понеделник, 20 ноември 2006 г.

Има нещо гнило в Лекарския съюз


Лекарите заплашват със стачка, лекарите няма да подписват договорите си с НЗОК - от две седмици тръбят вестниците. Причината - парите за здравеопазване били недостатъчни. Има и друг аргумент, зад чиято неконкретност и обтекаемост може да се крие каквото и и да е: “Управителният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с процедурни похвати и с нарушения на законодателството се опитва да премахне договорното начало като се стреми да въведе административен подход и бюджетиране в условията на демократично общество и пазарна икономика”. Какви са тези процедурни похвати, какви са нарушенията на законодателството ни дума.

Шефката на Здравната каза Румяна Тодорова е по-конкретна, посочвайки три конфликтни пункта:

1. Касата иска лекарите да могат да сключват само два договора, независимо дали в болничната или извънболничната помощ, за да няма “туризъм” на специалисти.

2. 15-те стотинки, които се заделят за всяко здравноосигурено лице, ако джипито не желае да се грижи 24 часа за него. И досега повечето джипита сключваха договори с подизпълнители - медицински центрове или болници. С въвеждането на твърдите 15 стотинки се цели всеки подизпълнител да получава еднакво заплащане. В момента някои лекари сключват договори за 6 стотинки, за 10 стотинки или за колкото се договорят.

3. Въпросът за контрола и санкциите. Касата твърдо държи на контрола и санкциите, които ще налага, и се аргументира, че не може да няма контрол при положение, че тя е единствен финансиращ орган и разполага с вноските на осигурените лица.

И по трите пункта не виждам разумни аргументи против. Нима някой нормален човек смята, че един лекар може да работи пълноценно на повече от две места? А контролът и санкциите на Лекарския съюз са прах в очите на обществото. Вестниците пишат за смъртни случаи и сериозни усложнения в резултат на лекарски грешки, както и за корупция. Но етичната комисия на БЛС е глуха и няма - ако има наказания, те са символични. За разлика от случая с русенския лекар Антон Въжаров, който си позволи да критикува шефа на лекарския съюз Андрей Кехайов и обслужващото го ръководство. За изразеното мнение той бе лишен от лекарски права. Общите за всички 15 стотинки също изглеждат справедливи.

Мъглявите обяснения на БЛС, абстрактните констатации за недостатъчни пари за здраве и заплахата със стачка само укрепват убеждението ми, че има нещо гнило в ръководството на Лекарския съюз и то в никакъв случай няма нищо общо с пациентите. По-точно с правото им да получават прилично здравно обслужване.

Не че ситуацията с касата е перфектна. Самият закон я конструира като съвършено независим орган, неподконтролен никому и за нищо. Парламентът поне си го избираме веднъж на 4 години. Сметната палата контролира държавните ведомства (друг е въпросът качествено ли го прави винаги). Безконтролността е абсолютна като се има предвид, че касата е монополист, тоест дори контролът на пазара не съществува.

Убедена съм също, че отдавна лекарските оплаквания, че са ниско платени, са несравними като обществена значимост с проблемите на пациентите, не можещи да получат прилично здравно обслужване. Но пациентите нямат мощно лоби, нямат представителство в касата и са напълно безгласни.

Спомням си и как през 1997 г. бях в болница със сериозно заболяване. Стоях три месеца и получих лечение с най-съвременни препарати. Без да доплащам под масата или над нея, без да си нося консумативи. Помня, че можех свободно да отида на преглед при специалист, да не говорим за зъболекар. Но това беше при "гадното" социалистическо здравеопазване. Сега при "правилното" пазарно - не е така. Следователно има нещо фундаментално сбъркано в зравната реформа. Не може всяка година парите да се увеличават в реално изражение и все повече да не стигат. А безхаберието и гоненето на лични интереси от страна на ръководството на Лекарския съюз само засилват проблемите, без да търсят реалното им разрешение.

