сряда, 15 март 2006 г.

Нещо се мъти на глобалния финансов пазар


Цяла седмица не съм блогвала, защото попаднах на купчина интересни книги и статии и се отдадох на четене и осмисляне. Потопих се в три основни информационни пласта - теория на рефлексивните процеси и управлението; алтерглобализъм и нещо, което е трудно да дефинирам кратко - започващите промени в глобалната икономика, свързани с изчерпването на евтиния нефт. В контекста на последното - тези дни се очакват две събития от огромно значение за света, но мейнстрийм медиите не (желаят да?) се занимават с тях.

На 20 март в Техеран стартира Иранската петролна борса, на която нефтът ще се търгува не срещу долари, а срещу евро. Но подробно за това - по-нататък. От 23 март Федералната резервна система (това е Централната банка на САЩ) престава да публикува данните за паричния агрегат М3 - т.нар. широки пари. ФЕД спира публикуването и на данните за евродоларите, репосделките и срочните депозити над 100 000 $. Според европейския аналитичен център Laboratoire europeen d’Anticipation Politique Europe 2020 (LEAP/E2020) по такъв начин САЩ подготвят глобална системна криза, свързана с обезценяването на долара. Отказът от публикуване на данните за общото количество доларова маса циркулираща в света (М3) означава, че ФЕД се ориентира към монетизация на дълга, на обикновен език - печатане на долари. От бюлетина №2 за тази година на LEAP/2020:

1- March 20-26, 2006 – Release of major world crisis: « The End of the Western World we have known since 1945 »
We estimate to over 80% the probability that the week of March 20 to 6, 2006 will be the beginning of the most significant political crisis the world has known since the Fall of the Iron Curtain in 1989, together with an economic and financial crisis of comparable scope to the 1929 crisis. This last week of March 2006 will be the turning-point of a number of critical developments, resulting in an acceleration of all the factors leading to a major crisis, disregard any American or Israeli military intervention against Iran. …
2- The seven facets of the world crisis in gestation

The American and Iranian decisions coming into effect during the last week of March 2006, will catalyse and turn into a total crisis seven sector-based crises affecting the whole planet in the political, economic and financial fields, as well as in the military field most probably too:loss of confidence in the Dollar, explosion of the US financial imbalances, oil crisis, end of the global US leadership, distrust towards the Arab-Muslim world, inefficiency of the global governance, and uncertainties about the European governance …
3- Euroland faced to the Dollar plunge
The world crisis anticipated for the end of March 2006 will test Euroland and determine the sustainability of its currency. The Dollar plunge will put upward pressure on the Euro compared to all other currencies (the Chinese currency in particular). …

За съжаление бюлетинът е платен и не можах да прочета пълните статии, но като цяло не съм изненадана. Не споделям също катастрофизма на LEAP/2020 в краткосрочен план, т.е. не смятам, че крахът на петродоларовата световна валутна система ще се състои сега. Според мен ще има трусове, ролята на щатската валута като монополно платежно
средство в най-голямата по обем търговия в света – с нефт и газ, ще бъде подкопана значително, но ще остане водеща; обаче САЩ няма да могат да продължат да финансират до безкрай чрез държавни ценни книжа огромния си дълг; оттук следва спад в стойността на долара и на международното му търсене с дългосрочен ефект за външната търговия, икономиката като цяло и военната политика на САЩ. Големият срив ще е някъде през 2010 -2015 г., когато в САЩ започнат да излизат в пенсия първите бейби-бумъри (поколението родено 1945-1964 г.) и започнат да теглят пенсионните си застраховки. Американската финансова система просто няма как да издържи натиска на милионите пенсионери, които ще изтеглят от спестяванията си от нея. Консервативните икономисти отдавна предупреждават за идващата заплаха, но управляващите САЩ независимо от цвета си (там демократите са сини, а републиканците - червени) продължават политиката на щрауса.

С две думи, очакват ни интересни времена. В смисъла на китайското проклятие - "дано живееш в интересни времена".

8 коментара:

dzver каза...

Изводите ти са хаотични.

Когато си най-кредитираната страна на света ти можеш да си единствено най-богатата страна на света. Твоята инфлация е опрощаване на дълговете ти от света. Какво по-добро от това?

Unknown каза...

Да, но това е валидно, докато огромната част от света е съгласна да инвестира в твоята икономика, купувайки държавни ценни книжа и акции на фондовата борса. В момента, в който доверието на чуждестранните кредитори на САЩ започне да се срива (т.е. държавите и компаниите започнат да се преориентират), крахът ще е ужасен. Както при всеки крах на голям фондов пазар малки количествени изменения в един момент отключват катастрофичен процес.Това имам предвид, но за разлика от посочения европейски аналитичен център виждам заплахата не като предстояща, както казах, а в хоризонта на 2010-2015 г. Тогава огромно количество пенсионери ще започне да се появява всяка година - сега излизат в пенсия последните от предвоенното поколение, които са много по-малко като абсолютен брой, затова следвоенното поколение се нарича поколение на бейби-бума. И си представи как това огромно количество пенсионери си изтеглят пенсионните застраховки
Зад проблемите с доверието на чуждестранните кредитори на САЩ и с натиска на пенсиониращите се бейбибумъри стоят фундаментални фактори, а именно, че трайно се установи тенденцията САЩ да консумират повече стоки и услуги, отколкото произвеждат. Цяла една нация живее назаем - назаем от останалия свят и назаем от бъдещите си поколения. Това е фундаменталният проблем на американската икономика, който изисква радикални решения, които управляващият истаблишмънт засега не дава вид, че е способен да формулира и предложи.

dzver каза...

Имах щастието да отида до САЩ за 2 седмици и останах с впечатлението, че хората много здраво бачкат. Не мисля, че живеят на заем.

1. Има към 700-800 милиарда, нека са 1 трилион долара в обръщение, около 2/3 от които обслужват световната икономика, а не америка (и са форма на дълг).

2. Не знам колко им е външния дълг (всички възможни дългови инструменти), но ми се върти в главата цифра от порядъка на 400-500 милиарда.

3. Сумирай 1+2 и получаваш под трилион, това е имуществото на един среден техен град или половината от годишния им бюджет.

4. За baby boom-a - повечето хора не доживяват до пенсия. Тъжен факт. Плюс това консумирането стимулира икономиката и няма нищо общо с нейните проблеми. Големите кризи преди войната са причинени по-скоро от недостатъчна консумация ... т.е. от производство на стоки, които никой не иска да купи.

5. Кой плаши гаргите с Иран? САЩ не са спирали да са във война от втората световна насам. Е и? Просто контролират света, така че всичко да им е изгодно.

Ако решат може да добутат долара до 1.5 долара за евро, но само ако техния FED прецени, че това ще им е от полза.

Анонимен каза...

dzver: Не съм съгласен.

Съществува понятието "валутен сеньораж". На прост език то означава: кой печати валутата, с която се оперира. Който го прави, печели. Схемата е такава:

Имаш една държава, и икономиката й. В икономиката нещата имат цени. Кило домати струва примерно 1 долар. Което ще рече, че 1 долар струва кило домати.

Ако икономиката нарасне примерно с 5%, но количеството пари в оборот остане същото, цените ще се променят. 1 долар вече ще струва 1.05 кг домати... За да не се променят цените, защото това не е хубаво, държавата напечатва още 5% пари, и ги пуска в обръщение.

Само че тя не ги раздава по равно на всички. Тя купува с тях разни неща - плаща си дълговете, плаща си на чиновниците, и т.н... Тоест, тя купува реални неща срещу хартийки. Покритието на тези хартийки е единствено увеличеният обем на икономиката.

Това правят САЩ. Доларът дълго време реално беше световна валута, а световната икономика растеше - съответно, САЩ купуваха срещу хартийки.

Това обаче става само докато икономиката (и по-точно тази й част, която оперира с долари) расте. Ако доларовата икономика спре да расте, САЩ вече не могат да си купуват всичко срещу хартийки. А ако доларовата икономика започне да намалява, напечатаните хартийки почват да се връщат в САЩ и да търсят реални продукти, които да купят.

Точно това започва да се получава в момента. Еврото започва да притеснява долара като платежна валута за световни сделки.

Връщащите се в САЩ напечатани долари предизвикват инфлация. Ако бумът на това явление съвпадне с пенсионирането на бейби-бумерите, и масовото теглене и харчене на пари от тях, САЩ са пред риск от финансова катастрофа. Дори да я овладеят, доларът вече ще струва много по-малко отсега, а те ще са това, което беше преди СССР - въоръжена до зъби, но оголяла и обосяла (относително, спрямо предишното й положение) страна.

А тогава могат да изплуват най-отгоре лайна, на фона на които Буш е истинска теменужка.

Анонимен каза...

Ако САЩ не направят нещо по въпроса, чак към 2050, а някои казват и към 2070 ще стане големият срив. Social Security ще издържи дотогава.

Unknown каза...

@Дзвер
Григор го е обяснил съвсем добре. Дългът на САЩ е много по-голям, в момента нямам точни числа (много мразя неграмотната употреба на думата "цифри"), но ще взема да потърся. Добави към него и дългът на домакинствата - вероятно знаеш, че огромната част от хората живеят, изплащайки ипотеки, студентски заеми и други кредити.

@Яна
За способността на Social security да издържи пенсионирането на бейби-бумърите Робърт Кийосаки пише:

As of 2004, Social Security was a $10 trillion off-balance-sheet liability. Medicare is a $64 trillion liability. The Social Security fund will begin to run in the red around 2015. The Medicare fund is already operating in the red, a situation that started in 1992. The combined $74 trillion off-balance sheet IOU to Americans is more money than is available in all the stock and bond markets of the world.

dzver каза...

Външинят дълг на САЩ е 8T :) Но обърнете внимание на валутата ... 8T USD. Хората не са глупави. Подценявате ги. Ако си спретнат 1 инфлация от 50% ще спечелят 4 трилиона.

Unknown каза...

@dzver
Така е, но само докато светът е склонен да им купува обезценяващите се долари. Спомни си банковата криза 1996-97 г. Хората загубиха доверие в обезценяващия се лев и започнаха да обръщат в долари. Финалът го помниш. Представи си, че това нещо стане в мащаба на целия свят?