четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Спомени от бъдещето (Облог за президентския вот)


Бойко БорисовДнес имахме типичен български кафански разговор с човек, чиито мнения взаимо уважаваме, ако и да не сме съгласни винаги взаимно с тях ("типичен български кафански" е описан още от Вазов, и колко след него народопознавачи - вместо да вършат някаква полезна работа, двама или повече умни хора "бистрят политиката" в кафенето, май Вазов първи въвежда символа-метафора "Ганковото кафене" за подобна обществена реализация).

Та дойде реч за идещите догодина президентски избори и приятелят, с който бистрехме политиката, ме попита "Че избЕга ли бате Бойко на "Дондуков"2?" След протяжна кафанска аргументация от моя страна, се обзаложих, че ще избЕга - ще посочи Цецо за наследник-премиер (като доказал се в битките с всичко, с което трябва да се бие) и понеже неслучайно сдвоиха местните с президентските - което е гаранция, че ГЕРБ печели; Самият той ще се премести по народната воля на президентското кресло.

Като по такъв начин елегантно ще съблече от себе си отговорността, че нещата не вървят както трябва. Да!, знам, че Той не е виновен; знам, че му натресоха една криза, която не е негова вина; знам, че Тройните крадливци окрадоха всичко и за финал го излъгаха, че са откраднали по-малко. Знам всичко това - че не е Той виновен. Ама друго си е да смениш мястото, където вината е по дефиниция - премиерското; с президентското - където никой не може да пречи на Величието ти.

Би ми било интересно има ли други мнения, пък защо не и да организираме наистина залози?

1 коментар:

Георги Фурнаджиев каза...

И аз съм за. Но не защото си готина мацка (което си е абсолютно вярно, между другото), а защото досегашната политическа кариера на ББ крещи, че ще стане така. ББ няма нито един довършен до край пълен мандат - на което и нормално интервю за работа да отиде няма да го вземат.