събота, 16 октомври 2010 г.

За един вид съвест, която пере жълтите си петна с чужди смърти


Милена Фучеджиева
Този текст ще е гаден и неприличен. Предупреждавам, не го четете! Вреден е за вашето здраве!

Оттук нататък - на ваша отговорност. Защото ще оплюя това, що е въздигнато от кирливата ни преса в ранга "интелектуалец" - казвям "онова", а не "онези", едно, защото не искам да придавам персонален вид на тезата ми; и второ, по-важно - защото не персоните са важни, а явлението. Всеки, минаващ себе си днес за интелектуалец, може да изброи поименно интелектуалната дружинка на Гоце; кръчмарската компания на Тошо Тошев и прочие известни столични бохемски кръгове, различаващи се от онези - по соцвремената, по едно единствено, но мното съществено нещо - всички сегашни "интелектуалци" от кръговете са не само приближени до властта, те се хранят директно от нея. Така, както и дедо Тодор директно не ги хранеше. Умишлено не споменавам конкретни имена, защото ще спомена три - на Дончо Цончев (лека му пръст!), Милена Фучеджиева и Валерия Велева. Милена написа по повод на (впоследствие се разбра, че е предсмъртно) интервю на Дончо, остри, но истински и точни думи за слугинската същност на днешната и вчерашна творческа дружинка на властта. Написа ги персонално, за Дончо - след което едва ли не публично я остракираха. Защото Дончо почина два двена след статията й. Милена нямаше как да го знае това - че е на смъртно легло (друг е въпросът, че авторката на последното интервю на Дончо - явно на човек в проблемнто състояние - Валерия Велева от "Труд", е знаела това). Но подобните на Дончо - защото с ръка на сърцето ще кажа, че освен таланта си, той имаше и ред нелицеприятни черти - решиха да избършат гузната си съвест. Като обвинят Милена, че едва ли не била морална убийца на Дончо и "удобно" пропускайки нейните оценки и обвинения към оная каста, които пряко засягат и тях.

Гнусно. Тези, за които говоря, знаят това и не им пука. А Милена е или прекалено емоционална, или прекално морална, за да говори по-конкретно.

Милена - с теб съм.

----------------------

А ко някой не вдява за какво иде реч, има гугъл - пусни "милена фучеджиева", "дончо цончеив" и ще вденеш. нЕкой път вЕрно се ядосвам и мисля, че наистина няма смисъл да говоря на хора, които не разбират това, за което говоря. Милена ще разбере това и ми стига.

1 коментар:

Милена Фучеджиева каза...

вени, много благодаря за подкрепата.
просто повече нямам какво да кажа, не е въпрос на емоция, нито на морал, още повече, че наистина имам чувството, че думата "морал" за известно време трябва да бъде оставена на мира от 99% от хората. да си почине малко:)
наистина не ми се коментира, защото каквото имах да кажа, вече е написано, темата е приключена, а да отговарям на някакви журналистки и на някакви лични нападки, е под достойнството ми. аз не съм чела нито един от нейните текстове и няма да ги прочета. не ме интересува нито какво пише, нито какво мисли. това е:)
отново ти благодаря за подкрепата!!!