четвъртък, 23 март 2006 г.

Бъдещето на Интернет


Преди месец и нещо Пейо писа за новия бизнес модел за приоритизиране на достъпа и не ми се вярваше, че злото толкова бързо ще придобие явност. Но онзи ден шефът на Федералната комисия по комуникациите Кевин Мартин публично е подкрепил идеята на AT&T и други телекоми, които поискаха да могат да ограничават скоростта на достъп до сайтове като Google, докато последните не започнат да им плащат по-високи такси. Сайтовете ще трябва да плащат, за да бъдат нормално видими в Интернет, както се плаща, за да бъдеш видим и в традиционните медии. Мартин е казал, че на телекомите трябва да им бъде разрешено да определят колко да им плащат уебсайтовете, които искат адекватен достъп до тях. Това е огромна заплаха за Интернет и Интернет иновациите, тъй като новите сайтове няма да могат да си позволят огромните суми, искани от телекомите.

По този повод в Slashdot се заформи интересна дискусия. Някой написа, че е време да се изгради нов Интернет в смисъл на преносна среда (кабели, сателити), непринадлежаща на телекомите. По този повод друг казва, че се надява на Google за това. Естествено, следва възражението, че е безумно скъпо и без правителствена подкрепа не би било възможно.

На мен ми се струва (без да съм спец в областта на конкурентното право), че изходът е другаде - телекомите да бъдат третирани като естествените монополи (ВиК, газ, електрификация, железници) със съответните регулации. Т.е., операторите на мрежите да бъдат законово задължени да предоставят достъп при равни условия на доставчиците на съдържание.

Мисля също, че ако в САЩ нещата тръгнат по лошия сценарий, е възможно ЕС да не ги последва, защото европейският подход към монополите е различен от този на САЩ. Но и така да стане, това също ще означава разпад на Интернет такъв, какъвто го познаваме.

2 коментара:

Анонимен каза...

Приеме ли се това, нищо чудно Google официално да се пребазират в Европа. Като дребен пример към останалите големи сайтове...

Какъв е смисълът ли? Смисълът е, че ако повечето големи сайтове се пребазират в Европа (дори само като хостинг), ЕС ще бъде в правото си, вместо да плаща за достъпа си по Интернет до САЩ, да изиска от САЩ да плаща за достъпа си до Европа... А бъдат ли принудени САЩ на това, много бързо ще дадат образцов урок на телекомите си в някои отношения.

Unknown каза...

Това би било чудесно :) Но на какво се базира предположението ти - само на твой разчисъл ли, или има някакви податки в подобна насока от Google?