събота, 14 април 2012 г.

Ромите са като бездомните кучета. Само дето не искаме да ги стреляме


...докато положението на хилядите българи, които живеят в страх и са лишени от елементарното право на спокоен сън по българските села. Обезкостени български села, не само баби и дядовци, бизнесът е изчезнал от там. Те нямат право да гледат кокошки, нямат право да гледат царевица, нямат право да спят. Те са се барикадирали като във война и селата изглеждат като във война. Има едни хора, които безнаказано си щъкат напред-назад и превръщат българските села, които би трябвало да са гръбнака на българската икономика, защото там ни е плодородна земята, в населените места... Българският полицай не приема жалба за пет кокошки, защото това било под минимума за не знам какво, наказуемост. Само, че когато това е рецидив и, когато няма никакво земеделие заради тези кражби, това вече не е рецидив, а сериозен икономически проблем. Той не е просто проблем на съня на едни хора... Какъв ЕС, какви 5 лв.? Едни хора живеят в страх. Елементарното нещо не им е осигурено – сън.
Въпроси на водещата в интервю с Бойко Борисов
"Тази сутрин" по bTV, 09 април 2012

Тези неудобни факти са груба реалност за хората в селата, особено тези в Североизточна България. И отговорът на премиера, че трябва да се праща повече полиция, но министърът не праща, защото няма, е не само глупав. Той е нагло глупав. Министерство с над 1 млрд бюджет, министерство, в което се раздадоха над 20 милиона бонуси, министерство със служители, които на глава от населаението са най-много повече от съответните в Евросъюза - това същото министерство - галениче на властта, няма полицаи, за да защити почтените, спазващи законите и плащащи данъци български граждани! Какво повече е необходимо на управниците, за да могат да си защитават гражданите? Да увеличат щата на МВР да стане 10 пъти по-голям от армията (сега е само 2,5 пъти по-голям)?  Да решат МВР да залапа 20% от бюджетните разходи (сега лапа 12,5%)? Ама по тоя път, г-н Борисов, може да ни турнете всички в МВР, белким съумеем сами да се защитаваме...

Сега обаче искам да говоря и за друго - защо и как се стигна дотук.За отговорност няма да говоря, защото като припомня фактите, всеки ще може сам да си отговори.

До 1958 г. огромната част от ромите у нас са номади, сиреч живеят в катуни, които се движат насам-натам и когато се установят до някое селище, припечелват от услугите - като калайджийство, ковачество, кошничарство и прочие дребни занаяти, хващат се да вършат  непривлекателни, временни и тежки дейности. През 1958 г. комунистическата власт приема закон, който забранява ромското номадство и заселва насилствено ромите. Огромната част от тях са заселени на село и принудени да работят в ТКЗС. Със селскостопанските реформи в края на 70-те години ТКЗС-тата са окрупнени в аграрно-промишлени комплекси (АПК) и така окончателно се скъсва и без това изтънялата нишка, свързваща собствениците (де юре земята в ТКЗС е собственост на селяните, които са я внесли в него) и труда им. А ромите на село юридически стават наемни работници - както работниците в градовете.  Тогава това изглежда като напредък, прогрес - сред ромите на село няма престъпност, за разлика от ромите в гетата в големите градове. Те живеят съобразно общите норми и ценности.

И именно тези, "по-цивилизовани" роми стават първата жертва на поземлената реформа, приета от всички политически сили през март 1991 г. БСП няма какво да бяга по тъча, обвинявайки единствено СДС за проблемите в българското село. Обвинява, защото СДС прие през есента на 1992 г. безумния закон за връщане на земята в реални граници. Да, тъпота велика бе, и до ден днешен я плащаме. Тя е в основата на това, че никой голям селскостопански производител не инвестира дългосрочно - защото повечето земя, която обработва, не е негова, а я арендова от десетки, стотици дребни собственици. Тя е причината за огромното количество необработваеми земи. Тя е причината за унищожената инфраструктура на селското стопанство (напоителни системи, машино-тракторен парк, ветеринарно-хигиенно обслужване, агрохимическа защита, система за наторяване, семенни и развъдни звена и т.н.) Тя е причина селското стопанство да се върне половин век назад.

Обаче СДС само реализира до логичния й край философията на реформата, приета консенсусно от всички партии, вкл. БСП. А тази философия бе "Земята на бившите й собственици". Можеха да не правят тази тъпота. А да приемат подхода, реализиран по-късно при реституцията - на собствениците да се издават компенсаторни бонове за участие в приватизацията, като междурвременно АПК-тата се трасформират в акционерни дружества, които се задължават да отделят земята на бившите собственици, които искат реално да я обработват, но без да се нарушават големите масиви земя и инфраструктурата. И в тези акционирани АПК, превърнати в агрокомплекси, подобно на американските, бившите собственици, нежелаещи да обработват земята си или да си вземат, за да я борбатоват, щяха да са акционери. А ако не искат да са акционери, да продадат акциите си или  да ги разменят срещу индустриални акции