За съжаление лекарското съсловие не показва признаци на професионално, съсловно и обществено съзнание, след като години наред търпи корумпираното си негодно ръководство. Спомням си преди години как с повод и без повод лекарите излизаха на протести и стачки. Всъщност главно по политически поводи. Те бяха наред с шофьорите и кремиковските работници едно от най-политизираните съсловия. Къде е сега обществената им съвест? За политиканство имаха съвест, за реалните здравни и съсловни проблеми - липса на наченки на такава.

6 коментара:

dzver каза...

Ето ти аргументи

1. Всеки е свободен да сключва каквито си иска договори и коя е *ната здравна каса, че да казва на докторите какви договори да сключват?

2. Това означава джипито да не си вземе парите при положение че реално се грижи за всичките си пациенти. 15 стотинки е 1/4 от сумата, която му дават за 1 пациент и е прекалено много. За един доктор с 1000 пациенти означава 150 лева, при положение че в момента плаща около 50 за поемане на дежурствата. + това защо 15 стотинки, а не 14 или 11 или 4? Майка ми например си обслужва пациентите по 12 часа. Но не ги обслужва нощем. Така се е договорила с мед. център Лора. Какъв е този комунизъм?

3. За изминалата година са наложили на майка ми глоби за около 2000 лева. Припомням, че на куките им сложиха 1500 лева глоба за убийството на гъбаря. Ще ти кажа за какви нарушения става въпрос. Дала 2 пъти в рамките на 1 месец, примерно на 1-во и 18-то число лекарствата на 1 бабичка за 1лв и 50ст. Не премерила гръдната обиколка на някакво дете.

Разбираш ли колко е нелепо?

Плюс това е доста добре БГ юзър да се научи на уважение към хората, които си жертват здравето, за да го поддържат жив и здрав. Съвършенство на тоя свят няма, съвършените доктори свършиха, а опашката продължава.

Това включва и теб.

Анонимен каза...

Винаги ми е било много странно - монополният лекарски съюз нещо си се договаря с монополната здравна каса, а ние - като /потенциални/ пациенти нямаме думата въобще, само трябва да плащаме здравните си вноски.

За съжаление, в такава ситуация няма как да имаме по-различен резултат, особено в нашите географски ширини. И като казвам това, не казвам нищо лошо срещу отделните лекари - просто системата е напълно сгрешена.

Unknown каза...

1. Здравната каса защитава интересите на пациентите. Наистина ли смяташ, че един лекар може да работи пълноценно на повече от две места?

2. Мисля, че в случая се защитават интересите на заведенията, които поемат нощните и празничните дежурства на джипитата. Дрег е въпросът как са изчислени - не знам методиката и не мога да кажа, че е правилна.

3. Тези дребни нарушения са глупаво пресилване на касата. Аз имам предвид едрите нарушения, например фалшиви болнични, фалшиви документи за ТЕЛК, лекарски грешки, водещи до големи усложнения, дори до смърт на пациенти. А за ниската глоба на ченгетата-убийци съм съгласна, но такива са законите, не касата ги е измислила.

Плюс това не мога да имам уважение към социална група като цяло, защото в нея има както читави, така и нечитави хора. Мога да уважавам отделни личности. Което можеш да видиш и тук - двата поста от този месец, посветени на лекарите, които ме лекуваха и лекуват - посочих ги и поименно. А за липсата на съсловно, професионално и обществено съзнание у тях говорят фактите - 5-6 години търпят далавераджията Андрей Кехайов и обкръжението, въпреки всички вреди, които причиняват на обществото, на съсловието и на професията.

Unknown каза...

@ георги,
Съгласна съм с теб - основната причина е, че системата е фундаментално сбъркана и с палиативни промени няма да се оправи. Трябва да се гради наново, но се съмнявам, че ще има политическа воля за това.

dzver каза...

Еми замисли се значи :)

1. Мисля, че не е работа на здравната каса да поставя изисквания по въпроса.

2. В пазарната икономика място за подобен род фиксирания и защитавания на интереси няма.

3. Проблемът е в глупавото държавно изискване докторите да членуват в БЛС, а не в това кой го управлява.

Ще ти кажа, защо искат да качат доходите на медицинските центрове. Защото управниците притежават такива и искат да си утроят доходите.

dzver каза...

ps. веселин = dzver, нямам идея защо ме изкарва различно.