събота, 11 ноември 2006 г.

Доктор Google


В Slashdot прочетох, че лекарите могат да поставят правилна диагноза в 58% от сложните от диагностична гледна случаи, използвайки Google. Гуглирах Google diagnose и излязоха към 3 млн. страници. Прочетох само резултатите на първата и се изумих:

Според данните от аутопсиите, в около 20% от случаите на пациентите е била поставена грешна диагноза и въпреки напредъка на медицината процентът е неизменен от 1930 г. насам. Представете си колко повече погрешни диагнози има при живите пациенти, т.е. при болните от неживотозастрашаващи болести или пък болни от такива, но оживели въпреки неправилното лечение?

Според изследването на Hangwi Tang и Jennifer Hwee Kwoon Ng от Princess Alexandra Hospital в Брисбейн, Австралия публикувано в British Medical Journal Online, при сложни случаи Google диагнозата е правилна в 58%. Те се заинтересували от ефективността на Google като средство за диагностициране след случай с техен пациент - 16-годишен ватерполист, приет с остра тромбоза на субклавиалната вена. Когато започнали да обясняват на бащата, че причината за тромбозата е неясна, той ги прекъснал "но това е синдромът на Paget-von Schrötter" и продължил с обяснение на патофизиологията и правилното лечение на заболяването. Всичко това научил чрез Google.

Ефективността на гуглирането зависи от избирането на правилни термини за търсене и от способността да се отсява "шумът" от полезната информация, поради което пациентите поставят по-малко верни диагнози, отколкото лекарите. Търсачката не е толкова ефикасна при комплексни заболявания с неспецифични синдроми и симптоми и при разпространени заболявания с нетипично протичане.

А аз си мислех, че съм единственият куку, който гуглира преди да отиде на лекар :)

2 коментара:

Анонимен каза...

Топло! :-)

Unknown каза...

Пипваш горещата тема. Къде е решението? ? Д-р Григи, къде?