вторник, 26 октомври 2010 г.

"Смърт и изгнание. Етническо прочистване на османските мюсюлмани, 1821-1922"


Смърт и изгнаниеТака се нарича наскоро издадената на български на американския професор Джъстин Маккарти (УИ "Св.Климент Охридски", София, 2010). Тя емоционално ме разтърси и промени представите ми за балканската история от 19 и началото на 20 век. Историята на Кавказ от същия период, която също са обект на книгата, я познавах по-обективно и фактите и оценките им не изненадаха. Но балканската история явно съм я знаела едностранно, но по-важното е, че и светът като цяло я познава така - от гледната точка на победителите. По принцип това не е учудващо - историята от векове се пише от победителите, но през 20 век историците вече търсят и истината за победените.

В периода, за който пише Маккарти - 1821-1922, победена непрекъснато е Османската империя. И "над 5 милиона мюсюлмани са насилствено изведени от техните земи. 5,5 милиона мюсюлмани умират - мнозина избити във войни, други измрели от глад и боести като бежанци." (стр. 12 от "Смърт и изгнание", по-нататък ще я обозначавам като "СИ").

"Независимо от историческата значимост на мюсюлманските жертви, хрониките не ги отразяват. Историческите книги и разкази говорят за изтреблението на българи, арменци и гърци, но никога за съпътстващото ги унищожение на тюрци. Изгнанието и смъртта на мюсюлманите си остават сравнително непознати за поколенията. Това противоречи на съвременната практика в други сфери на историческата наука. Съвършено правилно днес се приема за недопустимо писането за американската експанзия, без да се отчита бруталността спрямо индианците. Масовите клането по време на 30-годишната война са задължителна част от историческия анализ на религиозните промени в Европа. Историците не могат да пишат за империализма, без да отбележат масовото избиване на африканци в Конго или на китайци по време на Войните за опиума. Към момента е сигурно обаче, че историята на страданието в Кавказ, на Балканите или Анадола не е написана или разбрана от Запада. Историята на Балканите, Кавказ и Анадола е написана без споменаване и почит към един от основните играчи - мюсюлманското население.

"Традиционната" гледна точка към към историята на Балканите, Кавказ и Анадола е далеч от пълнотата на събитията - тъй като историите на османските малцинствени групи са извадени от контекста, голяма част от който са страданията на мюсюлманите по същото време и на същите места, където се случват нещастията на християните, и най-често са по-страшни. Неколцина са авторите, осмелили се да променят традиционната историческа версия и те са били осмени като "ревизионисти", сякаш изразяването на алтернативна гледна точка е академичен грях, а фактологическата точност на контекста - неуместна подробност. Истината е, че именно историците са призвани да ревизират едностранчиво представяните исторически факти, да променят дефицитната традиционна мъдрост. Не са много историческите области, които толкова много се нуждаят от ревизия, колкото историята на османските народи. Историята, която може да бъде прочетена след такава ревизия, нарушава установените представи - тя е разказ за турския народ като жертва, а това не е обичайната роля, която се присъжда на турците. Тази история включва традиционния образ на турците като мъчители - и никога като жертви - както все още биват представяни в историята на Америка и Европа - дълго, след като би трябвало този образ да е изчистен заедно с останалите артефакти на расизма от 19 век." (стр. 13, "СИ")

Съзнавайки колко скандално ще звуча, смятам да публикувам отделни пасажи от книгата за някои от най-фрапиращите случаи с позоваване на конкретните исторически източници.

----------------
Now playing: VA - [The Goa Mix Compiled And Mixed By Paul Oakenfold CD2 #10] Sun (Oakenfold & Osborne Mix) // Virus [foobar2000 v1.1]
via FoxyTunes

11 коментара:

Анонимен каза...

Всеки интересувал се поне малко от историята на Балканите в посочения период е наясно, че същата тази история има различни страни, вкл. тази, предмет на посочената книга.
За слабо познаващите историята подобни "открития" са сензационни и последвани от покъртителния откривателски патос на докосналия вековечната свръх-тайна.

Книгата на Макарти е несъмнен принос за изучаващите периода и търсещите многообразието на "истината", но самата тя (книгата) не бива автоматично да се приема като абсолютната истина, само защото представя една малко позната страна на събитията. Все пак това е представяне на събитията през погледа и тълкуването на едната страна (отново) и една немалка част от фактологията и твърденията в нея са спорни.

Mia каза...

