петък, 27 април 2007 г.

Кой е казал, че трябва да е е честно?


Това ми каза една дама, която не само харесвах, но е бях влюбена в нея. Тя не съвсем. На всеки, който му се е случвало, знае как го преживява.

Длъжна съм тук да обясня нещо. Да го обясня, защото голямата част от българите, дори тези младите и смислени хора, които не могат да живеят б ез интернет - имат един предразсъдък:
Хомосексуалните отнош ения са ако не престъпление, то нещо, което администрат ивно със съдействието на поли цията трябва да изкореняваме.

Хомосексуализмът е но рмална форма на на човешката сексуалност, или казано прагматично - кой какво прави под юргана не засяга никого другиго.

26 коментара:

ikew каза...

Мм, все пак ще изтъкна, че упоменатото отношение към хомосексуалните връзки незнайно защо се проявява почти само при хомосексуални връзки между мъже :)

Което ми се струва особено нечестно ;)

Хора, иди ги разбери.

Анонимен каза...

aveto: v usa ima "hiliadI detsa, nuzdaesti se ot donori an kosten mozak". iam li zelaesti? mesdu 25 i 60 godishni? poneze balgarite sa s "golemi" sartsa reshih da probvam...

Анонимен каза...

aveto: do ikew: ima dosta golaima populastia nastroena strogo srestu lezbiiistoto. dopalnitelen primer: v tsarkovnite sferi mai se poostriabva homoseksulaisma mesdu maze, a se poricava tozi mesdu zeni kato razvrat. no taka e i mnogo drugi kategorii hora- ima predrasadasti. mose bi naikoi sa s osnovanie! naprimer niakoi lesbiiki sa mngo agresivni!:0(pone as sam poapadal na takiva. no povecheto sa super. stiga ste plakali!;). stiga ste se fokusirali varhu seksulana orientranost. tova e primitovno!!:)

Анонимен каза...

еми бая примитизивъм има наоколо ... за съжаление :(

Smiling каза...

Невена, иска се смелост да го заявиш открито. Поздравления за това!

Анонимен каза...

Не само на човешката, а и на животинската. Хомосексуалността е доста разпространена при делфините. При щраусите танцът на ухажването, когато мъжкият ужажва друг мъжки, е много по-сложен, отколкото когато ухажва женска. Има я и при много други животински видове. За кучетата май всеки знае! Така че, съвсем естествено нещо. Обявяването му за противоестествено просто е нелогично. Обществената нагласа към хомосексуалността винаги ме е учудвала.В крайна сметка, на кого му пречи?!

Анонимен каза...

венци така си е като че ли хомосексуалните отношения между мъже обществото е по-склонно да толерира докато между жени особено тук , знаеш поли

Veni Markovski каза...

По принцип българите не обичат различните, а освен това в страната има използване на две думи - едната положителна, другата не толкова за хомосексуалистите.

Добре е някой да вземе да почне да просвещава хората, че хомосексуализмът не е болест, че хората не са извратени. Добре е някой да направи филм какво е положението в Ню Йорк или Сан Франциско. Добре е, но никой няма да го стори, защото и това е като всичко останало у нас - шшшшт, някой да не чуе! Срам голям!

Анонимен каза...

На мене ми пречи. Пречи на мен и на моето дете. Ако някое избрал да бъде хомосексуалист, това си е негов избор и аз нямам нищо против какво прави под юргана си. Обаче да ми се натискат мъже, а пък и жени, for that matter, по централните улици, пред деца, е нередно. Нещо повече - ако толкова искат да си имат дете, да си родят. Защо ще осиновяват?

Анонимен каза...

мда, хомосексуалисти, преди да се натискате по "централните улици", оглеждайте се за деца!!!
Ама че смехотворно!
Хубав повод да обясните някои неща на детето си, преди да го е светнал някой батко или някоя кака.

Мария

Unknown каза...

@ikew

Че не е честно, не е. Но никога не съм могла да разбера защо. Питала съм много мъже и смислен отговор не съм чула досега.

@aveto
Има много агресивни рокери, има агресивни метълфенове, има агресивни пънкари, има агресивни всякакви, в смисъл агресивни са си, не защото са от някоя група, култура и т.н., а защото са си агресивни хора. Ако сравним агресивните хетеросексуални с агресивните хомосексуални - но като съотношение към общия им брой такива, т.е. като процент - мисля, че разлика особена няма да има, даже може би ще ива в посока хетеросексуалните. Колко жени са пребивани системно от мъжете си или от приятелите си? Огромен брой. Но това никому не прави впечатление. Обаче т.нар. мъжка лесбийка ако е агресивна, хората се впечатляват. И това също не е честно.

@smiling
Нали уж вече сме европейци, ами малко по-малко всеки трябва да прави малки европейски стъпчици, да за можем след 10-15 години да сме по манталитет близко до тях. Е, това е една от моите малки стъпчици.

@komata
Сециално за теб ще се опитам да изровя едно много интересна пингвинска история. Мога да ти я преразкажа, ама мисля, че ще ти е по-интересно в оригинал. Нали четеш английски?

@поли
Мисля, че е обратното. При мъжете се приема с непримиримост, стигаща до омраза. А при жените като нещо екзотично, даже любопитно.

@Veni Markovski
Хареса ми това = "шшшшт, някой да не чуе! Срам голям!" Така точно описва нравите в обществото ни :-(

@анонимен
Никой не си избира да е хомосексуален. Човек е такъв, както червенокосият е червенокос, негърът е негър, ти си бял, хетеросексуалният е хетеросексуален и т.н.

И за децата е съвсем естествено да приемат, че както мъж и жена могат да се обичат, така мъж и мъж или жена и жена. Децата са много по-необременени с предразсъдъци.

Мъжете не могат да си родят. А при женските двойки почти винаги едната чрез изкуствено оплождане забременява и си го ражда.

Анонимен каза...

Като не може да си избере да е хомосексуален, тогава очевидно не може и да избере и да има деца. Всяка ситуация си има и плюсове, и минуси. Това явно е един от минусите, контрапункт на огромния плюс да си с партньор от пола, който те влече.
Предразсъдъците, които очевидно толкова много пречат на всички хомосексуалисти, съществуват с някаква добра причина. По линията на същата логика, с която ти ме оборваш, аз мога да обуча едно дете да е съвършен убиец, да не изпитва жалост и мъка, и в неговата ценностна система това ще е нещо нормално. Защото, нали, гадните предразсъдъци казват, че е лошо да се убива. Значи ли това, че не трябва да си наказваме убийцте, защото в животинския свят, така или иначе, повечето животни се прехранват, убийваки други животни? Айде стига аборигенски изказвания!
Никой не избира да е хомосексуален -- да имаш някакви доказателства за това? Защото има точно толкова медицински изследвания, които защитават едното, както и другото - че това е по-скоро модно увлечение и психическо отклонение, отколкото нормален начин на сексуален контакт.

Анонимен каза...

Едва ли тук има по-аборигенско изказване от това, че хомосексуализмът е "модно увлечение и психическо отклонение"...

Мария

Unknown каза...

@аножнимен

Още през 1972 г. Световната здравна организация изважда хомосексуализма от списъка на психичните заеболявания и оттогава го приема като нормална форма на човешката сексуалност.

А в Народна Репубрика България хомоксекуализмоът е декриминализиран още през 1968 г. Тогава се приема нов Наказателен кодеикс, в койато вече хгомосексуализмът не е углавно престъпление. И в това отношение сме първи от тогавашните соцстрани.

Ако примерът от соца те дразни, замисли се за Световната здравна организация.

Анонимен каза...

Ами тогава нека легализираме и прегърнем с отворени обятия педофилията, зоофилията и некрофилията. В крайна сметка, те също са нормална форма на сексуалност за упражняващите ги.

Unknown каза...

@аснонимен

НВие, не са. Защото двамата участника не са равноправни. Нито деитето с възрастния, нито животното с чонвека, нито трупът с човека. Това е вид насилие. И с трупа е насилише. Насилие с честта му.

А хомосексуализмът не е насилие. Двама души доброволно и с желание взаимно искат да правят секс и го правят. Някои стават двойки за години, дори за цял живот.

Умишлено ли смесваш същината на нещата, или без да искаш, воден от омразата си "педересите" - както вероятно ги наричаш?

Veni Markovski каза...

Леле-мале, колко много мнения. Вярно ще се окаже, че у нас колкото по-деликатен е един въпрос, толкова повече мнения има.

Имам доста приятели - гейове, вкл. и семейни двойки; и мъже, и жени. Нормалните хора не правят разлика между една семейна двойка, състояща се от две жени или двама мъже и такава, в която партньорите са от различен пол. Само идиотите правят таква разлика, но пък аз не си общувам с идиоти, така че нещата пасват идеално.

Аз самият трудно прихе идеята, че може да има брак между хора от един и същ пол, но определено животът ме убеди. В Ню Йорк е пълно с такива двойки, при това - за разлика от България, животът им е напълно нормален.

Понякога си мисля, че да си гей в България е по-лошо от това да си жена в талибански Афганистан. Част от изказаните мнения тук затвърдяват това ми наблюдение. Особено ме впечатли анонимното мнение за това, че под юргана можело да се натискат, а навън - не!? И защо? Защото пречи на родителите, които не знаят какво да обяснят на децата си по повод различието.
Хора, време е да стане ясно: всички сме различни. Някои са бели, други черни, трети жълти и т.н. Някои са по-умни, други - не. Някои са мъже, други - жени. Не е важното каква ти е кожата, а какво мислиш и как се държиш спрямо околните. Може да не си гений, но да си добър, честен, прям, открит. И може да си прост, но да помогнеш на другия, попаднал в беда. Може да си богат и да си стискаш парите, а може и да си богат и да правиш добрини. Може, дето се казва, и Бил Гейтс да си, но пак да решиш да направиш нещо хубаво с $ 30 милиарда. И обратното - може да си местен търговец на "Майкрософт", да смучеш пари от народа за софтуер, но да си голяма скръндза.

