събота, 11 ноември 2006 г.

Инвалиди, армия и еврочленство


Управляващите не успяха да отхвърлят президентското вето върху промените в закона за инвалидите и се затръшкаха как това щяло да съсипе хазната и едва ли не еврочленството ни. Измененията предвиждаха допълнителни пари (т.нар.добавки за интеграция) да получават само хората с инвалидност над 70%, досега ги получаваха всички с над 50%. Президентът върна закона и сега депутатите реват, че трябвало да се намерят отнякъде още 600 млн. лв, за да се плаща на всички. Това било половината ни вноска в евробюджета. Но у мен възникват три въпросчета:

Откъде досега се намираха тези пари, а сега ги няма, ве? Ясно е, че отиват за евровноската, обаче що влизането в ЕС да е за сметка на инвалидите, а не на някоя по-заможна социална група? Начини бол. Да се вдигне акцизът върху луксозните стоки или да не се пипа данък общ доход за най-високата подоходна група например. Ама кофти, щото целият партиен и медиен елит (който спада към тази група) ще опищи орталъка как се връща комунизмът. А инвалидите къде да пищят? В кухнята вкъщи.

Как я направихте сметката за необходимите 600 милиона допълнително, ве? Стандартната добавка за инвалидност е 16,80 лв на месец (по 8,40 за транспорт и за лекарства и диети), за година - 202 лв. на човек. Разделяме 600 милиона на 202 лв. и получаваме 2,97 милиона. Толкова излиза, че са инвалидите с инвалидност до 70%. За улеснение 3 милиона, и като добавим тези с по-висока инвалидност, ще излезе, че почти цялото възрастно население са инвалиди. Как така, ве, управляващи сметачи? Я да се върнете в първи клас на уроците по аритметика.

И трето, но не по значение: тия дни финансовият министър Орешарски рече, че армията ни е от най-добре финансираните в Европа. Т.е., за обществото ни (в частност за политиците) армията е много по-важна от що-годе приличния живот на най-слабите му членове? Не казвам "нормален", щото като съберем средна пенсия от около 135 лв със 17 лева добавка, стават 152 лв месечно, с които нормален живот трудно си осигурява здрав човек, камо ли инвалид с нужните му лекарства, диети и т.н. А за бесепето кво да говоря - толкова крайнодесни стъпки нито Костов, нито НДСВ са си позволявали. Щото явно имат повече социално чувство.

В пълно съзнание и с очевидна нецивилизованост пожелавам на всички, гласували за орязването на добавката, да станат на дереджето на хората, на чиито мизерни левчета посегнаха.

4 коментара:

Unknown каза...

Така им е най-лесно на управляващите - за всичко да се оправдават с ЕС - после защо "Атака" имала почва.

Yana каза...

Вени, до юли някъде законът функционираше почти както са го замислили депутатите сега. След приемането на ЗИХУ, МС одобрява и Правилник за прилагане на ЗИХУ. В този правилник от 71% нагоре пак получаваха повече, въпреки че самият ЗИХУ уреждаше добавките да са достъпни за всички над 50% според вида на увреждането им (а не както се пише насам-натам в дописки, че всички инвалиди получавали всички добавки). През юли обаче излезе решение на ВАС (по жалба на Център за независим живот). Ограничаването на някои добавки за хора с 71% и нагоре беше обявено за незаконосъобразно и добавки започнаха да се раздават на всички над 50%, да повторим, според вида на увреждането. В късен август Мръцков, Адемов и Христова извадиха на масата промени в ЗИХУ. Накратно, това, което беше заклеймено като незаконосъобразно в ППЗИХУ, те се опитват да включат в ЗИХУ сега.

Още нещо: Никой няма идея колко са хората с увреждания в България. Няма такава информация. Не знам как планират бюджет в МТСП... Има някакво си число 850000, но това са хората, които получават инвалидна пенсия... А инвалидната пенсия не се полага всекиму...

Unknown каза...

@Яна

Как така не получават?

И още - аз не съм против да се прецизира опрледелянето на инвалидността, така че да се изключат инвалидите-ментета, но неу са действа с орязване еднакво на всички. Още повече, че въпросът с фалшивата инвалидност е дело на ТЕЛК-ове и да си затегнат контрола, а не да орязват и без това мизерните пари на всички инвалиди.

Анонимен каза...

Сдружение "Свят за всички"- гр.Русе е неправителствена организация, регистрирана в обществена полза през 1999г. Това е първата организация в България, ангажираща се с услуги на хора с увреждания по домовете.