неделя, 2 април 2006 г.

Докторската градинка - 3


В петък пуснах в Столичната община сигнал за готвения незаконен строеж в Докторската градинка с искане за проверка на фактите и отменяне на незаконните актове. Ето го началото:

До: Г-н Бойко Борисов, Кмет на София
Г-н Цветан Цветанов, Заместник-смет на София и
председател на Столичната Спортна Асоциация
Г-н Петър Диков, Главен архитект на София
Дирекция “Контрол по строителството”
Дирекция “Общинска собственост”
Дирекция “Архитектура и благоустройство”
Дирекция “Зелена система”
Дирекция “Екология”

Относно: Публична общинска собственост Градина “Докторски паметник” – част от квартал 545, местност ГГЦ зона Г12 и масивна сграда частна общинска собственост на “Спортна София-2000”ЕАД, изградена върху общинска земя – Градина “Докторски паметник”


Всички адресати имат отношение към проблема и трябва всеки да се задейства в рамките на правомощията си, което изрично им пиша накрая:

"Моля в изпълнение на правомощията си да разпоредите проверка на фактите около Докторската градинка – публична общинска собственост, и къщата – частна общинска собственост на “Спортна София-2000”ЕАД, за да се установи има ли разрешение за строеж в градинката и извършвани ли са други разпоредителни действия с къщата, и при установяването на такива, да прекратите всички неправомерни и незаконосъобразни действия и да потърсите наказание на виновните длъжностни лица. Моля да се заемете с това бързо, тъй като пресата съобщи, че СОС готви приватизация на общинските фирми, между които и “Спортна София – 2000”ЕАД, собственик на разрушената къща и ако междувременно на нейно място бъде издигнат строеж, би било много трудно да бъде отчужден от новия частен собственик и премахнат.

Междувременно ще направя необходимото да уведомя съкварталците си, за да организираме необходимите граждански действия за защита на градинката.

Прилагам копие от мои публикации в Интернет за случая, от които да научите подробности за схемата на готвената незаконна приватизация."


Между началото и края разказвам фактите, за които вече писах тук. По всички правила на борбата с държавата занесох сигнала лично и го депозирах в деловодството срещу входящ номер (това е задължително, ако човек не иска сигналът/жалбата/молбата да са "загуби случайно"). Друга тънкост от изкуството на борба с държавата е адресацията - когато има повече от един компетентен орган/лице, трябва да има отделен документ за всеки и всеки да бъде изписан като първи адресат. В никакъв случай не трябва само преди първия да има "До:", а за останалите да е "Копие:", защото в такъв случаи тези, до които е изпратено копието, го препращат по компетентност до първия адресат и не си мръдват пръста. А когато всеки е първи адресат, е задължен да се задейства. Не ми стигна времето само да оставя екземплярите в Дирекция "Зелена система" и при главния архитект, защото са на различни места, но ще го сторя в понеделник сутринта.

И нещо радостно: днес с мен се свърза Стефан Димитров, съкварталец и член на Управителния съвет на сдружение "Приятели на Докторската градинка", който научил от интернет за далаверата. Както предполагах, в "Приятели на..." хабер си нямат, че били инициатори на строеж на сладкарница. Стефан обаче е чул миналата седмица, че от "Матти-Д", кетъринг фирма на французин (намира се в НДК, където на нейно име е кръстена цяла зала) се хвалят, че отварят сладкарница в Докторската градина. Което значи, че "Спортна София-2000" или е продала градинската къщичка на французина, или е направила съвместно дружество с него. Вероятно са изкарали вече и разрешение за строеж, иначе не мисля, че биха тръгнали да рушат къщичката. Със Стефан ще се видим утре, за да решим какво да предприемем оттук нататък.

2 коментара:

Анонимен каза...

Матти-Д са много тъпа фирма, защо ще ни мъчат и със сладкарница? Разкарайте французина и от НДК...мисля че и там е влязъл в далавера с ръководството! Няма да е лошо да се проверят условията при които е наел залата?

Анонимен каза...

Здравейте ,
прочетох публикацията Ви и съм съпричастен с вашите идеи ,
това което мога да Ви дам на този етап като инфо е ,че Матти-Д ,държат кафенето в British Counsil вероятно от там произлиза и интереса им към въпросната екс-къщичка .