вторник, 10 април 2012 г.

Бездомните кучета са дело на бездушните хора


Аз съм от т.нар природозатщитници и кучкари. Вкъщи имам ог години 3 кучета, спасени от улицата, мили са ми, снимките им и историите им има назад в блога. Затова сегашната истерия на тема "да избием бездомните кучета" ме влудява. Ужасна трагедия е, че загина човек, нахапан от кучета. Да, прави са хората да крещят "кой е виновен?" Но хората не знаят, че първият виновен е общината, която години наред усвоява немалко средства за регулиране на популацията, които потъват в неизвестни джобове.

По-страшното за нас, хората като вид е, че същите хора пет пари не дават, прочитат или минават безучастно когато видят новина, че бременна е изхвърлила новороденото си дете в кофата, на боклука, или че родител е пребил до смърт 2-3 годишно дете. Само за последната година подобни съобщения са десетина. Обществена истерия, сравнима с днешната кучешка за нахапания професор, нямаше. Може би защото за разлика от професора, жертвите са ромски дечица или дечица на лумпени, на социални отрепки. Но с какво животът на тези дечица е по-долу от този на един професор?

Съжалявам да го кажа - съжалявам заради трагично отишлия си човек - но реакциятаа за смъртта му е индикатор колко е сбъркано обществото ни, колко сме сбъркани ние... Само за илюстрация погледнете заглавията на новините, чуйте анонсите на водещите - "изядоха професор". Тоест - ако е обикновен човек, да го ядат, кво ни пука...

Затова - за де се сетим, че хората сме в основата и на доброто и на злото, препубликувам Събина Панайотова:

Винаги ще има някоя Реджина  


Днес измежду всичките коментари за кучета попаднах на изнервена жена, цитирам по памет:

“Айде стига вече с тая питбулка! Писна ми да слушам за нея, жена да беше родила 10, нямаше толкова да говорите! Тя не ме интересува, не искам да има кучета на улиците. “

Което разбира се ме амбицира да ви представя въпросната питбулка – Реджина, лично и от близо. Всъщност ако наистина ви интересува защо има кучета по улиците на София и какво точно правят така плютите кучкари, Реджина ви интересува. Нейната история ясно отговаря и на двата въпроса.


Реджина се появява край НДК през зимата. Домашна, некастрирана, изхвърлена на улицата. Някак оцелява и става част от местната глутница. Малко домашни успяват. Повечето умират, биват прибрани от хора, които търсят стопаните им, често неуспешно, или ги продават за разплод. Често се озовават в приют, ако имат късмет в Богров, където биват кастрирани, чипирани и презадомени. Дори и за един ден на улицата обаче некастрирано куче може да остави поколение – минимум 1 до 12 бебета.

Докато кучкарите реагират, Реджина в крайна сметка забременява и ражда 10 бебета. Различни хора я хранят, накрая няколко момичета с помощта на АРС  успяват да хванат нея и бебетата и да ги приберат в приемен дом.

Лирическо отклонение: Бебета се приемат в Богров чак след 3та ваксина и то ако има място. Казвам го, за да обясня защо са в приемен дом, а не в приюта и да се знае, защото най-честия разговор по телефона в офиса на АРС е: “Има тука едни бебета, елате да ги вземете! Ама как така няма да ги вземете, вие каква организация, която помага на животни сте!”. Бебетата влизат след трета ваксина за тяхно собствено добро и за да бъдат всички защитени от възможните заболявания.


Реджина и бебетата все още са в приемен дом. Имат нужда от пари – храна, ваксини и прочие; приемни домове и осиновители. Ако искате да им помогнете, в “Добро хрумване” на ул. Княз Борис I 125 има страхотни торби, великденска украса и други, средствата от които отиват за тях. Няма пари от данъците ви, от Евро програми и всякакви дивотии. 11те се отглеждат само с пари от дарения на хора, на които им пука.

Малко снимки на бебетата, може пък някое да е вашето. Не са всичките.

Повече подробности за Реджина и сие в темата им в Dog.bg. Ако разровите ще намерите още десетки подобни случаи.

