четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Оставете ДАНС на мира!


ДАНССергеевата гордост ДАНС не само продължи да съществува и след неговия (Сергеевия) крах, но за съжаление продължава да обира обществени негативи, поради неадекватните публични очаквания към службата. Които бяха неизбежни при фантасмагоричната сеергеева концепция.

ГЕРБ-ерите се опитаха да поправят поне явните глупости, но за съжаление се оказаха на Сергеевото ниво, що се отнася до фантасмагориите. И съответно продължават да внушават на обществото нереалистични очаквания към ДАНС; и още по-лошо - самите ГЕРБ-ери продължават да имат подобни безумни очаквания. Безумията накратко по същество са:

ДАНС трябва да разкрива всички големи престъпления (като почнем от корупция във висшите етажи на властта, минем през "Октоподи" и "Килъри", и завършим с ислямски фундаменталисти). Като разкрие всички подобни големи престъпления, ДАНС трябва да ги даде подробно описани в папки на съда, след което съдът без проблеми възоснова на тези папки трябва да набута всички големи престъпници - ако не доживот, то поне за 30 години на топло. Да, ама не! Съдът засега не вкарва не само за 30 години, ами и за изобщо.

НО!: Обществото не е право да упреква ДАНС за това! ДАНС е замислена и общо взето реализирана като информационна (разузнавателна) служба по модела, типичен за западните демокрации. Това, грубо казано, означава, че подобна служба:
* осигурява анализи в областите, имащи отношение към националната сигурност;
* подава изпреварващи предупреждения за назряващи кризи;
* обслужва националния и международен кризисен мениджмънт чрез подпомагане на разкриването на намеренията на реалния или потенциален противник;
* осигурява системна и подробна информация за нуждите на планирането в сферата на националната сигурност;
* осигурява защитата на държавните тайни - както техните собствени, така и на другите държавни агенции
* може да провежда тайни операции с цел повлияване на крайните резултати от събития, имащи отношение към националната сигурност
Какво НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА МОЖЕ да прави ДАНС (ако е модерна демократична служба):

Не трябва да се занимава с оперативно-полицейска дейност, оперативно-издирвателна, особено оперативно-разследваща дейност. Хората от информационните служби (каквито са ДАНС-аджиите) са висококвалифицирани специалисти, обучавани години наред, но не и да събират доказателства, годни за съд. Камо ли пък да участват в клипове като плашила с качулки, с които после пресцентърът на МВР да ни забавлява.

За оперативно-полицейската, оперативно-издирвателната, оперативно-разследващата дейност ИМА ДРУГИ СЛУЖБИ. Харесвам Цецо Цветанов - но да си оправи образователно-юридическия бардак в Криминалната полиция и в ГДБОП. Абсурдно е криминални ченгета, вкл. и на ръководни длъжности, да знаят по-малко за основни принципи на правото - и материалното, и процесуалното; отколкото масата пенсионери - заклети зрители на "Отделът", "Вашингтон, окръг Колумбия", "Адвокатите" (и подобни американски крими и юридически сериали).

Престанете да искате от ДАНС това, което не му работа; а научете хората си, които трябва да знаят и могат да го правят това - как. Не е толкоз трудно. Нали Самия Бойко е ош-беш със западните служби - ами да му помогнат как да научи ченгетата да правят разследвания и доказателствата им да са годни за пред съд.

Няма коментари: