вторник, 12 октомври 2010 г.

Митът за Възраждането. Етническото "основание" за "освободителната Балканска война


Извод като за олигофрени, възпитавани при комунизма (към които спада и авторът):


Балканската война от 1912 не е била "освободителна", а агресивно-грабителска, тъй като е целяла и успяла да заграби територии, в които населението на държавите-агресорки (България, Гърция, Сърбия) е било малцинство. С болка признавам, че фактите разбиват исторически сантимент, втълпен ми едва ли не от ранно детство, но както знаем и боговете мълчат пред фактите.

12 коментара:

Михаил каза...

Първо правило на правилното цитиране е посочване на коректноте източници. Това е просто табличка с неизяснен произход. Как го установиха това?
Преброяване? Кой го е направил и кога? Защото знаем как тук сме почти 90% "православни" по преброяване.
Или е нечия оценка? И чия?

Не казвам че не е истина, казвам само че така поражда съмнения, или за просто недоглеждане (в добрия случай) или за манипулация (в лошия)

Анонимен каза...

Понятия като "етническо" и "мюсюлманско" са некоректно смесени в едно изречение - събираме да речем ябълки с обувки и търсим коректен резултат?
"Етносът на босненските мюсюлмани" - (егати оксиморона) е фраза, която чувахме преди години до втръсване, до пълна загуба на смисъл.

Unknown каза...

зА ИЗТОЧНИЦИТЕ:

1. Justin McCarthney, "The Population of Ottoman E urope Befor e and A fter he Fall of Empire", Proiceedings of the Third Conference on the Social and E conomic History of Turkey", редактори Хийт У.Лаури (Heath W. Lowry ) и Ралф Хатокс (Ralph S . Hattox); Истанбул, 1990 сс.275-288

Unknown каза...

ОТНОСНО СМЕСВАНЕУТО НА "ЕТИЕЧЕСКО" И "МЮСЮЛМАНСКО":

Етническото разнообразие сред населението на Османската империя никога не е било признавано официално от страна на властите, а гражданите с османска националност са били нарочно преброявани за целите на военната повинност и данъчното облагане в зависимост от тяхната вероизповедание... Аналогично, гърците са били част от Гръцката православна църква независимо от тяхната етническа или езикова самоидеинтификация.... Масовата идентификация също е осъществявана според вероизповеданието. Съвсем доскоро турци, албанци, босненци, както и всички останали мюсюлмански групи са се самоопределяли просто като "мюсюлмани".

genadi каза...

А не бихте ли показали статистика за етническият състав на населението на Константинопол и Мала Азия през 13-ти, 14-ти и 15-ти век?

genadi каза...

Може би не съм толкова добър писател като другарят Justin McCarthney, но мога да спретна няколко книжки като:
-”Етническо прочистване и изтребление на християните в Мала Азия”
-”Демографската катастрофа на българското и гръцко население на Балканите”
-”Клането на арменците”
-”Пълното унищожение на Асирийците”
и т.н.

Unknown каза...

@ генади
С вашата логика - "какво е било преди 5-6 века" никога нямаше да има историческото помирение между Фарннция и Германия, залегнало в основите на обединена Европа. Изобщо нямаше да има обединена Европа. Това, че някое дошъл някъде си преди 4 и повече века, не е основание за сегашна политика.

Михаил каза...

Не може книга от 1990-та да е източник за преброяване (или каквото е било) през 1911. Там трябва да има посочен друг и така до оригиналния. И винаги трябва да се посочва оригиналния.
Правилата на цитирането в публикации са стриктни. И книгата от 2010 е някакъв майтап, ако цитира така.
Все едно аз така да посоча твоя блог за източник. Несериозно е и най-малкото дискредитира останалото написано.

Михаил Златков каза...

Данните са верни, но изводите са неправилни. Защо?
Границите на турските вилаети са очертани така, че мюсюлманското население (албанци, турци, босненци, помаци, валахиди и пр.) да са мнозинство. Затова и към Скопския Вилает е включено почти половината Косово, а към Битолския голяма част от Албания. Ако Албанските територии (в това число и Косово) се обособят отделно, статистиката ще изглежда доста по-различно.
Напр. Българите в Македония, съгласно границите очертани в Сан Стефано, т. е. Македония без Солен, Халкидики и най-южните части са над 60 % от населението й.
В Одринска Тракия обаче българите не са мнозинство - единствено в районите на Свилеград, Лозенград и Малкотърновско.
ЗА мен от гледна точка на България и българите Балканската война е освободителна по отношение на Македония, Родопите и Странджанско. От гледна точна на Гърция - също е освободителна по отношение на Южен Епир и Южна Макодония. Спрямо Сърбите е чисто завоевателна, във всички територии за които претендира Сърбия, сръбскот население е малцинство.

Анонимен каза...

Колко ти платиха, проститутке, за тая публикация?

Анонимен каза...

Курво платена, да ти умре всичко мило и да си спомниш, че Господ те е наказал за всичко онова което си написала!

Анонимен каза...

Според Руската национална доктрина "Москва трети Рим" - всеки руснак е източноправославен - и всеки източноправославен е руснак.
Според Гръцката национална доктрина "Мегали идея" - всеки грък е източноправославен - и всеки източноправославен е грък.
Гръцката национална доктрина обаче, не е само гръцка. Това е доктрината на източноправославната църква представяна от Фенер. Това е доктрината на Византия.
Историята на всички източноправоснлавни балкански народи не е плод на техни собствени намерения - а е резултат от сблъсъка на националните доктрини на тези две империи. Русия иска да завладее териториите и столицата на бивша Византия, като използва за тази цел източноправославната религия и източноправославните народи. За постигането на тази цел, Русия съставя план, наречен "Гръцки проект". Първата стъпка от този руски план е създаването на тайната организация "Филики Етерия" чрез която да оглави гръцкото национално освободително движение и да "освободи" Гърция. Законната църковна власт на източноправославната църква във Фенер и Гърция успешно се противопоставят на тези руски мераци. Русия се отказва от Гърция, но не се отказва от Византия и оглавяването на източното православие. Русия се намесва в национално освободителните движения на всички балкански народи. Но на руската счупена каруца се качват единствено българите. От този момент нататък, цялата история на българите е пряка функция на руската национала доктрина "Москва трети Рим" и планът за нейното изпълнение "Гръцки проект". Чрез извоюването на "независима и самостоятелна" българска църква, църковното единство на източното православие е разрушено, а българската църква е подчинена на "Москва трети Рим". Всички българи които пречат на тези планове на Русия - са отстранени. А офицери русофили оглавяват национално освободителните борби за освобождаване на Македония. След 1917 г. постепенно русофилите и руската агентура са превербувани от съветските служби, измислена е македонска нация - и първоначалния план продължава да се изпълнява. След 1944 г. в България направо е назначена руска(съветска)колониална администрация, която е непокътната и до днес, и продължава да изпълнява този чужд план. Никога не сключвайте договор със сатаната каквото и да ви обещава - защото договор със сатаната не може да бъде разтрогнат. Вечен е.