четвъртък, 16 ноември 2006 г.

Европа -. фабрика за работни места


Противно на общоприетата представа за европейската икономика като мудна и изоставаща в сравнение с водещите икономики, последните анализи развенчават този мит. Европа се оказва водеща в един ключов фактор, където доскоро САЩ бе фаворит - създаването на нови работни места.

Еврокомисията очаква възходящият тренд да продължи. През миналата седмица еврокомисарят по икономиката и монетарните въпроси Хоакин Алемина прогнозира, че през 2008 г. ЕС ще създаде 7 млн нова работни места.

Съществена част от този бум се дължи на работните места, създавани в секторите с висока добавена стойност - нещо, което за Европа изглеждаше недостижимо. Паради това и американската икономика допринася за европейския растеж. Например пускането на Windows Vista пред януари догодина ще създаде приблизително 50 000 работни места в Германия, Великобритания, Франция, Дания, Испания и Полша. Като цяло директните федерални инвестиции на САЩ създадоха повече от 197 000 работни места през миналата година.в рекорден брой проекти.

Забележителен е ръстът на компаниите, работещи в секторите на енергоспестяващите технологии. Предприемачите в този бизнес са поощрявани от стриктното законодателство, което стимулира тези инвестиции. Други бързо развиващи се сектори са биотехнологиите, медицинската техника и т.нар. life-science идследвания, които са финансирани от местния частен бизнес и специално от новите частни компании за венчърен капитал. Техният поток от пари създаде над 1 миелион нови работни месте за периода 2000-2004 г.

Повече подробности - в Newseek.

Поуката или какво иска да каже авторът:
Невинаги е разумно да следваш механично чужди рецепти, независимо от самореференциите, които рецептуващите си дават. Вместо това има смисъл да гледаш практиките на успелите с оглед да възпримеш рационалното за теб. Всички прилики с действителността са верни.

Няма коментари: