роднини, и приятели опит.

BlueWater

Unknown каза...

Интересно. И вие, и роднините, и познатите ви имат опит като задържани или жалващи се граждани в МВР и сте споделяли този орит. Хайде де, нима смятате, че не се вижда, че пишете поръчков коментар?

Анонимен каза...

Аз лично споделям с роднини и приятели. Вие не го ли правите?!
Много от нас имаме опит като жалващи се поради загубени или откраднати документи, поради не спазване на реда от други хора което пречи на нас, като свидетели на престъпления. В моят дом имаше кражба с взлом и не забелязах служителите на МВР да се отнасят "грубо и отвратително" с мен, точно обратното от несоха се с уважение. Нито аз нито някой от роднините и причтелите ми са задържани, но аз и те сме виждали задържани в управленията на МВР и НИКОЙ от тях нямаше вид на човек който е бит и малтретиран!

Моля, бихте ли споделили ДОКАЗАТЕЛСТВАТА които са ви навели на мисълта, че

Цитирам:"У нас бият ВСЕКИ задържан....У нас се държат грубо и отвратително към ВСЕКИ гражданин..."

Ако НЕ дадете доказателства, то вероятността Вие да пишете ПОРЪЧКОВА статия е ГОЛЯМА!

BlueWater

Моля, ако вие пишете поръчкови статии, то не си мислете че аз пиша поръчкови коментари!

Unknown каза...

Аха, ясно ми стана. Вие сте BlueWater, фенът на ГЕРБ от форума на Дневник.бг С хора, хвалещи ГЕРБ без значение защо и как, а по принцип,, не виждам смисъл да говоря.