понеделник, 2 април 2012 г.

Световен ден за аутизма + 15 книги по темата за свободен даунлоуд


Световен ден ден за информираност за аутизма
Днешният ден - 2 април, е обявен за Световен ден за информираност за аутизма. Инициативата цели да привлече вниманието към превръщането на аутизма в глобална здравна криза, да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разстройство. Тя е и израз на уважение към уникалните таланти и способности на хората с аутизъм и иска да провокира толерантност и съпричастност и да улесни приобщаването им в училището и обществото.

Тази година България за първи път става част от световната кампания за повишаване информираността за аутизма "Освети в синьо", в рамките на която знакови световни сгради и обекти като Статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни – Австралия, Сградата на Парламента в Будапеща, грейват в синьо, за да привлекат общественото внимание.

В София в 18.30ч. в синьо ще засвети сградата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", избрана като символ на знанието. Пред библиотеката по същото време ще започне и концерт под мотото "Време е да научим за аутизма", с водещи Ники Кънчев и Део и с участието на  Графа, Орлин, Любо, Тома, Дидо от Д2, Камен Воденичаров, София, Група Ice Cream и Дони и др.

Световен ден ден за аутизма - синя светлинаУ нас децата аутисти и родителите им са оставени съвършено без помощ и грижи от страна на държавата. Съществуващите малко дневни центрове за обучение и адаптация са без изключение платени, НЗОК не плаща никаква клинична пътека за аутизъм и няма обществени центрове за помощ на децата и на родителите. Де не говоря за крайни случаи на професионална и морална тъпота - мои познати имат тийнейджър тежък аутист, което те изгледаха с много мъки и лишения сами, осигурявайки му някаква степен на адаптация, но недостатъчна, за да работи пълноценно. Поискаха да го освидетелстват за инвалидност, тъй че да има поне малка пенсия - и тъпанарите от ТЕЛК решиха, че е здрав.

Както и да е. За родителите и близките, които се грижат за дете-аутист, както и за всеки, който се интересува, качих няколко книги за аутизма за свободно свлаяне. Архивирани са в един zip файл, заглавията са:

Animals in Translation. Using the Mysteries of Autism to Decode Animal Behavior.pdf

Autism, Brain, and Environment.pdf

Autism. A Very Short Introduction. 2008.pdf

Autism. An Evolving Concept.pdf

Autism. Current Theories And Evidence - (Andrew W Zimmerman) Springer Humana Press 2008.pdf

Autism. Current Theories and Evidence (Current Clinical Neurology). 2008.pdf

Autism. Mind and Brain.pdf

Dashas Journal. A Cats Reflection on Life, Catness and Autism.pdf

David.Fulton,.Autistic.Spectrum.Disorders.(2004).YYePG.LotB.pdf

The.Neurobiology.of.Autism.pdf

Understanding Autism. From Basic Neuroscience to Treatment.pdf

Дэн Ольмстед - Эпоха аутизма.pdf

Жаклин Мак-Кендлесс - Дети, у которых голодает мозг.pdf

Франческа Аппе - Введение в психологическую теорию аутизма.pdf

Ширли Коэн - Как жить с аутизмом.pdf

7 коментара:

Анонимен каза...

Обясняват ли някъде, че се причинява от ваксините?

Unknown каза...

Това съвсем не е доказано.
Казва се, че има такава хипотеза, но тя не е доказана.

Анонимен каза...

-да но не е ли доказано че на генетично увредени деца не се поставят ваксини - а дали някой ми провери детето като се роди дали има някакви генетични промени или пък да не би сега като се раждат децата да им гледат генетичния код - трябваше да минат 21 години да живея в страх и ужас до преди 4 месеца - за да направя генетично изследване и да се окаже че детето ми откак се е родило има проблем с метилирането и това ми го казаха не българските доктори а чуждите а пък за това че нямаме такива доктори е отделна тема - и няма и да има скоро щото не се плаща както за другите болежки - който няма аутист просто да слуша и да не говори глупости - това е моят съвет - пространството достатъчно се омърсява от глупостите които се изговарят по тяхен адрес - те повече могат да ни помогнат отколкото ние на тях

Unknown каза...

Аутизмът е полигенно заболяване засягащо централната нервна система т.е. почти всеки случай е уникална мутация в различен ген. За това и общо лечение е на практика невъзможно.

Цялата истерия с ваксините, които предизвикват аутизъм е започната от Andrew Wakefield, който твърди, че тогавашните ваксини против морбили, рубеола и паротит (не съм сигурен дали не се произвеждат все още) предизвикват аутизъм. Неговата публикация стъпва на изследване върху 12 болни деца от аутизъм, което е крайно недостатъчно за да се установи връзка между двете.

"Проучването" на Wakefield е опровергавано много пъти с много по-мащабни изследвания и в момента лицензът му е отнет и не може да практикува медицина. За съжаление историята е подета от хипи-глупаците и в момента много хора отказват да ваксинират децата си, въпреки че няма открита връзка между аутизъм и ваксини.

В момента има много повече случаи на аутизъм в сравнение с миналото просто защото се диагностицира по-добре.

Голяма статия на New York Times за Andrew Wakefield:
http://www.nytimes.com/2011/04/24/magazine/mag-24Autism-t.html?pagewanted=all

Не разбрах добре, вашето дете аутист ли е?

Анонимен каза...

Познавам лично жена, чието дете е увредено именно от въпросната ваксина. Не може на подобрената диагностика да се дължи стократното увеличение на случаите през последните години! Ситуацията вече заприличва на епидемия, "странните" деца се забелязват навсякъде, а преди години ги нямаше... Това не е вследствие на подобрената диагностика, в никакъв случай! Моето дете също има такива проблеми и наскоро установихме, че в организма му има завишени количества тежки метали и липси на ценни хранителни вещества, така че всичко това си има причина или по-точно множество причини, които далеч не са само генетични...

Анонимен каза...

Не мога да изтегля файла с книгите... :((((((((

Unknown каза...

Не можете защото сайтът е направен така, че не може да се тегли, без да се изгледат 30 секу,нди някакви реклами. Слезте по-долу на страницата и ще видите думата "сюда" като линк. Кликнете върху нея, ще се отвори прозорец с някаква купчина линкове - това са линкове към рекламодател. Натиснете който и да е оттях, ще се отвори страница с неговата реклама, в чийто горен край ще цъка брояч колко секунди остават. Като минат 30 секунди ще ви се отвори нов прозорец за сваляне.