неделя, 9 април 2006 г.

Нямам думи


Избягвам да блогвам за гадостите на управниците (защото не вярвам в политиката и политическото участие), но за тази мерзост не мога да се стърпя:

"Вестник "24 часа" излезе вчера с потресаващо заглавие на първа страница - "Онкоболните обречени - за какво са им пари". Цитиран е Атанас Щерев, който освен депутат от НДСВ и шеф на здравната комисия в парламента е и лекар. Той смята, че е "неморално" да се искат повече пари за раково болните, защото и без това са пътници за оня свят. Вместо скъпо лечение на онкоболните средствата да се насочат към профилактика, пледира той."

Ако някому хрумне идеята да убива това същество с камъни, моля да ми се обади.

9 коментара:

Анонимен каза...

mose bi ste se rasbolee i toi nai nai nakraia...

Анонимен каза...

vsichki sme patnitsi:)... no toi opredeleno ne e lekar.. av,

Анонимен каза...

Наглостта на тези хора минава всякакви граници. Стъпвал съм с близки хора в онкологията и преди и след демокрацията. За този човек пожелавам само едно -да има обслужване САМО ПРЕЗ ЗДРАВНАТА КАСА, с правата на обикновен човек, докато е жив. Ще му стигне.

Анонимен каза...

Да внимаваш с попълването и подписването на документ с невярно съдържание, защото има промени в законите по въпроса. Трябва да се докаже, че това е извършено със цел. Тоест, ако някой е бил подведен да го направи, не е виновен.

Анонимен каза...

И този човек ми е бил преподавател!

Чувствам се опозорен и окалян.

Срам!...

Анонимен каза...

Винаги съм се изумявал от това, че хората говорят без да мислят.
Проблемът на Щерев? е, че кой знае какво точно е казал, кой знае какво е имал предвид и кой знае какво е разбрала журналистката на срещата.
Или може би е бил някой журналист от типа на Станимир Въгленов, който написа цяла книга за това как се "прави" журналистика. Ако не сте я чели, прочетете я. Има интересни размисли в нея.
Григор казва, че се срамува... Григоре, беше ли Щерев добър преподавател? Казвал ли е нещо подобно? Защо мислиш, че е казал сега нещо такова? Само защото го пише във вестника, при това "24 часа" ли??

Анонимен каза...

Във връзка с горния анонимен:

http://www.focus-news.net/?id=n465483

Доцент Атанас Щерев няма да подава оставка
11 април 2006 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. “Не смятам да си подавам оставката, защото няма за какво”, коментира във Велико Търново доц. Атанас Щерев, заместник-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване, исканата му оставка от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и Конфедерацията за защита на здравето, предаде радио “Фокус” - Велико Търново. Поводът е изявлението на депутата от миналата седмица, че за обречени хора като онкоболните не са нужни пари. От името на онкоболните Теодора Захариева заяви готовността си да организира протест по повод изявлението на доц. Щерев.
“Аз казах, че не трябва да чакаме заболяването на един човек да се развие дотам, че да стане фатално или той да стане обречен , за да започнем да го лекуваме. Всеки, който беше в залата в Перник, чу думите ми, че за онкоболните трябва да има специални мерки и да се провежда първича, вторична и третична профилактика”, каза доц. Щерев.
Даниел ИНКОВ

това вече са факти.

Unknown каза...

ДА, но го е казал:

Парите за лекарства за онкоболните, които са от публичните средства за здравеопазване, не трябва да се увеличават, обясни Щерев.

Никакво значение нямат по-нататъшните обяснения, че трябвало да се увеличат парите за профилактика и ранно лечение. Защото като го преведем на разбран човешки език, това означава, че тези, които са в напреднал стадий, кучета ги яли. Това точно е гадостта на доц.Щерев.

Lanfear каза...

Аз го гледах по телевизията - наистина яко са му изкривили думите в "24 часа". Човекът действително каза, че няма смисъл да се лекуват болните след определен стадий, когато болестта със сигурност е нелечима, така излишно се финансират фармацефтичните компании, а от "лечението" няма смисъл. Вместо това, тези същите пари могат да се дадат за профилактика и откриване на болестта в по-ранен стадий, когато лекарствата действително могат да повлияят с нещо. Защото в бюджета за 2006 година пари за профилактика НЯМА, не са отделили и един лев за това.
Мисля, че човекът е прав, ако ракът е в такъв напреднал стадий, защо трябва да се прилага това излишно, в някои случаи и мъчително за болните лечение, от което няма смисъл. Мисля си че за тези случаи трябва да се дадат на хората обезболяващи, успокоителни опиати и т.н работи, които да им намалят болките...
Незнам, така е крехка и субективна границата и критерият по който ще се определя кой е пътник и кой не, обаче.
Незнам дали може да се разчита само на нечия съвест, но по-принцип е по-редно да има пари за това болестта да се открие навреме, когато е лечима, а не после да се дават ненужни лекарства, в този смисъл мога да го разбера...