вторник, 5 октомври 2010 г.

Боя се, че Бойко остава сам


По различни причини се позагубиха връзките между Бойко Борисов и един неформален кръг, който немалко допринесе (преди всичко интелектуално) за възхода му - наричат ги обикновено "Глобална България", но това е твърде ограничаващо, защото кръгът е (или бе) неформален. Той именно спомогна Бойко да сформира политическите си възгледи. Щото грубата истина е, че докъм 2003-2004 той нямаше такива. Изобщо.

По различни причини Бойко вече не се вслушва в Иван Кръстев, Светльо Божилов, Сашо Божков, Кристалина Георгиева, Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев и някои други - което досега само му помагаше. Меко казано.

Защо и как е мълчаливата разлъка - има разни версии, имам и разна информация... Но , че това никакво значение няма. Защото е факт и защото:

Бойко Борисов е голям природен интелект, но нешлифован. Ще го река по-просто - липсват му познания и умения.

За съотношението между двата компонента: Познания и умения се придобиват - трудно и бавно, но се придобиват. Но пък липсата им или непридобиването им лъсва като въшка на чело. Голям политически интелект - или имаш, или нямаш. Сиреч - не се придобива.

Незабележимата за мнозина тиха разлъка на Бойко с интелектуалния кръг, който го зарази преди време и безнадеждно с политическия вирус, засега цвъкна само няколко въшки, бързо забърсани от Великото чело.

Проблемът обаче са гнидите - които вече са в изобилие. Сиреч въшките на чело само ша са множат, гуспужа - кво й беше толкоз лошо на Румито Желева, че я отцепиха, а сега вицепремиерът ви Цветанов ги дрънка из Авропата като сущи Натаняху. Не само и не основно с подобни изцепки към момента Бойко осра почти всичките си стратегически превъзходства.

Но той все още владее тактическата и стратегеическата инициатива, което може в определени ситуации да го изведе и на оперативен простор за стратегически действия. Но за това му трябва - да ме простят бойкофилите - и някой да мисли. А в множеството, в смисъл математическо множество "Бойко и околни" - мислещи не са наблюдавани досега.

Тия, които споделяха мислите си с него - така да го нарека - вече не го правят. Той ли ги нарита, те ли го разбраха що за стока е - грубиянски звучат двете крайни интерпретеции, истината вероятно е срединна.

В сегашната до голяма степен субективно обусловена ситуация, последнияат сериозен експертен ресурс на Бойко е кръгът около Костов. Не казвам ДСБ, защото не става дума за партията (на която аз, признавам винаги, симпатизирам). А за кръг хора, не всички ангажирани твърдо с ДСБ като партийна обвързаност, а ангажирани лично с Костов.

Знам, че за бате Бойко е унижение всеки път, като установи, че Костов е прав, хеле пък и ако политически трябва да реализира това унижение. Щото у политиката секо нещо се плаща. И за това плащане именно Той нема как да не е осведомен - да повторя, става дума за политическо плащане.

Големият проблем е, че при фактическия разпад/изчезване на мозъчния тръст зад Бойко, мозък в близките политически околности няма, освен при в Костовите - а нашия човек по суетни съображения се пудри като госпойца. Хем вдява понякога, че общо взето Костовите хора са прави; хем и в тези вдяващи моменти му е чоглаво да го приеме.

Да оставим настрана невдяваните от Него моменти и теми, че.. там върви на бало-си-мамата..., ама айде да изчакаме данните за деветмесечието.

Продължавам да смятам, че кабинетът на Бойко е най-доброто както в този момент, така и в обозримото бъдеще. Но все повече се тревожа, че смислово-динамично "най-доброто" все повече се доближава до "най-малко лошото от лошите".

Ако някой четящ тук, има пряк контакт със самия Него, моля да му съобщи, че тия, дето го будалкат, че Кристалина е зад гърба му, не са съвсем честни. Тя толко ясно вижда как се дъни стратегически - че да се заложи себе си в ключов момент за издънена кауза едва ли. Мисля аз. Може и да бъркам. Ако се анализират публичните й коментари - нещата говорят в полза на моята теза..

Anyway...

На бате Бойко му трябва спешно капацитет (така в Европа викат на мозъка).

2 коментара:

Анонимен каза...

С този начен на посане кой мислиш, че те чете?

marystaneva каза...

Дори да допуснем, че Ачо е прав за това, че е имало някакъв "кръг" от съветници около Бойко, вече го няма. Защото "кръгът" е анонимен, а отговорността я носи друг. И е добре този, който носи отговорността, да взима решенията. "Много баби - хилаво бебе." Политиката в момента е пълна с лешояди, но забравят, че Бойко далеч не е леш.
А Ачо да не реве на чужди гробища. Знаем го. Хем е за Костов, хем е за монархия?! Ако турим Костов за цар - най добре, а?!
Ачо ту реве за царя, ту - за Костов, а наскоро с отворено писмо се предлагаше на Бойко за министър?! Явно пак не го е огряло... Защо ли никой не го приема насериозно?
Не очаквах, че Ангел Грънчаров ще бъде цитиран точно тук, но явно човек винаги може да се изненада неприятно...