петък, 15 октомври 2010 г.

Скандалът Кеворкян - малък Недялко. Страничен въпрос.


По-старите помним, че двете книги по "Туин Пийкс" в началото на 90-те удариха гръмовни тиражи, съответно и печалбите на издателите са били нелоши - меко казано. Ако са платили авторските права, както и дължимите на държавата данъци. За което почвам да се питам, защото в мрежата намерих само следното инфо от Уикипедия за книгите по "Туин Пийкс" в България:
В България през 1992 г. са издадени двете книги по сериала от издателство Зодиак-Вн - „Тайният дневник на Лора Палмър“ и „Автобиография на специалния агент на ФБР Дейл Купър“.
Публична тайна е, че издателството Зодиак-Вн е на Кеворкян, но в нета има една единствена следа от него, която е също толкова енигматична, пак от Уикипедия - статията за Кеворкян:
Издава списание „Всяка неделя” / 1990 – 1993 г./, а издателството му „Зодиак В Н” издава някои от най-високо тиражните книги в българското книгоиздаване. [3]
Цитатът е към статията на Борислав Гърдев "Всяка неделя след третото възкръсване":
"...регистрираното от него издателство “Зодиак ВН” след фурора с “Разговори със Симеон Втори” /1990/, успява да завладее пазар с качествени бестселъри като “Съдията и неговият палач” /1991/ от Фридрих Дюренмат, “Семейство Юинг от Далас” /1992/ от Бърт Хършфелд, ”Първи умират мечтите” /1992/ от Харолд Робинс, ”Младият Индиана Джоунс и съкровището в плантацията” /1992/ от Уйлям Маккей, ”Полтъргайст” /1992/ от Джеймс Кан, ”Шантажът” /1992/ от Фредерик Форсайт, ”Сексуалният наръчник на Доменика” /1993/ и особено “Дневникът на Лора Палмър” /1993/ по нашумелия сериал “Туин пийкс” на Дейвид Линч"
След тази оскъдна информация у мен остава въпросът за авторските права и дължимите данъци. Не подозирам, камо ли да обвинявам Кеворкян, но ми се ще да зная за платените авторски права от "Зодиак-Вн", както и за платените на държавата данъци от същото издателство върху очевидно немалките му печалби.

2 коментара:

poor maru каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Доколкото съм чувала, БНТ е закупила правата за филма и за издаване на книгата едновременно - това е често срещана практика, но БНТ не се възползва от нея в последствие, тъй като продиктувания от Кеворкян, Гергов и т.н. закон е включена клауза, забраняваща на тв да издава книги, дискове и др.
Така че БНТ плати, а Кеворк прибра печалбата. За другите книги със сигурност не са плащани авторски, тогава се работеше на принципа "аз да спечеля, пък после друг ще плаща". То май и сега е така
П