събота, 15 април 2006 г.

ИТ неграмотна власт


"В МВР се използват две физически разделени мрежи - едната за предаване на вътрешни данни, другата за интернет. В заповед от следващата седмица подробно ще бъдат утвърдени правилата за работа с интернет, за да се защити системата на МВР от подобни инциденти и правата и свободите на гражданите", съобщил в парламента вътрешният министър Румен Петков в отговор на питане за ченгето, шернало секретна информация в интернет.

От тези думи следва:
1. Досега такива правила е нямало.
2. Адекватна политика на сигурност за вътрешната мрежа няма. Ако имаше, ченгето нямаше да е в състояние да прехвърли информацията от нея във външната мрежа.
3. Министърът нищо не разбира от информационна сигурност, както и другите отговорни под него. Ако те разбираха, нямаше да му подготвят толкова тъп отговор.
4. Никой депутат не разбира от информационна сигурност, защото никой не го е направил за смях след този отговор.

To do:
1. Да ходя на бира с картофки и дробчета в приятна компания, тъй като не съм на години да си търся друга държава, а трябва да неутрализирам негативните емоции. Срок - утре.
2. Да не забравям да се пазя от МВР, както вече съм писала. Срок - постоянен.

3 коментара:

Анонимен каза...

За какво им са правила, като нямат мрежа и бази данни. А и защо да имат - така всички извършители на престъпления влизат автоматично в графата неизвестен извършител. Ако имат може ли да излезе или влезе крадена кола през граница? 1111111111111Ако този дознател имаше нормално PC на работното си място едва ли би изнасял информация в къщи да си доработва. А и кой да ги обучава - защо ще го уволняват човека като няма правила.

Свършили сме работа. Всички сме доволни.

Симион Патеев каза...

Не правила, а обучение в Академията им е необходимо!
Случаят е показателен за днешната грамотност, която дават Висшие училища! (+ Police Academy)

Анонимен каза...

Не съм запознат с конкретния случай, но не мисля че са оправдани такива крайни отговори, при положение, че едва ли си имате представа какво представлява мрежата на МВР. Вярно, министрите и 99% от служителите във въпросната система са далеч от определението компютърно грамотни. Аз, във фирмата, в която работя на какви ли не изумителни ситуации потребител-компютър съм се нагледал. А какво остава да говорим за една институция, в която работят МНОГО потребители. И стига един достатъчно грамотен, за да си извади данните, по който и да е от начините, за които се сети, там са забранени флопита, CD-та, USB-та, но нима само това са начините? Ако ще и през решетка да гледа PC-то, един грамотан потребител с желание е достатъчен да си извади нужната му информация.