петък, 6 април 2012 г.

Как да направим всичките си MP3-ки с еднаква сила, за да не въртим постоянно Volume


Прекрасна програма, отгоре на всичко open source, тъй че няма главоболия с кракове и подобни: MP3 Gain. Юзър френдли интерфейс, а голямото преимущество в сравнение с други нормализатори е,че е lossless, тъй като нормализира файла без декодиране и рекодиране. Както и да е, който си играе с такива програмки, поназнайва английски, затова подробности:

Tired of reaching for your volume knob every time your mp3 player changes to a new song?
MP3Gain analyzes and adjusts mp3 files so that they have the same volume.
MP3Gain does not just do peak normalization, as many normalizers do. Instead, it does some statistical analysis to determine how loud the file actually sounds to the human ear.
Also, the changes MP3Gain makes are completely lossless. There is no quality lost in the change because the program adjusts the mp3 file directly, without decoding and re-encoding.






2 коментара:

Ta4o каза...

По този начин песните от 1 албум ще се равалят, няма да бъдат синхронизирано 1:1 вярност с оригинала и така както изпълнителят и автора е определил и ги е смесил.
Във всеки компакт диск песните са записани с различно ниво, също така с различно ниво в различните песни може да се забележи разлика в нивата на тоновете и хармоничните трептения на инструментите в амплитудно-честотната характеристика.
При нормализиране на нивото на всички песни от един албум може да доведе до разлика в нивата в звучите с различна честота, напримар: в една песен басите и суб-звуците може да станат силни а в друга песен да "крещят и съскат" средни и, или високи противно на очакванията да се нормализира нивото еднакво на всички песни...
Най-добре е да се слуша музика за която сме сигурни че е оригинална. А и нека имаме в предвид че колкото е по-професионалист музиканта(-те) издали албума той не би допуснал да "изнасили" слушателите с не адекватно смесване на албума си :)
Ако се прави нормализиране трябва да се ползват професионални програми тъй като не се знае програмите с отворен код какъв алгоритъм ползват за обработката...
Времето необходимо тази задача да се извърши от програма за да направи amplifying и saving е около 15-20 мин. при 4GHz процесор за един компакт-диск.
Аз лично също съм превърженик на lossless форматите защото при тях имаме възпроизвеждане на звука без математическа загуба в сравнение с оригинала ;)

Unknown каза...

Free програмите и някои от платените от този тип не са насочени към албуми, камо ли пък за CD-та. Таргетът им са обикновени юзъри, които имат колекции от отделни mp3-ки.

А за тази програма мисля, че на сайта има кода, тъй че програмист може да види алгоритъма.