сряда, 29 ноември 2006 г.

Universal предлага $1 отчисление за всеки iPod


След сделката на Universal с Microsoft за $1 долар отчисление от всеки продаден Zune, музикалният мейджър се интересува от подобна сделка с Apple за техния iPod. Universal се аргументира с презумпцията, че по-голямата част от музиката върху преносимите плейъри е пиратска и по такъв начин ще получи компенсация за пропуснатите печалби, част от които ще отиват за артистите. От своя страна Microsoft заявиха, че ще търсят такава сделка и с други мейджъри.

Ако оставим настрана басните за артистите (получаващи малка част от печалбата на мейджърите), подобни сделки са приемлив път за развитие на авторското право: Вместо да преследват всеки потребител на музикални файлове, обявявайки го по дефиниция за престъпник, да получават "плоска" такса от продадените устройства, подобна на тази, която получават от производителите на CD за всеки продаден диск. В подобна посока са и сделките на мейджърите с file-sharing сайтовете. Идеалният краен резултат би бил премахване на понятието "пиратство" и развлекателният бизнес да получава отчисления от производителите на записващи устройства - не само от обвързаните със собственически формат iPod и Zune, а от всякакъв вид плейъри и DVD/CD записвачки.

Лошото е, че засега мейджърите не показват признаци на отказване от преследването на "пиратите", а искат само да увеличат печалбите си, събирайки такса от продадените плейъри. Но щат или не щат, рано или късно трябва да "клекнат" пред очевидния факт, че не могат да закарат до съда всеки потребител и няма как да спрат споделянето на файлове.

4 коментара:

Анонимен каза...

Като каза плоска такса, искам да ти насоча вниманието към един нов български сайт за продажба на музика, който предлага музика срещу месечна такса от скромните 5 лв. Това, определено е голям напредък за българското нет пространство и се надявам, че ще има и други подобни инициативи и занапред.
А и до колкото видях в някаква новина - само за 1 седмица, сайтът имал 2000 регистрации. Така, че очевидно хората биха си плащали за музика, стига да получат подходящите, съвременни варианти за това.

Няма да пиша кой е сайтът, за да не му правя излишна реклама :-)

Unknown каза...

Иде ми един такъв наум, съвсем наскоро се появи, ама на него има само българска музика. А аз не съм й фен, защото нашите артисти не правят музика в стиловете, които слушам.

Но идеята е добра и ще се радвам да има бъдеще. Защото гоненето на "пиратите" нещо не може да реши. Аз лично бих си плащала подобна такса, но за чужда музика. Нямам предвид комерса, а стилове като гоа/психеделик транс, симфоничен метъл, келтска музика, барок и предкласика - а такива намирам у нас няма. Затуй - Piratebay :)))

П.П.Да не иде реч за MVvbox.bg?
;-)

Nedko каза...

комикс по случая, забележка: малко е брутален

http://pics.obra.se/crunchy17.jpg

Bruce Wayne каза...

мейджърите паразитират върху музикалното изкуство и рано или късно ще ритнат камбаната. интересно е колко закони по света ще им стигнат парите да променят в своя полза