четвъртък, 2 ноември 2006 г.

OpenFest


OpenFest
Четвъртият OpenFest ще се проведе през уикенда в Централния военен клуб. OpenFest e ежегодна конференция, посветена на свободния софтуер, свободната култура и свободното споделяне на знания – празник на почитателите, създателите, поддръжниците на софтуер с отворен код в България. Целта му е да популяризира проекти и да бъде форум за обмен на идеи и позиции във връзка със свободния софтуер и софтуерът с отворен код. Това е идея на българската free/open source общност, подкрепена от много нейни партньори и приятели. Това е празник, който общността споделя с останалите.

Паралелно с фестивала в столицата, OpenFest 2006 ще се проведе и в градовете Сливен, Пловдив и Русе. Събитието в Русе ще се състои на 25 ноември в пленарната зала на общината, в Сливен - на 11 ноември, събота, в Природо-математическата гимназия на града, а в Пловдив - на 18 ноември в Пловдивския университет “Пайсий Хилендарски”.

Емблемата на OpenFest е отворено и жадно за знания и информация човешко око, чийто мигли са лъчи на изгряващо слънце. Изгревът като символ на зараждаща се свобода. Автор на идеята и графичната реализация на тази символика е художникът-хакер Здравко Здравков.

Традиционно OpenFest се организира от Инициативен комитет на българската free/open source общност, управлението на проекта и финансирането му се осъществява от Фондация “Отворени проекти”. Финансирането е чрез собствени средства и спонсори. Организаторите и доброволците даряват своя труд безвъзмездно и безплатно. Конференцията е отворена за всички желаещи и входът е безплатен.

И тази година в рамките на OpenFest ще се проведе OpenArt конференция, а OpenArt exhibition е насочен към интерактивни инсталации, нет-арт или визуални и експериментални видео инсталации.

Централен гост на феста ще е световноизвестният софтуерен разработчик Branden Robinson, един от ключовите разработчици на Linux дистрибуцията Debian.

Програмата - тук.

Не е нужно да си от тези, които ние, лаиците наричаме "компютърджии", за да откриеш нещо интересно за себе си на OpenFest 2006. Ела, пък ако не намериш, се върни тук да ме плювнеш коментарно. Обещавам, че няма да те трия ;-)

Няма коментари: