събота, 18 март 2006 г.

Бронз от Европейските киберигри


Българинът Димитър "fnatic.DIDI8" Александров спечели бронзов медал от поредното издание на Европейски киберигри в дисциплината WarCraft 3: The Frozen Throne. Другите представители на българския отбор, който бе един от най-големите на състезанието, не демонстрираха нищо особено и отпаднаха в първата фаза на турнира. Отборът се класира на 8-мо място от 22 участника като е интересно да се отбележи, че непосредствено преди нас е Румъния с два бронзови медала.

Организираните от International Cyber Marketing и Samsung Европейски киберигри са задължителното геймърско шоу за гостите на провежданото в Хановер ежегодно търговско изложение CeBit. Те са дигиталният аналог на популярните Олимпийски игри и малка част от Световните киберигри (WCG), организирани от правителството на Южна Корея и корпорация ICM. WCG стартират ефективно през 2001 г. като България е един от първите членове на организационния комитет. Миналата година на WCG в Сингапур участваха почти 800 играча от 67 страни, състезаващи се в общо осем компютърни и конзолни дисциплини за награден фонд на стойност $435,000.

През 2004 г. първоначалният организатор от българска страна, Headoff G.I., е сменен от Българската федерация по електронен спорт, която и до днес изпълнява своите функции, като за целта провежда квалификации и национални финали.През 2003 г. Здравко "SK.Insomnia" Георгиев спечели първия златен медал за България в рамките на WCG. Постижението му донесе $20,000 и заслужена слава, но бе игнорирано от повечето български медии.

Димитър "fnatic.DIDI8" Александров, е стар приятел и спаринг партьор на Здравко, с който в близкото минало обикаляха световните турнири и често заемаха две от първите три места в големи състезания, включително тези от серията на престижната и добре подплатена финансово организация Cyberathlete Professional League.

Няма коментари: