вторник, 7 март 2006 г.

ИТ не е играчка за меверейци


Всички знаят, че е опасно е да се оставя кибрит в ръцете на 4-5 годишно дете, но за много по-опасни от кибрита неща се смята, че е безопасно да се оставят на неграмотни, невежи или направо престъпни типове от МВР. От доста време им гледам сеира. Преди година т.нар. експерти от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" от НСБОП избълваха куп глупости относно Интернет пиратството, фрий сървърите и авторските права. Като почнем от безумната терминология - "инсталирало се" пиратско съдържание на фрийсървърите и се стигне до комични закани, че ще направят масов тараш и конфискация на компютри в Студентския град и така щели да унищожат потребителите. Резултатът от подобна активност не беше учудващ - двата големи пиратски сървъра Арена и Датата си живеят необезпокоявани, даже започнаха да събират такси за даунлоуд на незаконното си съдържание, а обикновените юзъри като мен се прехвърлиха на торенти или плащат чат-пат на големите пирати по 2 кинта месечно за някой файл, който не може да се намери по торентите.

Сега обаче иде реч за нещо по-сериозно: Файлове със служебна информация на Столичната дирекция на вътрешните работи са достъпни в интернет, установи разследване на "Монитор", проведено в неделя и понеделник.Освен чисто нерегламентираното изтичане на служебна информация, което засяга МВР, са засегнати интересите и правата на десетки български граждани, разпитвани като уличени лица или като свидетели по дознания и преписки основно на софийските Пето и Второ РПУ, показва бегъл прочит на достъпните документи. По същото време нещастникът Румен Петков казва: Изтичането на информация от МВР е процес, който вече в много голяма степен е контролируем. Това заяви вътрешният министър Румен Петков в Плевен в петък. Той отбеляза приноса за това на главния секретар на МВР и на директорите на националните служби.

И това на фона на стартиралата от 3 март единна информационна система за противодействие на престъпността, която се изгражда от 10 години и струва близо 7 млн. лв. Според правосъдния министър Георги Петканов това е уникална система, чрез която се следи цялата организирана престъпност и е доказателство за единодействие срещу все по-изобретателните методи на престъпността. Петканов изрази надежда с развитието на тази система България да даде своя принос в противодействието на престъпността в цялата европейска общност. Новият продукт е система от системи, който обединява ведомствените системи на военна полиция, следствените органи, прокуратурата, съда, затворите, националната полиция и други, като ядрото е в Министерството на правосъдието, поясни Тодор Тодоров, началник сектор “Информационни проекти и методология” в министерството на правосъдието”. Според министър Петканов след успешното внедряване на системата ще последва неизбежното дисциплиниране на наказателното производство. Информацията може да се ползва във всеки момент от времето, като притежава необходимата сигурност. Достъпът се определя по решение на междуведомствения съвет. Самата система е регламентирана в Закона за съдебната власт и методическото ръководство се осъществява от междуведомствен съвет начело с министър Петканов. Засега е приключил първият етап, при който е пуснато ядрото и системата функционира в МО и следствието. Предстои въвеждането на системата в националната полиция и затворите, където вече работата е в напреднала фаза. Последният трети етап е реализацията й в съдилищата, което не се очаква да стане до края на годината, но са подготвени допълнителни варианти - за изнесени работни места, чрез които системата да заработи по-скоро. Достъпът до нея е строго регламентиран. На въпрос дали Европол ще има достъп Петканов съобщи, че ще имат достъп тези институции, които реши междуведомствения съвет.

Мамка му, МВР и правозащитната система става наистина опасна за гражданите. Представям си щом сега тече така на провала, какво ли ще стане като бъде завършена системата?!

5 коментара:

Анонимен каза...

Не е играчка , а си е трансфер на данни. А и да си доработи човек в къщи ще вземе два-три word-овски файла, а не сканирани документи и т.н. Като си помисля, че може би информационната система на МВР ще може да се взима по торентите ме е СТРАХ. Дали ще има и достъп да данни със SMS или други услуги с добавена стойност ? Спокойно, само питам.

Анонимен каза...

Има много болни хора из интернет пространството /за това горното/...
ПП. Съжалявам, просто не се сдържах.

Unknown каза...

@Вики,

Не мисля, че има болен в случая .не че ги няма в Мрежата, де, пълно е). Предполагам, че е някакъв бот, но се чудя на коя дума е зацепил?

Както и да е, това е вторият за 5 месеца спам, ако зачести, ще активирам Word верификацията, но засега смятам да изчакам, все пак затруднява комвентарите.

Unknown каза...

@anonimous
Тези данни са били в някакъв български DC++ хъб.
Тревожното е тежката некомпетентност на МВР да гарантира собствената си информационна сигурност. Истина си е за страх.

Анонимен каза...

Честно казано не съм изненадан, но то няма и от какво - за да работят компетентни хора в службите трябва и да им плащат, и то да им плащат добре. Другият вариант е да намерят патриоти, които да работят без пари ;) Тъй като последното е малко вероятно,а първото си е невероятно, пък и да не забравяме закостенялата командна структура то резултата е ясен. И в САЩ имат подобни проблемми - и при тях информацията не е надлежно защитена - за справка тук.