вторник, 28 март 2006 г.

ЕС ще премахне роуминг таксите


Еврокомисията предлага да се премахнат роуминг таксите, плащани от потребителите на мобилните оператори. Според еврокомисаря по информационното общество и медиите Вивиан Рединг не е справедливо хората да бъдат наказвани с високи сметки за това, че преминават вътрешните граници в ЕС. Това ощетява все по-растящия брой европейски граждани, които работят или пътуват в чужбина, смята тя. Ако Европарламентът приеме предложението й, което тя ще внесе през юни, новата регулация (за разлика от директивите, решенията и препоръките, регулациите на ЕС имат пряка сила директно във всяка държава членка, без да са необходими някакви вътрешни закони) ще влезе в сила от втората половина на 2007 г.

За пореден път се убеждавам, че в ЕС има повече потенциал и воля за борба с алчността и всевластието на монополите в сравнение със САЩ.

2 коментара:

Анонимен каза...

За това последното не съм съвсем съгласен ;) В САЩ поне по отношение на телекомуникации & цени са доста по-анпред от Европа. Имат единна цена за обаждания към фиксирани & мобилни мрежи (единна имам предвид от чужбина) , както и доста силен регулатор. Към този момент е около 3 пъти по евтино да се обадиш до щатите (~5000 км) отколкото до който и е да е български мобилен телефон. Иронично, нали?!

Unknown каза...

Възможно е да бъркам, благодаря, че ми обърна внимание - ще взема да потърся повечко инфо.