5,5 млн. не звучи правдоподобно. Смисъл... сериозно... Айде посмали малко, Манго, дет' се вика.
Има толков аргументи срещу твърденията на американското светило, седнало да бистри балканска история, но няма аз да ги споменавам, защото се ядосвам и такива спорове ми източват енергията.
Не звучиш скандално (ако може на ти), модерно звучиш. Ако беше цитирала за убийството на българи, тогава щеше да е скандално и политически некоректно.
Всъщност ако има нещо скандално, то е, че такава книга издава университетското издателство. Бих се учудила ако това се случеше в съседните нам християнски държави.

spacecake каза...

Не виждам нищо скандално в разкритията. В крайна сметка, дори в една високотехнологична война има жертви.

Колкото до авторите, които предлагат алтернативна гледна точка спрямо утвърдени исторически факти, подобен случай е Аслан Реза, който пише за историята на исляма, както и за религиозния тероризъм. Ако говорим за история на Балканите, Миша Глени има доста трезв поглед над събитията около разпадането на Югославия. Потърси ги, ако имаш желание.

САНДО каза...

Невъзможно е човек да познава собствената си история, когато репресивният апарат на цяла група от държави работи за нейната фалшификация. Много неща са скрити-покрити именно с цел да се създаде омраза между етностите на Балканите и най-вече срещу турците. Ето, трябваше да замина за чужбина, за да попадна на книги и изследвания за собствената си страна и да науча истинската си история. Кой например споменава, че по време на Априлското въстание българи са избивали и мирно турско население? Това впрочем е и една от причините Великите сили да са разединени в анализа на събитията.

Колкото до изселването и избиването на мюсюлмани, това е факт. Никой не оспорва "размяната на населения" около балканските войни и никой не се съмнява, че редом с царуващата анархия е имало и редица кланета. И затова може би редом с Арменския геноцид Европа би трябвало да признае и останалите издевателства на територията на бившата Османска империя.

Онлайн Филми каза...

Доста интересна и тъжна статия.

Спас Колев каза...

@САНДО: "Кой например споменава, че по време на Априлското въстание българи са избивали и мирно турско население?" - Захари Стоянов като свидетел и участник.

"Записки по българските въстания" е задължителна по много причини. Впрочем, точно заради тях е в периферията на учебните програми, а "Под игото" е най-великата книга (или каквото там беше).

Анонимен каза...

Има толков аргументи срещу твърденията на американското светило
----------------------------------
Я ги покажи тези толкова аргуементи за да ги видим и да им се посмеем на журналистическите паскивли с цел вдигане тогава по това време тиража на вестниците им. Истории буквално изсмуквани от пръстите на разни журналисти, а книгата на Професор Маккарти се обосновава на доста солидни източници. Като военни аташета и наблюдатели.
На не правителствени организации и включително и на журналисти.
Защото няма нищо по сериозно като аргументи от това разни Макгахановци да представят едностранно събитията от същият период.
Защото показанията на хората са много по убедително и достоверно доказателство как са били съсичани от кавалерийски саби, и как са били прострелвани от казашки стрелци, от колкото да вярвам на някакви си журналисти и общественици който са били задължително много надалеко от въпросните събития, и от авторитетната позиция на лайци са се изказвали доста просташки, а който е прочел книгата на човека ще разбере все пак дали не е вярно написаното от американското светило славянско светило такова.

Unknown каза...

@ Анонимен 1
Зная, че на познавачите пробелмът принципно е ясен, но но те не го казват на огромната маса хора неспециалисти. Едни - поради това, че не им се връзва с националистическото политиканство; но повечето според мен мълчат, защото нямат свободен достъп до медиите.

@ Mia
5,5 милиона не се изчерпва с турците, прочистени от България. 5,5 милиона са етнически избитите и изгонени турци за цял век (1821-1922) и за населението от цялата територия на Османската империя към 1821 г., която включва днешните Гърцишя, Македония и бившите съветски републики в Кавказ (Грузия, Армения, Чечня, Дагестан). Данните в книгата са коректно указани като региони и години.

Анонимен каза...

Howdy would you mind sharing which blog platform you're working with? I'm going to start my own blog soon but
I'm having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something unique.
P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

Feel free to visit my web-site - beograd

Анонимен каза...

Hello there I am so delighted I found your webpage, I really found you by error, while I
was searching on Askjeeve for something else, Nonetheless I am here
now and would just like to say thank you for a fantastic post and a all round interesting blog (I
also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but
I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will
be back to read more, Please do keep up the great work.

my homepage srbija

Анонимен каза...

Hello this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG
editors or if you have to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

Stop by my web page: advokat