вторник, 24 април 2012 г.

Стават ли нашите вестници за тоалетна хартия?


Екпертното ни мнение, че в случай на необходимост стават, вкл. преди прочитането им. Единствените, които не издържаха теста за тоалетна хартия, а показаха качества на вестник, са "Сега " и Дневник". Всъщност за "Дневник" не сме сигурни, защото експертизата бе на онлайн база, а сме преди утре, за да видим дали Дневник е включил в хартиеното си издание достойната публикация, заради която го изключихме от тоалетната класация.

Всъщност последното ни наведе на мисълта да подходим към идеята за тоалетна хартия метафорично, виртуално - тъй да се рече, и да погледнем по същия критерий сайтовете. Ами от доминиращите новинарски сайтове всички са за там...., за виртуалното кошче на виртуалната тоалетна. Сайтовете, които стават за четене, не са от първата десетка посещавани, а се смятат за маргинални. По-важното е, че не са дело на уеб корпорации, фирми и прочие, а се поддържат от хора, вдъхновени и посветени на идея. Като Веселина Томова и Люба Манолова.

Какъв бе критерият на изследването ни? Прост. След последните два дена стана ясно и на слепите, че вътрешният министър Цветан Цветанов заграбва извънконституционно и с недемократична цел власт. За това днес написаха само в сайта на естник "Сега", в сайта Дневник.бг и в сайтовете на двете дами, които упоменах. А то е очевидно за всеки! Господи, очевидно за всеки :-(

Милиционери мачкат демокрацията, а т.нар. свободни медии не го забелязват. Майната им на медиите, отдавна казах, че трябва да ги отпишем и да се борим като граждани въпреки тях . Единствената опора на демокрацията остават все още независимите съдии. Защото Цвинокио разположи свои хора да ръководят съдебната система, пътьом подчинявайки мекотелото Борис Велчев, известен още като главен прокурор. Но не е пречупил нормалните, честни и съвестни съдии. А последният и решаващ защитен пост на демокрацията и на правата на гражданите е Европейският съд по правата на човека. Рано или късно Цвинокио-Франкенщайн ще започне да получава оттам звучни шамари.

В контекста на тоалетната хартия - хартиена или виртуална, ще ми е интересна позицията (или липсата й) на сайтове, известни като неближещи задвика на Бойко. Извинявам се за думата "Бойко". Няма да споменавам конкретно имена, но всеки, който чете новинарските сайтове, може да си направи извод.

Защото Цвинокио наистина е започнал поход към властта - отделен е въпросът дали ще постигне крайната си цел. Хората, довели Хитлер на власт, хората; довели Пиночет на власт. са мислели, че марионетките ще им вършат работа. У нас фактите за проблемите на едрия бизнес с Хитлер и подобните на Пиночет не са известни, но те съществуват.

Разбира се, наш Цецко не може да стане ни Хитлер, ни Пиночет (въпреки че не би имал нищо против - така мисля аз) - епохата, обществото и условията не са такива. Но не е невъзможно, използвайки затрудненията на ЕС (още повече, вероятността те да се увеличат е голяма), да прилапа и прилага повече власт, спазвайки формално европравилата. При българския народ, дефиниран още от Петко Славейков като "мърша", потвърдило се от самия факт на наличието на настоящия премиер - това е напълно възможно.

И понеже сме вътре в ЕС, изискванията към нас не може да са свръхстроги, ако не нарушаваме финансовите рамки. С Орбан Евросъюзът действа силово, защото унгарецът се нуждаеше от финансиране от МВФ. Ама ако у нас има Цвинокио, действащ в сферата на правата на човека като  Орбан, но при условие, че не сме втънали в дългова криза, убедена съм, че ЕС ще си затвори очите пред всякаквите Цецкови нарушения на демокрацията.

В този смисъл се радвам на официалното съобщение на властта, че у нас идва мисия на Международния валутен фонд. Дрънканиците за рутинно съобщение са за невежите маси. Очевидно е, че идващият пробелм с дълговото падежиране през януари 2013 е трудно да се реши с външна емисия дълг и изяждане на Сребърния фонд чрез ДЦК.Засега встрани от наблюдателите остава въпросът, че и в началото на 2015 г. има такива плащания. "Встрани" означава само едно - че на сегашните хич е им пука какво ще стане след тях. - през 2015-та - я камилата, я камилря  Така може да се обобщи стратегията на гербания финансов министър Дянков.

Предшествениците му, при всичките критики към тях (основателни и не), мислеха стратегически. А гербавият Дянков мисли само как да закърпи бюджета, който е издънил. Издънил, защото не може да смята бюджети. Знам че в неформален крът Дянков е обяснявал, че не може да приложи изцяло идеите си защото..- Абе всички знаем защо - заради интересите на олигархията. Ами като е толко пич, да си подаде оставката. Пламен Орешарски .- финансов министър в правителството на Тройната коалиция, не позволи социалистите да му диктуват финансовата политика.

Та да се върнем на въпроса за тоалетната хартия - хартиени вестници и интернет сайтове .Тези, които си спестяват анализа на информацията, която имат, респективно различните й оценки, са обречени стратегически.

Бършете си задника с тях.


3 коментара:

tarzan каза...

Мисля че надценявате Цецко. Цялата тази хореография Бойко, Цецко, Гоце, Волен и ко е сеир/мъгла за публиката. Всички тези изпълняват поръчки на кукловодите и могат да бъдат отстреляни на момента в който станат излишни. Но дотогава трябва да правят цирк за да може се хората от ложите да налазят ръководните постове в съдебната система, където няма мандатност; за да може да си вземат поръчки за стотици милиони, я за М$ боза, я за кръстовище, я за някой ремонт. В този ред на мисли много повече ме притеснява това например
http://bivol.bg/kuncho-bonev.html отколкото шьофьорчето Цецко.

Анонимен каза...

Орешарски винаги ми е харесвал. Много тежък и стабилен икономист. Не позволи нито протести, нито натиск да му се бъркат в работата. Виждал съм го и лично и макар че не съм икономист да преценя бих предположил че наистина си разбира от работата. Все пак е и преподавател освен всичко друго.

Dunaky каза...

Нещо много боли от Бойко, Цецко и други. Щото отвеяха Бйе Сйе Пйе ли?
А за Пиночет - да не чувам лоша дума!
Ако не меше той да събере на другарска среща отговорните фактори в Чили - дази държава и досега щеше да се гърчи както разните Куби и Венецуели.
А и нямаше да го има светлият му пример!
И на нас ни е нужен наш, български Пиночет. В тежки времена се действа твърдо и решително! А сега времената са тежки, вервайте ми. И със соцметоди нищо няма да се получи.
Но нашите управници са меки. Гласували за него 2 млн, а като му излезе протест от 20 човека, и той клекне. Не, тук не е Чили, определено!