петък, 20 април 2012 г.

Автентичното ляво у нас има лумпенско-фантомни характеристики и живее в Свежо.нет


Редовно следя единствената масово популярна българска социална мрежа - Svejo.net. Не че я намирам полезна за мен (за разлика от фейсбук, където съм си филтрира хора, които ми допринасят нещо), а за да съм в час с доминиращите тенденции. И ако за чалгата, за кинозвездите и за футбола Свежо дава адекватна представа, сравнима с резултатите от представителни социологически изследвания; то за политиката ситуацията е не шизофренна, а ирационално-върколашка. Ако съдя за българските политически нагласи, изразени в Свежо, се оказва, че българите са не леви, а радикално леви. Прескачат се постинги за сапатистите на субкоманданте Маркос с безумно одобрение, с постинги за нЕкви комунистически профсъюзи в Европа, които разбиват капитализма, плюс жалостиви и бунтовни работнически гласове и плачове, плюс задължителните Наоми Клайн и Ноъм Чомски.

Eдинственото ми несъгласие с горния извод е, че от 15 години изборните резултати не показват левичарство, камо ли радикално. Сиреч пишат си в Свежо, ама ги няма реално... Тия, които се гласуват ляво на изборите, са всичко друго освен автентични леви. Или са неадекватни на съвремеността възрастни хора, които изповядват чрез гласуване верността си към отдавна изветрял идеал, или са млади конформисти и техните бащи - стари конформисти, за които лявото е гаранция и възможност за злоупотреба със социалната функция на държавата в името на частни интереси. За номенклатурата говоря. И за дечицата й, днешни капиталисти. За дечицата на ченгетата също. А левичарите от Свежо поради кашата в главата си гласуват не за лявата БСП, а за поредния месия, забъркал мишмаш от леви и десни лозунги, обещаващи спасение ако не днес, то утре или след 800 дни. Радикалните - на думи и лозунги - левичари са популистката почва, която ражда екзотични растения като цар-премиер или мутра-премиер. За последния (Бойко) дори нямам определение. Уникален. Само се боя утре кого може да възлюби паплачта от Свежо.

Аз не съм против левите, само не споделям идеологията им. Но смятам, че левите имат място в нашето общество и задължително трябва да имат - както една птица трябва да има две крила. За да може да лети. Обаче образът на лявото според Свежо е не толкова ужасяващ с радикалността си, колкото безумно смешен с пълната си неадекватност към днешното време. Да, гърците. Да, субкоманданте Маркос (ареала му на активност е зоната в Мексико, носелена с индианци мая) . Ама радикалните ни Интернет леви не забелязват, че Гърция фалира, включително поради доминиращото като обществена нагласа левичарство; както и не знаят, че икономическите успехи на Мексико са свързани с практическото изграждане на свободна икономическа зона със САЩ и успешната борба с наркопроизводството и наркотрафика, което  подрива устоите на сапатистите. Цивилизоването на индианските райони, налвизането на модерната цивилизация реже клона на субкоманданте Маркос.

Ама ей тези неща няма начин да ги разбереш от българското Свежо. Чудех се защо има такова дивно и дивашко левичарство в единствената българска социална мрежа. Струва ми се, че открих отговора. Интелигентните, образованите, професионално издигнатите, материално обезпечените хора не ползват тази мрежа. Този извод съответства и на други характеристики на Свежо, отличаващи го от Фейсбук например. Извинявам се за елитаристкото звучене на следващото си твърдение, но така го мисля: Свежо е социална медиа на лумпените. Образованите, професионалистите, квалифицираните, самостоятелните, материално достатъчните хора са във Фейсбук. Да не говоря за българоезичния Туитър - там пък съвсем не можеш да срещнеш примитивни левичари.

С това, разбира се, нито правя реклама на ФБ и Туитър, нито призовавам за игнориране на Свежо. Аз, както казах, го посещавам редовно и ще продължавам, защото така съм в час за настроенията на масата.

А ако Сергей Станишев - независимо от многото ми упреци и резерви към него - успее да върне левия облик на БСП в противовес на Гоце, желаещ да разтвори тази партия в олигархичното желе, чийто представител е, аз ще го приветствам. Не съм им привърженик, но предпочитам да има истинска лява партия, а не аморфно желе, обслужващо интересите на върхушката си, маскирало се под етикета "партия".

И частен въпрос: Интересно ми е от гледна точка на интердисциплинарната област между Интернет маркетинга и социологията как така се получи това профилиране на Свежо. Ако някому не е станало ясно какво имам предвид --> Кучетата и комунизмът. Новите граждани. Свежо се специализира като социална мрежа на новите граждани, по описанието им и дефиницията им в линка. Няма лошо, те са доминиращата социална група. Само са ми интересни механизмите, по които стана това.



1 коментар:

Денис каза...

Напълно подкрепям дефиницията за Свежо. Ако търсим причина за това - според мен се дължи на специфичния начин на индексиране/подреждане на материалите - особено на първа. Ако го напише някой с много висок свежорейтинг и го харесат още трима такива - ето ти го на първа. А този висок свежорейтинг се добива след доста висене в сайта. Т.е. безделниците са с предимство. А агресивните безделници са топ хората там ... и определят дневния ред. А те са леви....+ лявтото е новото жълто все пак :)