Да, тези 10 сладки бебета можеха да са на улицата и да, след 6 месеца щяха да започнат и те да раждат. И да, някое от тях можеше да ухапе човек. Но не, нито Реджина нито бебетата ѝ са виновни за това, че да бъдат евтаназирани. Обаче никога няма да разберем кой е виновен защото в София задължитленото чипиране започна от януари, а дори и да имаше чип, няма общ регистър (трябвало да е готов през 2008). Никога няма да разберем кой е изхвърлил Реджина, но същият най-вероятно вече има друго куче, 100% и то не е кастрирано, много вероятно и то да се окаже на улицата. И то също няма да е виновно. Други неразрешени въпроси освен регистъра тук.

Та така, скъпи читатели, се появяват уличните кучета. И може да наливаме пари в евтаназия до края на света, докато няма задължителна кастрация и контрол над развъждането, винаги ще има някоя нова Реджина изхвърлена на улицата и винаги ще има улични.

 *всички снимки са на Елена Топлийска, която е приемен родител на всички 11 герои.

14 коментара:

Апостол Апостолов каза...

Бездушни, бездушни, ама и крадливи, защото през прехода за кучета се дадоха милиони, които... изчезнаха.

Анонимен каза...

Някъде, преди малко писах, че кучетата - най-добрия приятел на човека не са проблема - това са недобросъвестните собственици и куп организации, ползващи нашите пари, за да ги прибират, кастрират и евентуално да ги оставят в приют... - бездънна яма, в която доста са бръкнали и са се облажили дори сега през пости... За какво говорим?

Анонимен каза...

Несъгласен!!!!
За всеки нахапан човек да се завежда дело не срещу общината, а срещу кучкарските и кучелюбски организации. Да плащат те - тези които скачат когато се прилагат радикални мерки. Реджина ако беше евтаназирана сега нямаше да се занимаваме нито с нея, нито с кучетата и. Съвет към хората - вместо да си дарявате парите за помияри отидете на savedarina.org или сходните организации и помогнете на дете в нужда. Нищо лично - хората са ми по-мили. Ако просто се въведе контрол с евтаназията на подобни помияри ще има няколко положителни ефекта - данъците ни няма да отиват за кучета - към 120лв/бр за кастриране, чипиране и обезпаразитяване, няма да има нахапани хора и децата ни ще могат да си играят спокойно в градинките. Ти нямаш дете нали?
Респект към теб за осиновяването - нека всички мераклии да си вземат колкото си искат кучета от приютите преди да ги ликвидират. Ако останат бройки - аут.
Преди да ме обявите за кръвожаден: хайде всички любители на животните да ми кажете : вие вегетарианци ли сте? Защото ако не сте - как точно пречите да се избиват животни? И къде е разликата между прасето (преди Коледа) и агнето в кланицата (преди Великден) и приспиването с ток и кучето в приюта и приспиването с инжекция?

Unknown каза...

@ Анонимен
Избивали са кучатата няколко пъти поред – почти 100 000 кучета са избити в София. Но това не е решение. Докато беше кмет на Букурещ, сегашният президент на Румъния Траян Бъсеску изби 120 000 кучета, за да повиши рейтинга си. Отчасти той стана президент и благодарение на тази „великолепна“ идея. Това беше много евтина и крайно неефективна мярка. В момента по улиците на Букурещ има 130 000 бездомни кучета – некастрирани, – които се размножават…

За жалост без сравнително бавния метод на кастрацията и без връщането на животните по места проблемът не може да бъде решен. Бързята част е контролът върху собствениците - задължителни чипове и солени глобе, когато чипирано куче бъде изхвърлено на улицата.

Защото е крайно време да разберем, че новоизхвърлените кучета (които не се родени на улицата) само в София наброяват около 15–20 000 за година! Обикновено това са животни, използвани като охрана около строежи и стопански дворове. След завършване на строежа те вече не са нужни. Заради кризата в строителния бизнес и замразените строежи по улиците на столицата са се нароили нови и нови кучета. Друга причина да нараства броят на бездомните кучета е, че когато възрастен човек почине, близките изхвърлят домашния му любимец (или любимци) на улицата. Когато всеки, изхвърлящ кучето си, получава сериозна глоба, процесът рязко ще спре.

