петък, 27 април 2012 г.

Цецо пак лъже. Или ни смята за малоумниЦветан Цветанов: ...това, което винаги сме искали и отстоявали, е да има реален парламентарен контрол върху службите. Смятам, че в правилника на 41-о Народно събрание много ясно беше изразена тази политическа воля за парламентарен контрол, който се осъществява в момента от Комисията за контрол на дейността на ДАНС.


Нищо не сте отстоявали и отстояли. Парламентарен контрол означава преди всичко контрол върху бюджета. Но не като обща сума, там няма какво да се контролира. А като бюджет по разбивки: толкова за специални разузнавателни средства (подслушване, проследяване и т.н.), толкова за оперативен състав, толкова за администрация... И т.н. Перо по перо и дейност по дейност. Приказките за тайни се отнасят до конкретната оперативна работа. Останалото - бюджет с разбивка по пера и дейности, е обект на парламентарен контрол. Поне в нормалните държави.

Това не съществува не само за ДАНС, а и за МВР. Където отдавна има парламентарен контрол. Има на книга. Но де факто няма. Иначе щеше да стане ясно, че МВР харчи залудо пари на данъкоплатците за подслушвания, от които няма никакъв разултат. Достатъчно е да се сравнят парите за подслушвания с броя дела, при които те са били използвани. Както и че разходите за хората на бюра и разнасящи чанти са сравними с тези за оперативния състав. Нима някой вярва, че това, което и досега Цецко и предзходниците му пазеха като светая светих - а именно как пилеят парите на данъкоплатците - изведнъж са решили да го извадят на бял свят?Няма коментари: