сряда, 1 март 2006 г.

Човекът като вирус


Като писах за вещите за еднократна употреба, не осъзнавах, че изчерпването на невъзобновяемите ресурси на планетата е толкова напреднало. Не знам как, но в последните няколко дена през малкото време, което имам за Интернет, непрекъснато попадам на инфо за глобалния недостиг на вода и петрол и геополитическите последствия. И се сетих какво каза агент Смит на Морфей:

Искам да споделя с теб едно свое проникновение от престоя ми тук. Разбрах го, когато се опитах да класифицирам вашия вид. Осъзнах, че вие всъщност не сте бозайници. Всеки бозайник на тази планета инстинктивно постига… естествено равновесие със заобикалящата го среда. Но не и вие хората. Вие се преселвате някъде и се размножавате,… докато изконсумирате всички природни ресурси. Единственият ви начин да оцелеете е да се преселите другаде. Само още един организъм на тази планета следва същото поведение. Знаеш ли как се нарича? Вирус. Човешките същества са болест, рак за тази планета.

Затова пак се зарових в любимата си "Матрицата: Пренареждане" с подзаглавие "Пътеводител на мислещия фен на трилогията". Препрочитам я внимателно трети път за тази година и откривам нови посоки за размишление.

Няма коментари: