понеделник, 24 април 2006 г.

Warez култура


Един коментар на Дончо мисля, че заслужава отделен пост, защото въпросът, който повдига, според мен е важен. Съвсем не съм обидена, напротив, разбирам го, но въпреки това, не мога да приема мнението му. Същевременно не смятам, че моето мнение трябва да бъде възприемано от когото и да е безкритично. Мисля, че въпросът за warez (пиратския/нелегалния софт) е от този род въпроси, по които не може да бъде постигнато широко обществено съгласие и за това има сериозни основания, както в България, така и в немалка част от света.

Ако ползвах само легален софтуер, нямаше да имам този блог, нито изобщо щях да разбирам от компютри, камо ли от интернет. Вярно е, че сега мога да си позволя да си купя легален виндовс и офис, но първите десетина години откак си купих личен компютър (1991) цената беше висока за мен. За повечето българи също, поради което домашните компютри се продаваха по правило с инсталирана нелегална операционна система. Не е новост това, което казвам - софтуерът е скъп за средния български юзър. При средна заплата от около 340 лв (днес, а допреди 2-3-4 години?) реалистично ли е да говорим за легален софтуер?

Това обаче му носи някои предимства. Понеже ползва пиратски софт, той няма съпорт и когато възникне проблем (а с виндовса винаги възниква), е принуден сам да му търси решението. Пита по форуми, търси в интернет, чете книжки, рови се из софта по метода на пробите и грешките - и като краен резултат се оправя някак, но по-важното е, че така придобива знания и умения. Средният юзър в развитите страни е удивително неграмотен, защото знае, че с лицензирания софтуер си е осигурил и съпорт, затова когато се случи нещо, той вдига телефона и пита защо му е изчезнала иконата или защо екранът е станал син и какво да направи, за да ги оправи. Например зет ми (който е англичанин) има скромен бизнессайт, което не му пречи да се шокира защо от български интернет клуб не може да пусна мейл с Outlook Express. Що чудо видях докато му обясня, защото той е тотално ИТ неграмотен, пък и в Англия не е ходил в интернет клуб. И зет ми съвсем не е изключение, а по-скоро е типичен.

В ситуацията на българския потребител са потребителите в много други неразвити страни. Да не забравяме, че голяма част от тях са млади хора, което ги прави по дефиниция по-слабо платежоспособни. Затова смятам, че цените, които се налагат от големите софтуерни компании, са несправедливи и всеки има моралното право да ползва пиратски софт. Разбира се, заедно с това той си поема и риска - да бъде преследван от закона, а също така от вируси и от бъгове. Придобиването на съвременни знания и умения е по-важно от икономическите интереси на големите софтуерни компании, още повече, че без такива знания и умения човек е обречен да бъде втора ръка в обществото. Разбира се, ако човек започне бизнес, мисля, че е редно да го прави с лицензиран софт, защото в този случай софтът е средство за печелене на пари, а не за лично развитие.

На този принципен фон конкретният случай с Google скрийнсейвъра е дреболия. Не ощетявам Google, тъй като той е част от безплатния им пакет, и писах за него, само защото попаднах на хакче, което позволява да не сваляш целия пакет. Това, че този, който го е пренаписал, е махнал логото, е съвсем пък дреболия.

Що се отнася до сигурността:

Именно бидейки "дете" на нелегалния софт, съм съвсем наясно с опасностите му, в случая - с опасността от стартиране на неизвестен .exe файл и по тази причина винаги в подобни случай първо го пускам през антивирусната. Второ - файлът е от източник, на който не само аз, а и много хора по света се доверяват. Отдавна следя този блог, който е доста популярен, а авторът му е известен професионален блогър, чийто постинги могат да се срещнат из много големи форуми и сайтове, свързани с блогинга, компютрите и интернет, а в индийската блогосфера пък е култова фигура. Тъй че опасенията на Дончо са неоснователни.

Същевременно обаче не бих казала никому "правете като мен", защото това е въпрос на личен морален избор. Разбирам тези, които са против пиратския софт, както разбирам и тези, които са за него. Аз съм от вторите, но трябва да направя още едно уточнение - за мен пиратският софт е приемлив, не само когато е за лична, а не бизнес употреба, а също така и когато не е на български автор. Мисля, че български софт не бива да се пиратства.

Ще се радвам да чуя и други мнения по тази тема, защото за разлика от Дончо, аз не смятам, че правотата е на моя страна, а мисля, че въпросът е многостранен и в някакъв смисъл има много "правоти".

А също така и да благодаря на Дончо за коментара, защото темата е важна и си струва да се говори открито за нея, а не както в официалните медии - лицемерно, с недомлъвки или с откровени лъжи.

4 коментара:

Анонимен каза...

Само една забележка:
това, че софтуерът ти е законен, т.е. купен от фирма-дистрибутор не ти дава право на support. По-скоро, дава, но не и в България.

Анонимен каза...

Ще прозвуча малко смешно, но всички са прави. И ти Вени за пиратския софтуер и Дончо за опасностите от качване на разни продукти и другия анонимен за поддръжката на легално закупения софтуер. Имах проблем с инсталация на легално закупена програма върху легално закупен Windows. От поддръжката на Microsoft нищо не направиха. Да уточня - тази програма се инсталира на други компютри, но на този лаптоп на DELL не искаше изобщо да стартира MSI с тази програма.

Сега нещо друго... Вени сигурно си видяла блога на Григор http://www.gatchev.info/blog/?p=274

Опитай :)

Unknown каза...

@Anonymous
В развитите страни масова практика е търговецът, от който купуваш компютъра, да ти го предлага заедно с необходимите ти програми и съответния съпорт.

Това е различно от съпорта на Microsoft, осигурен за легалните притежатели, който там е далеч по-качествен от този, който се предлага у нас от Microsoft България.

Unknown каза...

@ Явор Атанасов
Знам поста на Григор и даже си мислех да го помоля да ми помогне да го направя. Обаче първо смятам да мигрирам блога си към собствен домейн и хостинг като го задвижа под Wordpress, а чак след това да тръгна да ликвидирам виндовския проблем.