петък, 6 април 2012 г.

"Козлодуй" като "Белене"


Идеята да се сложи реакторът, който беше за "Белене", в АЕЦ "Козлодуй" като седми блок, е нелепа, да не кажа тъпа.

Решението е взето ей така, въпрос на хрумка, на елементарно популистко заиграване с общественото мнение - "спираме "Белене", ама вместо това същото го правим в "Козлодуй". Без разчети финансови, без прогнози за потребностите от електроенергия у нас и в региона в близките 20-30-40 години, без всякакво търсене на западен стратегически инвеститор. Ебати формалностите са това за Бойко, макар че поне банка консултант можеше да наеме. Не че щеше да има предвид становището й, ама поне приличие щеше да има.

 А сега въпросите пред  7-ми блок в "Козлодуй" са същите, заради които спряха строежа на "Белене". Ще ги резюмирам лаконично:

Как така един реактор в "Белене" е неизгоден, а същият реайктор в "Козлодуй" - обратното, изгоден е?

Обясненията с инфраструктурата (в "Белене трябва да се прави инфраструктура, а в "Козлодуй" - не, защото там има готова) не са сериозни. Първо, наличната инфраструктура е проектирана, респ. разчетена за досегашните мощности, новият хилядник изисква най-малкото тя да се доизгражда, надгражда. Но да допуснем - за изясняване на същността на проблема, че няма нужда от никакво надграждане. Е, и? Грубите разчети за "Белене" сочеха около 0,8-1 млрд. евро за инфраструктура при около 10 млрд. евро обща цена. Тоест при готова инфраструктура в "Козлодуй" новият блок ще струва 9 млрд. евро. А където 9, там и 10 милиарда - от гледна точка на безотговорно задлъжняване на страната и непростимо бреме за поне 2 поколения. 

Да не говорим, че отново надвисва проблемът с Русия - увеличаване на енергийната ни зависимост от нея и действителното ни превръщане в неин троянски кон в Евросъюза.

Ало-о-о, другарю Бойко, утре ще се наложи същата епопея като "Белене" да почнем да я разиграваме с "Козладуй"...



3 коментара:

Анонимен каза...

Сигурно сте права, но какво друго може да се направи? Нали казват, че е поет ангажимент за закупуването на нов блок от Русия и просто се налага това, което е поръчано да бъде платено... или можем да се откажем от поръчката?

Unknown каза...

Няма сключен договор. Има предварително споразумение, което е продължавано с анекс 12 пъти. Вместо сега да се готви и подписва нов анекс, може да се преговаря за прекратяване на споразумението. Руснаците го казаха почти на прав текст, че реакторът им няма да мухляса, ако не го вземем. Има на кого да се продаде. Трябва да се преговаря за тази опция "продажба на реактора", като по-изгодното според мен е да искаме те да го продадат и да си прихванат задълженията

Анонимен каза...

Относно инфраструктурата в АЕЦ "Козлодуй" - а инфрастуктурата за блокове 1-4 не е ли все още налична или е "изчезнала"?