Ромска караванаДа, ама не! Земята се разпарчетоса, инфраструктурата се разграби и унищожи. Какво стана с нашите роми, за които говорихме? Ами останаха ничии, бездомни и безработни. Като скитащите кучета по градовете - питомци без стопанин, изхвърлени сами да оцеляват. До 1958 г. нямаше роми селяни. И ако не бяха принудително заселени, ако бяха оставени да живеят в катуните си, нямаше да го има проблемът с огромното количество ромски деца, и то деца без образование, без квалификация, благоприятна почва за израстване на престъпници. Нямаше да го има този феномен, защото катунът като икономическа единица живее по абсолютно пазарни закони - колкото спечели, толкова потребява. В катуна не се раждат и гледат деца заради социални помощи. Катунът не търпи безделници. Защо в страните от стара Европа ( ЕС без бившите соцстрани) няма ромски проблем? Не защото нямат роми. А защото техните роми никога не са били принудително закрепвани за земята, съответно след демократичните революции да са останали като ничии кучета. Белгийските, английските и прочието западни роми и днес си жевят по катунарски - само че вместо с каруци, движат с автомобили с каравани. 

А комунизмът премахва дори за ромите възможността да се развиват. Като кучата бездомни. Развъдени, но захвърлени... За които всички сме отговорни, но не искаме да я поемем шибаната отговорност.


7 коментара:

Апостол Апостолов каза...

Така е било и в САЩ, докато не са внесли подходящата поправка в конституцията си, която гласи: "Народът има право да носи оръжие."

Дааааа, Бог е създал човека, а "Колт" го е направил свободен!

Анонимен каза...

Липсата на контрол и безнаказаността, на която се радват престъпниците от всякакви етноси, са причина и за ромската престъпност. Нека не разделяме хората на етноси. Нека бъдат съдени всички равно - и не само по етноси, а и по положение в обществото. Така всичко ще си дойде на мястото. Как да работи един циганин, като му се плаща да краде.
А как да не му се плаща да краде, като от всичката организирана престъпност (разбирай партиите) се краде безогледно...
И така ще бъде, докато стадото псува пред телевизорите, гледайки търски сериали и пие ракия, докато младото поколение лови СПИН по дискотеките...

Unknown каза...

Оръжието, Апостол, както и наказателната репресия, Анонимен, не решават ни най-малко основният проблем - как да живеят тези хора?
Прав сте, Анонимен, че трябва законите да се прилагат към всички. Въпросът е какво остава отвъд закона. Отвъд него остават хиляди, десетки хиляди, които нямат препитание. Не можем да арестуваме всички.

Анонимен каза...

О да, Вени, в ЕС ИМА ромски проблем и дори по-голям от България. Има и социални помощи (доста по-щедри даже), има дребна престъпност, неходене на училише, неграмотност, неинтегрираност, безработица... . Но рядко се вижда на повърхността от туристите от Източна Европа, които са отишли да се снимат пред Лувъра или наклонената кула в Пиза. Просто трябва човек да се заинтересува, за да ги види, да прочете малко...

Unknown каза...

Знам, че в ЕС има ромски проблем, както и у нас. Споменах ромите именно заради това, че никой не признава техния проблем - имам предвид не престъпност и прочие, а проблемът на самите роми като изоставени и отхвърлени от обществото. В този смисъл направих сравнението с бездомните кучета. Че и едните, и другите са отхвърлени, неприемани и гонени - без да имат вина за това. Същото, в по-малка степен, е и в Евросъюзя, особено в Южна Европа. Защо - е друга тема.

Тоест, струва ми се, че с теб сме на, общо взето, сходни позиции. Разбира се, може и да се лъжа.

Анонимен каза...

Позициите са съвсем различни, защото самата идея на поста ти - както го чета е че ако катуните бе бяха разтурени а ромите са били оставени да си живеят все така нямаше да имаме в момента ромски проблем, както няма в ЕС. А там проблемът го има, даже по-голям, но по-невидим, защото след като си живеят в катуни и са отделно, са невидими за обществото и никой не ги гони за образование, както и те не се оплакват че не си намират работа. Издържат се от просия и джебчийство, живеят си отделно и така всички са доволни.

Unknown каза...

Не си точен за Западна Европа. Западът не гони никъде СВОИТЕ роми и няма никакъв проблем с тях.
Във Франция ромите се наричат "пътуващи хора". Живеят с каравани в къмпинги в покрайнините на градовете. Работят сезонна работа, временна работа. Местят се. Никой няма проблеми с тях.
В Германия също няма проблеми с местните роми. Там полицейските служби водят статистика за престъпността сред ромите от десетки години. "Когато надникнахме в нея, установихме, че данните не потвърждават теорията за по-високата престъпност сред ромите. С едно важно изключение - че тежките престъпления сред тази малцинствена група са много по-рядко срещани", казва експертът в Централния съвет на ромите и синтите в Германия Херберт Хойс.