Но за това трябва преди всичко общината и държавата да вършат работата си - създаване на регистър на чипираните кучета и постоянен контрол на собствениците със съответни санкции. Много е просто - в градинките някаоълко вечери да минават инспектори и да глобяват всеки разхождащ куче, което не е чипирано. Съответно ако Екоравновесие залови чипирано бездомно куче, по регистъра се вижда чие е то и собственикът се глобява три средни заплати.

Тази съвкупност от мерки е много по ефективна от евтаназията.

Анонимен каза...

?! Изтрила си ми поста ? Защо?

Максим каза...

Вени, напълно споделям тези мерки срещу собствениците захвърлящи на улицата! Но кой да създаде системата от мерки и да я прилага, контролира?

Unknown каза...

@ Анонимен

Изтрих пост, в който авторът ме кълнеше и ругаеше. Ако пак напишеш нещо подобно, пак ще те изтрия. Това е мой блог и простотии не търпя.

@ Максим
Според закона регистъра за чипираните кучета трябваше да го създаде Министерството на земеделието още през 2008 г. Но Миро Мършата е зает с яйцата на щастливите кокошки и с други подобни важни държавни задачи и е пропуснал да си свърлши работата.

Общината трябва да контролира собствениците, т.е. да прави проверки дали домашните кучета са чипирани и съответно да налага санкции на неизправните собственици.

Общинското предприятие "Екоравновесие" трябва да следи за бездомни чипирани кучета и съответно да уведомява общината за санкции на стопанина, изхвърлил домашното си куче.

Както виждаш, съвсем ясно е кой какво трябва да прави. Но по български табиет отговорните не си мръдват пръста вда си свършат работата :-(

Анонимен каза...

@Вени Г - не разбрах как точно съм те клел и рогал. Въобще не съм правил такова нещо - поста си беше съвсем в ред и съдържаше изцяло лично мнение по темата ...

Не ме кефи цензурата ....избягвам я ... независимо чий е блога/вестника/поста... ако някой цензурира или трие неудобните за него коментари - лишавам го от вниманието и присъствието си.

Всеки си преценя .... блога си е твой, но мнението и посещението мое. Ако някой не търпи чужди мнения - това си е негов проблем, всеки има право да живее в своя си измислен свят.

Анонимен каза...

И да допълня още нещо - единствените групи нападки в изтрития пост бяха срещу Бриджитката (т.н Бриджит Бардо) застаряваща и каталясала бивша звезда, която поради изгубения интерес към нея се хваща с някаква (каквато и да е) кауза и почва да развива дейност правейки си ПР.
Не мисля че ти и Бриджитката имате нещо общо за да се обиждаш и впрягаш. Мисля и че не си прочела въобще в детайли какво съм написал. И отново публикувам мнението си относно нейните инициативи.
Ама нейсе, блога си е твой ....

Събина каза...

Благодаря за поста!

Raymond Blitzfucker каза...

@ вторият анонимен: Защо да съдят НПО-тата след като има закон, който ясно псоочва, кой е отговорен за тази работа?
Реджина е била няколко месеца на улицата, пак ли НПОтата са виновни, че екиптие на Екото не са си свършили работата?
Кой си ти, че да ми казваш на кого да си дарявам парите? От къде знаеш, че освен на кучета, не помагам и на деца?
И хайде няма нужда от "морал", тук говорим за ефикасни мерки, не за правата на животните.
Вени, мерси за публикацията!

Dundaky каза...

Най-добрия помияр (комунист)- разликата ми се изплъзва - е мъртвият такъв.

emmaly каза...

Докога хората ще купуват живи играчки(кучета,котки) на децата си и след 2 седмици ще ги изхвърлят на улицата защото не са породисти или просто капризите на децата са други? Защо никой не се запита откъде са се взели?

Анонимен каза...

И кога ще се забранят развъдниците които също са част от проблема???