четвъртък, 30 март 2006 г.

Докторската градинка - 2


Продължих да се ровя по тъмните дела около Докторската градинка и се убедих за себе си, че се подготвя ловък грабеж на общинска собственост по известните схеми, прилагани през епохата "Софиянски" в столицата. Врътката е чрез къщичката, съборена на 28 март.

С акт № 451/25.05.2000 г. е актувана за частна общинска собственост масивна сграда със застроена площ от 34 кв.м., състояща се от сутерен и етаж, изградена върху общинска земя-Градина “Докторски паметник”. Към момента на съставяне на акта сградата е била в капитала на “Озеленяване” ЕАД. С Решение № 42 по Протокол № 21/19.02.2001 г. Столичният общински съвет е извадил от списъка на ДМА на “Озеленяване” ЕАД посочената сграда, и я е включил в капитала на “Спортна София-2000” ЕАД. Това пък чудо какво ли е?

Общинско дружество „Спортна София-2000“ е създадено от Столичния общински съвет на последната сесия преди края на мандата му през есента на 1999 г. Идеята е на кмета Стефан Софиянски. Дружеството има за задача да стопанисва общински спортни площадки, зали и стадиони, които дотогава се управляват от районните администрации. Председател на Съвета на директорите му става д-р Николай Симеонов Николов, зам. председател на СДС-София, за който Oshte.info пише, че е осъждан 2 пъти за побой и кражби. Как този безценен партиен кадър реализира доброто кметско намерение за "стопанисване" на спортните имоти разказва арх. Любен Панчев във в."Култура":

"С добро намерение, предшествано от сеч, се модернизира и превръща в малко футболно игрище, съществуващата баскетболна площадка. Днес тя вече се нарича "Бирария - Спортна София" и в оградата й попада паркинг с 30 места, допълнен отвън с паркирали по алеите и зелените площи още поне толкова коли." Спортната бирария е известното заведение пред входа на стадион "ЦСКА" в Борисовата градина. Какви ли спортове спортуват спортистите в нея? Не знам, но Георги Коритаров съобщава за две фотографии на в."Нощен труд" от купон на Стефан Софиянски в кръчма "Спортна София" с текст, че той е бил доста почерпен и се наложило фотографът на "Нощен труд" да го откара. А Софиянски бил с надпис на тениската "Нас не ни е срам".

Срам не срам, но аз продължавам да не разбирам какъв спортен имот е градинарската къщичка, та се е наложило да я прехвърлят в капитала на дружеството, създадено да стопанисва спортни имоти. Тъпа съм явно.

Дни преди местните избори 2003 г. избухва скандал за незаконна продажба на 12 имота на "Спортна София-2000". "Столична община в лицето на кмета Софиянски и общински съветници продължава да продава незаконно имоти и дори е насрочила сделка за 29 октомври", съобщават Васил Иванов-Лучано, шефът на предизборния му щаб Олимпи Кътев и икономическият експерт Владимир Каролев. От щаба са сезирали Комисията за финансов надзор и парламента за продажба на имоти, собственост на общинската фирма "Спортна София-2000", въпреки забрана за това от Софийски градски съд. Става въпрос за 12 имота в Студентски град, Бистрица и т.н.

Оценка на дейността на дружеството към днешна дата дава общинският съветник от групата на ССД (партията на Софиянски) Пламен Илиев: "Софийски имоти" и "Спортна София" притежават спортни съоръжения и бази. За тях е най-добре да ги поеме частен субект и да ги развива, защото в момента фирмата не е инвестирала от 2 години абсолютно нищо. В Спортна София цари пълно безхаберие, така че няма смисъл тя да притежава терени, определени за спорт и отдих." Аха, доброто намерение за стопанисване на спортни имоти се е трансформирало в пълно безхаберие, ако не броим за добре стопанисани имотите, превърнати в кръчми, и тези, обявени за продажба.

Но защо трябва да се продават така - парче по парче, не може ли накуп за по-лесно? Явно други са стигнали до извода преди мен, защото преди месец Столичният общински съвет взема решение да разпродаде всички общински фирми. Дружествата са вкарани за приватизация, като философията на общинарите е, че всичко, което не е специфична дейност на кметството, трябва да се продаде.

На финала някой частник ще стане собственик на масивна едноетажна сграда от 34 кв.м на пъпа на София сред хубава градинка. Опс, нали я събориха? Да, бе, обаче ако междувременно, докато се реализира продажбата на "Спортна София-2000", на мястото й е изникнала китна бирарийка, всичко ще е тип-топ, практиката показва, че никой не събаря изградени незаконно сгради. Затова важното е да се строи бързо, преди някой да се е усетил. Случайност е, че драка като мен става свидетел на събарянето и започва да пише мейлове до медии и институции. В резултат на което висш общински чиновник съобщава, че на мястото на съборената къщичка ще се строи детска сладкарница.

Опс, пак гаф, на какво основание ще се строи? Според ал.7 на чл.69 от Закона за устройство на територията "в озеленените площи - публична собственост, без промяна на предназначението им, може да се предвижда само застрояване, необходимо за: 1. мрежи на техническата инфраструктура, обслужващи озеленените площи; 2. поддържане на зелената система; 3. спортни съоръжения и детски площадки." Обявената по Нова телевизия детска сладкарница не е нито детска площадка, нито спортно съоръжение. Спортно е само заглавието на сегашния й собственик - общинска фирма "Спортна София-2000". Е, възможно е и заглавието на бирарийката да е спортно както вече реализираната "Бирария -Спортна София" в Борисовата градина. Тук си припомням идеите на общинаря и съратник на Софиянски Пламен Илиев как частният инвеститор ще развива спортните обекти и пред очите ми се разгръща картина на верига бирарии "Спортна София"... Щото въпросната къщичка съвсем не е най-съблазнителният имот на общинската фирма.

Утре продължавам да снова по общинските служби в изпълнение на правото си на достъп до обществена информация, за да разбера кой и какво е разрешил да се строи на озеленена площ публична общинска собственост в нарушение на закона. От днешното си сноване останах приятно изненадана, тъй като чиновниците в Столичната община и в община "Оборище" бяха изключително любезни и отзивчиви, а най ме шашна кметицата на "Оборище" г-жа Пенка Арменкова, от която още сутринта получих мейл с исканата информация. Ей, ще взема да си върна вярата в хората...

Чудех се каква снимка да постна - дали на г-жа Арменкова, или на загадъчния неразрушен комин. Спрях се на втория вариант, защото продължава да ме тормози въпросът: За какво й е комин на бъдещата детска сладкарница?

6 коментара:

Unknown каза...

Благодаря Вени, това което правиш май е на път да върне и част от мойта вяра в хората.

То това разследване си е за прокуратурата. И те дават един пощенски адрес:
n.markov@prb.bg

Но съм далеч от мисълта, че само това ще реши проблема. Твойте съкварталци трябва да помогнат.

Успех !!!

Анонимен каза...

Вени,

Искрени поздравлелния за бързината и подробната информация. Което си събрала тук определено вдъхновява, даже такива леко прегорели кадри като мен... ;)

Ако трябва още помощ, насреща съм, особено днес до неделя. Като пък се появи конкретната идея за действие... ДЖАН!

Много впечатлен К:)

П.П. Тюрине, ако се решиш на среща със ЗаЗемляни, драсни ми един ред да идем заедно. Аз доброволствам там... мх, утре се навършва година :); и мога да гарантирам за качествата и мотивите им с две ръце и сърце.

Анонимен каза...

@kalin: Утре може би няма да мога, имам уговорки. Но ще имам предвид и ще се радвам някой ден да се запознаем ;) (всъщност се чете "Турин", това е един герой на Толкин;)

Анонимен каза...

Komina trqbwa !!!
mi te i decata mogat da gorqt.
Mutri i kradlivi vlastnici na wsi4ko sa spospobni....
Az ako pomneh vsi4ko koeto sym vidql ot komunisti i demokrati do sega da sym umrql nqkolko holqdo pati.Mrazq otvratitelnite neveji koito ni slagat za prawitelstwo 99% ot tqh sa za ludnicata ili zatwora.
Vsi4ki tuk sme vremenno ...

Анонимен каза...

Прочетох с голям интерес историята и искам да предложа и аз помощта си по проучванията. Ако успея да науча нещо повече, ще ви го напиша.
Само ми стана малко криво от нещо наглед дребно, но за мен съществено. Д-р Николай Николов не е зам.-председател на СДС-София, докато г-жа Пенка Арменкова е член на ръководството на СДС-София, в момента. Лично познавам двамата и наистина ми стана много неприятно как винаги изглеждат нещата, погледнати отстрани. Свестният човек си е свестен човек. Защо трябва да се обясняват злоупотреби на конкретни хора с политическа принадлежност? Наистина е тъжно... поне за мен...

Unknown каза...

@Kolobar
Благодаря ти за адреса, ще пусна и там, но като силно консервативна институция прокуратурата заслужава независимо от мейла на крака да й отида, което и ще направя.


@Калин
Ей, по-лекичкоооо, не прегаряй, ще ни трябваш още ;-)

@Биляна

Ще съм ти благодарна (пък впоследствие - защото аз съм оптимист - и много други ще са), ако можеш да помогнеш с нещо.

За д-р Николай Николов цитирам сайта Още.инфо - дала съм линка. Вероятно тогава, когато е пускана информацията в сайта е бил председател, а сега не е. Трешката е моя, за което съжалявам :( Изобщо не исках да придавам политически оттенък, защото далаверата (не само тази, а всяка далавера) няма политически цвят. И от БСП, и от НДСВ да е бил функционер, пак щях да го напиша. Същността е, че в българската далавера по принцип са включени партийковци. Конкретният им цвят е съвсем без значение - както е без значение и цветът на хората, които си вършат работата. Както в случая г-жа Арменкова, която - оказва се - също е СДС функционер.

Моя е вината, че както съм го написала, може да породи двусмисленост. Съжалявам :(