вторник, 18 април 2006 г.

400 милиона и 6 милиона




АBC News съобщава, че при пенсионирането си миналата година шефът на петролна компания №1 в света Exxon - Лей Реймънд, е получил общо 400 млн. долара, които включват пенсия, акции и разни екстри като двегодишна охрана, кола с шофьор, ползване на самолета на компанията. Дори в САЩ този най-голям в историята пенсионен пакет предизвика неодобрение. Според Millenium Project 2005 на ООН всяка година в света 6 милиона деца умират от недохранване преди да са навършили пет години.

Има нещо фундаментално сбъркано в този свят, което предизвиква у мен чувство на срам, вина и гняв.

2 коментара:

v3rmin каза...

Да, разбира се, че звучи потресаващо много; да, 400 милиона са малко множко, но много хора забравят, че ExxonMobil е най-голямата петролна компания в света. Ако с нея се случи нещо, ако тя спре да функционира дори и за една седмица, цялата световна икономика ще колабира. Да се управлява една такава фирма с твърда ръка, увеличавайки тройно чистата й печалба за пет години си е сериозно постижение. Един толкова способен лидер трябва да бъде подобаващо възнаграден.

А гладните деца африкански деца трябва да бъдат показвани на бащите си, които се избиват един друг с калашниците в безсмилени конфликти, а не на мене - европееца. Африка е бедна и трудна за обработване, ние българите казваме "Що ти трябва на баир лозе", но от друга страна аз не съм видял нито, ама нито един баир в Швейцария без лозе, така че просперитета на една държава не е само въпрос на хуманитарни помощи.

Unknown каза...

Факт е, че в САЩ започна разследване за високите цени на петрола, защото има сериозни съмнения за спекулативното им надуване. Скокът на тези цени е причина за огромния ръст на печалбите на Ексън, а не някакво суперуправление от страна на Реймънд.

Що се отнася до Африка, бих споменала, че през 1960 г. континентът е нетен износител на храни, докщато сега не е в състояние да задоволява собствените си хранителни нужди. Една от сериозните причини е неоколониализма.

Съвсем не смятам, че проблемът с изхранването може да се реши с хуманитарни помощи. Пътят е честната търговия. Защото "свободната" търговия, налагана от Световната търговска организация (доминирана от САЩ и Г-7), не е нито свободна, нито честна. Виж например как всички те субсидират своето селско стопанство, но не позволяват на развиващите се страни да правят същото; как принуждават развиващите се страни да отварят пазарите си за внос от развитите страни, но не отварят реципрочно своите пазари; да не говорим за порочната система на защита на интелектуалната собственост.