неделя, 10 октомври 2010 г.

Ощетените откъм пенсии певци - необходимо допълнение


Не съм фен на бг естрадата, но има много певци от този жанр, които харесвам и уважавам. Напълно им съчувствам за мизерните пенсии, но намирпам цялата медийна оплаквачница "колко са ощетени великите певци, раздавали се на народа" за неморална. Защото във всеки оплаквачески текст, изобличаващ гадния соц, затрил им пенсионните документи, и апелиращ (къде директно, къде по-деликатно - с явно внушение), липсва един основен факт. А това масово премълчаване е равнозначно на лъжа.

Имам предвид хонорарите. Всички по-възрастни помним, че основните пари на певците идваха от хонорари. Да, изнасяха много концерти, защото имаше норма за брой концерти, която трябва да изпълнят, за да им се води трудов стаж. Да, официалното заплащане за това бе ниско. Но хонорарите, които взимаха, им позволяваха да водят живот на елитна класа в бедняшката соцБГ - което всички помним. А проблемът е, че от тези огромни хонорари се удържаше данък общ доход (ДОД), но не и осигуровки за пенсии. Осигуровките се начисляваха само върху минималните суми, свързани с въпросния норматив, който споменах.

Какво означава това? С една приказна метафора ще го покажа: Да допуснем, че вълшебната златна рибка изведнъж извади на бял свят и предостави на НОИ всички документи за всички доходи, получени от певците. Ама всички - и тези, дето били изгорели или загубени (което не е съвсем вярно). И от тези документи ще стане ясно, че върху огромната част от доходите НЕ СА плащани социални осигуровки. Данък общ доход (ДОД) не е социална осигуровка. Социалните осигуровки бяха Данък обществено осигуряване (ДОО).

Междудругото, същия проблем имат огромен брой хора, работили при соца, които получаваха значима част от доходите си не като работна заплата, а като допълнителни хонорари и/или премиални. Това се десетки хиляди проектанти, строители, научни работници, пък и обикновени физически работници и още колко категории. Върху хонорарите и премиалните по правило се начисляваше ДОД, но не и ДОО. Майка ми бе инженер-проектант и пенсията й е жалка. Но причината е, че минимум 1/3 от доходите й не идеха от заплата, а от премиални и хонорари, за които тогава ДОО не се удържаше.

Да, тъжно е, че хора, работили много години наред, днес взимат мизерни пенсии. Но е справедливо. А съвсем не е справедливо една част от тях (певците) - понеже имат достъп до медиите - да превръщат проблема си в национална трагедия и да драпат държавата да наруши справедливостта като им даде в нарушение на всякакви закони само на тях по-високи пенсии.

1 коментар:

Анонимен каза...

всичко това е добре и конкретно казано, както е и самата истина