неделя, 26 март 2006 г.

Big Brother за всеки


Ударно завършва първият етап от изграждането на система за видеонаблюдение, която МВР обеща през миналата година след убийството на Емил Кюлев. На 1 април на всяко кръстовище в отсечката Орлов мост - Булбанк ще заработят денонощни камери, които ще дават възможност за наблюдение и в реално време. Освен самите кръстовища системата ще покрива и разстоянието между отделните отсечки, за което се инсталират т.нар. обзорни камери (като тази на снимката). Данните ще постъпват в реално време в специален мониторингов център в СДВР.

Според МВР опитът на други европейски страни сочел, че след инсталирането на такива системи престъпността спада с 20-30%. Възможно е, но на изявления от МВР, управлявано от Румен Петков, не вярвам, докато не видя потвърждение от друг достоверен източник. Имайки неудоволствието да познавам въпросния министър, споделям опасенията, изказани от читател на Индимедия България:

Не че в това пространство дълго към километър и половина не се извършват претъпления- напротив. В обкръжаващите "жълтите павета" сгради се извършват най-големите престъпления на втората българска Република, но тези сгради, както се досещате, ще останат извън обсега на уредите за наблюдение. Също така е съмнително схващането, че камерите ще прогонят джебчиите, защото те едва ли са мнозина в това пространство, ако целта на "органите" бе да се справи с кражбите и дребната улична престъпност, те по-добре биха инсталирали камери на "Пиротска" или Женския пазар. Но не, камерите ще бъдат сложени в района, в който се намират учрежденията на властта, за да се наблюдава достъпът на гражданите до тях. Доволни или не, преминаващите ще бъдат заснимани ежедневно, а снимките на протестиращи по улиците хора ще бъдат щателно проучвани от щатни служители на някога "закритите" ведомства, преоткрити от изминалите правителства на "реалната демокрация". Така че намеренията на министри, кметове и депутати въобще не са повлияни от загриженост за нашата сигурност, тях единствено ги е грижа за собствената им сигурност.

Не съм фанатичен либерал, отричащ ползата от видеонаблюдението в съвременните големи градове. Факт е, че британците, които са по дефиниция алергични към всичко, което намирисва на полицейщина, ги приеха. Проблемът е другаде - в гаранциите за опазване на личните данни и за опазване на правата на гражданите. Тези неща много сериозно се дебатираха във Великобритания, а у нас изобщо този въпрос не бе поставен от никого, дори от щатните правозащитници от разни NGO-та. Което значи, особено при този министър, че никой, минавал през този район, няма да знае къде, от кого и за какво ще бъде използвано видеоклипчето с него.

1 коментар:

Анонимен каза...

Здравейте. Нещата наистина са сериозни и стават на "тъмно".

Ето още информация по темата за камерите.

http://bulgaria.indymedia.org/newswire/display/6883/index.php