петък, 14 април 2006 г.

Атанас Щерев - 2



Наглостта на лекаря депутат Атанас Щерев, който заяви, че не трябва да се дават повече пари за лекарства на онкоболните, предизвика бурна, но полярна обществена реакция. Партията му (НДСВ) и Българският лекарски съюз му го защитиха, една майка на онкоболна го заплаши с убийство, Асоциацията на онкоболните излезе с протестна декларация. Останалите партии, здравното министерство и лекщарите депутати не отрониха дума. Самият Щерев предпочете вместо да се извини, за уточни в предаването Асен Григоров по Канал 1, БНТ, че обречени са пациентите с разсейки в белия дроб, черния дроб и костите. Най-много ми хареса позицията на Явор Дачков. Във в."Политика" той написа:

- Що се отнася до констатациите на Атанас Щерев, че няма профилактика, ще трябва да му припомним, че от 5 години той е в управлящото мнозинство. За липсата на профилактика може да вини единствено себе си, съпартийците си и коалиционните си партньори.

- Карамазовият девиз "Всичко е позволено" май отдавна се е превърнал в основно и единствено правило за съществуване в българския живот.

- Посланието на Щерев може да се преведе и така- "България е джунгла, в която по-силният оцелява, а по-слабият бива изяждан... Това е единственото правило да съществуваш. Който търси смисъл, справедливоскт или надежда, проявява слабост и трябва да бъде елиминиран." Това може да се приеме и за девиз на властта.

В собствения си в."Гласове" беше по-краен:

- Призоваваме Българският лекарски съюз да приложи правомощията си за отнемане на лекарските права на доктора, позволил си в грубо нарушение на Хипократовата клетва да лиши стотици хиляди хора от воляа за живот и борба с едно трудно лечимо заболяване.

- Призоваваме всички граждани, които смятат подобно поведение недопустимо за един държавник, облечен с власт, за лекар, положил клетва, за общественик ли просто за почтен човек, да изразят в писмен вид възмущението си, като адресират писмата си до Народното събрание- София 1000, пл."Народно събрание"№1; централата на НДСВ - София 1000, ул."Врабча"№27 или да изпратят на номера на Атанас Щерев 0888 93 93 10 sms със съдържание "Щерев, иди си!"

Лично за мен от случая следва, че няма да гласувам за нито една партия от сегашната коалиция (БСП, НДСВ, ДПС), както и която и да е нова партия, в която е лицето Щерев.

Няма коментари: