събота, 9 октомври 2010 г.

Тест за десницата: Резервът на Здравната каса --> в ръцете на държавата


Мисля, че здравните нелепости на ГЕРБ преминаха разумната граница, отвъд която Синята коалиция не би трябвало да дава подкрепата си на ГЕРБ - ако продължава да отстоява основните си принципи на отговорна дясна формация.

Според мен рубиконът, който не бива да бъде преминаван от десните, е подписаното споразумение между Българския лекарски съюз (БЛС) и правителството, според което целият резерв на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дотук, всички налични към 31 декември 2010 г. средства по сметки на НЗОК, ще се прехвърлят към републиканския бюджет (линкът е цитат на финансовия зам.министър Владислав Горанов по Агенция "Фокус")

Дали парите, събрани от данъкоплатците за здравето им, ще бъдат използвани точно за това, ясно казва същият финансов Горанов, пояснявайки, че натрупаните следства ще дадат възможност за “финансиране на дефицитите на консолидираната фискална програма в следващите години“ (цитирам го по Mediapool).

На прост език "дефицитите по консолидираната фискална програма" означава, че държавата харчи повече пари, отколкото събира. И понеже сме в режим на валутен борд и тя не може да напечата недостигащите й пари, трябва да ги вземе отнякъде, и ще ги вземе (както признава Горанов) от резерва на НЗОК. В случая възникват два основни въпроса:

1. Логично е като не ти стигат парите, а твърдиш, че имаш безупречна финансова репутация пред ЕС, МВФ, СБ (и когото още Бойко може да измисли), да вземеш заем, т.е. кредит от МВФ или от международните финансови пазари (облигационна емисия заем). Защо не го правят управниците?

Не съм сигурна за отговора, защото материята е доста сложна и по дефиниция доста непрозрачна. Знам само, че наистина имаме изключително добра репутация и бихме могли да намерим заем при прилични условия.

Защо тогава чопват парите на Здравната каса? За да не си нарушат външната репутация, сиреч - вижте ни колко сме железни фискално, никакви заеми не ни трябват?

Ако е така (което мисля за възможно), значи Бойко и Дянков ни имат съвкупните данъкоплатци хептен за идиоти. Значи, че им е важно какво мислят за тях навън - всякакви ЕС, МВФ, СБ, и изобщо им е по-важно всеки чуждестранен сульо и пульо да ги тупа по рамото, че се справят страхотно с кризата. А че е за наша, на данъкоплатците сметка - ами майната ни на нас.

Ако не е така, да кажат каква е причината да прибират парите за здраве, вместо да вземает заем с цел да си вържат фиска.

2. Логично е като харчиш повече, отколкото събираш, да намалиш излишните харчове. Преди да посягаш да чопнеш пари, събрани за друго и непринадлежащи ти (пояснявам: поне по смисъла на досегашния закон парите на Здравната каса НЕ СА на държавата, те са на хората, които са си платили здравните вноски), първо си свий твоите, държавните разходи. Но щом бързат да приберат резерва на Касата, значи няма откъде повече държавни разходи да съкращават ли?

Не го вярвам. Да погледнем само отбраната:

Военният ни бюджет е практически над 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). "Практически" означава, че при съставянето на Закона за бюджета част от фактическите военни разходи ги разхвърлят под други имена по други пера, за да получат занижен официален процент от БВП.

По официални данни за 2009 г. България е изразходвала за отбрана 1,9 % от БВП - при 1,7 % средно за европейските членки на НАТО. С повече от нас са само Германия и Великобритания; Франция е с равен на нашия дял (1,9 %). Турция - която не е европейска страна и има много по-сериозни от нашите проблеми - има военни разходи 1,8 % от БВП. На прост език казано, дори официалните данни (1,9 % от БВП) сочат, че харчим за военни цели огромни пари в сравнение с останалите членки на НАТО.

Цялата таблица "Разходи за отбрана като процент от БВП" е голяма, пускам умален образ:



Пълноразмерен образ --> http://www.megaupload.com/?d=JPC7SN65
Целият документ като pdf --> http://www.megaupload.com/?d=LUSLBHWE

Източник на таблицата "Разходи за отбрана като процент от БВП":
Пресрелийз "Financial and Economic Data Relating to NATO Defence" на NATO Public Diplomacy Division от 10 юни 2010.

Дори да приемем, че фокусите с разхвърляне под други имена ги няма и тези 1,9 % от БВП за 2009 г. са реални - нима има идиот да смята, че е необходимо за сигурността ни да харчим толкова пари? Ами в тях трябва например да се включват и прословутите 75 млн евро комисиона на Николайчо Гигов от сделката за френските корвети - подобно на номера от 2004 г., когато с протекцията на Гоце същият Николайчо като посредник по сделката с Еврокоптер за хеликоптери „Кугар” прибра над 30 млн евро комисионни. Отгоре на всичко тогава се оказа, че нито "Кугар"-ите са дооборудвани както си му е реда, нито са нужни на армията.

На гол тумбак - кугари и корвети! Нали е ясно, че иде реч за огромна корупция? Сред първите кур..., пардон ме за грешката - кугарски и корветски, имена се чете това на Гоце, оттам се чудя да споменавам ли свързваните с кугарите Росен Карадимов и Сергей Станишев, или да спомена, че на Самия ББ му се случва да има за партньор в "плебейския" спорт тенис същия Николайчо...? Но, спри, сърце! - както казва поетът.

Защото поетът в случая заприказва за безумните харчове в отбраната като само един пример за това, че държавата продължава да харчи пари като че ли ги печата. И поетът е убеден, че отбраната не е единствената сфера, където продължава да се краде и да се пилее като за световно. Точно тук е проблемът, за който говоря:

Тъй като поради известните държавни "неблагополучия" от 1996-97 г., въпросната държава вече не може да печата пари, просто ги взима от тези, които хората дават за здраве. Вместо да режат пилеенето и краденето, посягат на готовите чужди пари.

Това именно е границата, която мисля, че десните нямат моралното право да прекрачват. Защото ако гласуват за тези промени, не само това - ако активно не им се противопоставят; значи практически приемат философията и на това правителство - да се прикрива наличието на неефективни и престъпни държавни разходи чрез фискални фокуси, ограбващи парите на хората.

Няма коментари: