вторник, 25 април 2006 г.

"Приятели на Докторската градинка" и Велислав Минеков


Велислав Минеков ходатайства за Матти Д
Писах вече, че в опита за тайна приватизация на общинско имущество в Докторската градинка е замесено името на Сдружение "Приятели на Докторската градинка", но не споменах как е станало това. Време е да го направя, тъй като човекът, чието име спестих, за да му дам възможност да поправи нередната си постъпка, не стори нищо. Имам предвид председателя на Управителния съвет на Сдружението доц.Велислав Минеков, известен и талантлив български скулптор, преподавател в Националната художествена академия.

На 20 юли 2005 г. доц.Минеков е изпратил писмо до собственика на къщата в докторската градинка "Спортна София 2000", с което предлага тя да бъде дадена под наем на фирмата "Матти Д", която да я превърне в детска сладкарница. Проблемът е, че от членове на Управителния съвет знам, че решение за такова предложение от името на Сдружението не е взимано, а председателят няма право самостоятелно да го прави. Преди 10-тина дена се обадих на на доц.Минеков по телефона и му обясних, че вероятно неволно е извършил нещо нередно като му обясних какво имам предвид и му казах, че съм писала до общината и в блога си. Той не ми отговори нищо конкретно, но разбрах по-късно, че се е оплакал публично, че съм го заплашвала. Напуши ме смях - с какво мога да го заплашвам, но от друга страна се ядосах, защото той явно не е оценил жеста ми. Мислех, че е редно да знае какво съм предприела, тъй като е замесен, и ако е бил подведен (както предполагах тогава), сам ще оттегли невярното писмо.

За втори път по случай Докторската градинка се разочаровам в публична личност, но проблемът не е мой. Всеки човек е отговорен за постъпките си и фактът, че е постигнал успехи и признание в дадена сфера, не му дава основание да престъпва реда в други сфери. Законът е за всички, а не само за т.нар. от медиите "обикновени хора".

Тази седмица ще се състои заседание на УС на Сдружението и се надявам, че ще бъдат взети адекватни решения по целия скандален случай, най-малкото, за да изчистят категорично името на Сдружението от замесването му в опит за тайна приватизация.

В писмото има и други два интересни детайла. В него се описва ясно запуснатото състояние на къщата и е изпратено на 20 юли. Обаче както писах, на 15 септември "Спортна София" сключва договор за наем с "Матти Д", според който имотът е предаден в състояние, което отговаря на предназначението му - детска сладкарница. От което за не знам кой път става ясно, че директорът на "Спортна София" Бойко Додов подписва документи, в които си пише каквото си ще, само и само да излезе, че едва ли не обстоятелствата тикат нещата към строежа на заведение в един паметник на градинското и паърковото изкуство, какъвто е Докторската градинка.

Второто любопитно нещо е съставът на Почетния борд на Сдружението. Не е изненада присъствието на Христо Друмев в него (явно добре го оползотворява), а на първо място е вписан бившият посланик на САЩ у нас г-н Джеймс Пардю. И се запитах дали г-н Пардю, който вложи немалко лично време, усилия и средства за възстановяването и опазването на градинката, знае за бизнесинициативата на почетния си колега Христо Друмев? За всеки случай смятам и него да уведомя, защото с писмото си доц.Минеков индиректно замесва и г-н Пардю в нечистоплътната история и последният би трябвало поне да знае.

Следва продължение

Няма коментари: