петък, 13 април 2012 г.

Бъг или какво - не мога да ъплоудвам видео


Мислех, че е някакъв проблем във Firefox-а ми (от ъпгрейдите му и ъпдейтите на адонсовете му), обаче не е. Когато искам да кача нещо в YouTube, зависва. Сиреч блокира файърфоксът. Но същото става и с Internet Exolorer и с Chrome. Значи проблемът не е в Огнения Лиско. Всеки браузър блокира по същия начин.

Единственият смислен отговор, който ми иде наум е, че нещо се е сбъгясало в уиндоуса. Щото останалите варианти граничат с магия и вуду. Ах, как не обичам да преинсталирам уиндоус :-( Винаги се опитвам да разбера какъв е проблемът и дали не може да се реши по някакъв начин. Но сега нищо не мога да разбера - браузърът зависва при опит за качване на видео. Не  бях виждала такова чудо. Защото междудругото тествах с други видеофайлове - да не би проблемът да е в конкретния файл; и с други формати на един файл (flv, avi, mpg4) - да не би да е във формата. Тц, не е.

По принцип при такива несрещани "чудеса" се прави преинсталация. Грубата идея е, че когато се сбъгяса такава усукана операционна система  като уиндоуса, най-лесният и бързият начин начин да я оправиш е да я зачистиш и да я сложиш отново. Тоест, най-добре е чиста инсталация - формат на диска и последваща инсталация, защото при преинсталацията е възможно да "преинсталираш" и проблема си. 

Ама е тегава работа инсталацията, хеле пък чистата... Трябва да запишеш някъде програмите, които ползваш - щото повече от половината са кракнати, хубаво че си пазя инсталационните файлове и краковете,  и след инсталацията на уиндоуса да почнеш инсталирането на всичките програми с цялата врътня с кракване и прочие наново. То коя ли от приложните ми програми не е кракната... Пфу-у-у...  Пиратски неволи ;-)

Но пак е хиляда пъти по-добре отпреди 10-12 години. Тогава джиткахме с Win 98. По-нестабилна система не съм срещала. Зависваше когато си поиска, без логична причина - най-вече често. Имаше даже виц "Срещнали се Win 95 и Win 98 и вторият попитал: Тук ли ще зависнем или ще ходим някъде?" Всъщност с налагането на Win XP май и думата "зависване" изчезна.... С 98-цата трябваше на половин година максимум да преинсталираш, а с XP изчезна необходимостта от това, върви си години, особено ако си дефрагфаш диска редовно и си чистиш регистъра.

Пиша тези служебни досади защото:

1. Надявам се да ме прочете човек, който разбира повече от мен и знае къде ми е проблемът, та да ми каже

2. За тези, които разбират по-малко от мен, ще е полезен алгоритъмът за решаване на проблеми - не при всеки проблем да се шашкаш "не става", а първо да потърсиш логично от какво и къде може да е породен. Защото обикновено правилното дефиниране на проблема е половината от решението му.

Което важи не само за компютрите.


3 коментара:

Светла Енчева каза...

Вени, не съм голям спец и затова не съм сигурна, но имам хипотеза. Ако ти прави едно и също нещо с всички браузъри, много вероятно е проблемът да е във Flash player-а. Що не пробваш да го преинсталираш? Нищо не губиш.

Unknown каза...

По проблема ти с преинсталацията на уиндоуса има лесно решение. Преинсталираш, слагаш си всички програми, които ти трябват. Въобще нагласяш го както ти харесва и като си готова си правиш имидж на дяла на уиндоуса - http://clonezilla.org/downloads.php . След това при проблем, възстановяваш цялата система за 10-15-20 мин най-много.
По въпроса с качването на видео, youtube има ограничение от 15 мин на клип. Освен ако не ти е разрешено да е по-голям видеофайла.

Unknown каза...

@ Благодаря за съвета. Направих го, но тц :-(

@ fantolet
Не знаех за клонзила, изглежда добре, а е и отворен код. Ще я ползвам след преинсталацията, благодаря ти :-)