В България като кажеш "гей" и си мислиш "Евгени Минчев". Аз обаче имам приятели-българи, които са гейове, но значително по-различни от Евгени. И виждам как се измъчват в България, където всеки ги гледа накриво и сочи на децата си: "Шшшт, мама! Бъди послушен, защото иначе като порастнеш, ще станеш като чичкото!" И децата се страхуват; не, че чичкото е лош, но нали мама го използва за плашило...

Анонимен каза...

Невена, мисля че всичко това е малко преекспонирано тук, може би и другаде

ако всеки си гледа своето няма да има значение кой с кого спи или не

лично аз познавам не малко хора и с хомо- или с би- секскуална ориентация, те са си хора, обикновени, ако не се говори или обръща внимание специално на това, ако не се парадира с това, всичко е ОК, мисля си

мисля, освен това, че всеки човек е би-сексуален в основата си; обществото наслагва възпитание, отношение и после си казват "о, аз с мъж - никога" или обратното ... имам приятели, приятелки, които минават и през едното и през другото; ако не си слага човек ограничения в кого да се влюбва - може да се влюби във всеки, независимо от пола

не съм за крайностите; не съм и за проповядване на хомосексуализма; но съм за приемане на различните, т.е. всички, всеки един от нас е различен, нали :)

Анонимен каза...

все тая ми дали хомо или хетеро двойка прави на улицата неща, които е по-добре да прави вкъщи. има си място за всичко и улицата не е място за "натискане". но границата е много тънка. за мен е ок хората да вървят за ръка, дори и да се целуват, зависи как :)

синът ми отдавна знае за хомосексуалността и я приема съвсем нормално. благодарение на мен.

ако някой ден се окаже, че предпочита хомосексуалността, ще го приема така, както ще приема и другото. само ще си кажа, че може би в хетеро ситуацията би му било по-лесно. но ще поживеем и ще видим.

сравнения между некрофили, зоофили и хомосексуални са смехотворни. а това, което съм чела дотук в по-голямата си част обяснява хомосексуалността с вродени фактори.

миналата година поработих с учениците си по теми за хомосексуалността и им препоръчах книги и филми.

дотук сексуалният ми опит е хетеросексуален. не познавам хомосексуални жени или не знам, че са такива. за вени бях сигурна откак съм в блогосферата. имам приятели и познати хомосексуални мъже.отношението ми към хомосексуалността е било такова преди да имам такива приятели.

всеки може да си направи само изводи :)

Анонимен каза...

Привет!
Както винаги, малко късно се включвам в спора, но по-добре отколкото никога :).
1. Признавам си откровено - да, аз съм лесбийка и държа да отбележа, че съм точно толкова нормална, колкото и всички други. Въпреки че "нормално", поради ред причини, е доста относително понятие - в някои страни хората ядат хлебарки, змии или кучета и възприемат това като напълно нормално; другаде пък същото се счита за извратено или отвратително. Мога да дам един огромен списък от причини, поради които никой не е прав да нарича която и да е любов между човешки същества "ненормална", или пък, още по-малко, "извращение", но както виждам хората преди мен са се справили с това повече от перфектно - евала за което! Хубаво е човек да знае, че все пак толерантност, малко или много, се налага, макар и бавно, в това балканско общество, в което живеем и положението е горе-долу обнадеждаващо.
2. По повод отрицателното, граничещо с омраза отношение към мъжката хомосексуалност и разбиране и дори симпатии към женската - има си логично обяснение (въпреки че според мен се среща и обратното явление, както спомена някой - пример с църковните сфери). Специално в България, доколкото ми е известно, причината се корени най-вече в петте века Османско присъствие (не че още Крали Марко е имал честта да гледа Азис, или Евгени Минчев - за друго иде реч). По това време, според Исляма, мъжката хомосексуалност е била възприемана като норматив и никой не я е считал за нещо необичайно - следователно, нерядко се е изявявала и на показ. Предполага се, че и сред жените не е била рядкост (нищо чудно, двадесетина жени в харема, няма тепърва да чакат султанът да се сети за тях), но не се е налагала или демонстрирала свободно. Просто за тяхната религия мъжът е доминиращ, а жените и нещата, свързани с тях не са се коментирали въобще. А за пет века българите са успели порядъчно да намразят всичко свързано с Османското владичество - та оттам идва и отрицателната нагласа срещу мъжкото еднополово влечение и, по-скоро, безразличие към женското (моля някой да ме поправи ако греша). Това е като оставим настрана факта, че просто от чисто естетическа гледна точка, може би мъжете са донякъде по-неприятна гледка (все пак мъж с тясна минипола, червило, маникюр и така нататък за много хора граничи с отвратително), но това също е до голяма степен въпрос на лични предпочитания. С други думи, всичко е относително. Но едно е ясно - това, което наистина е нечестно е, че за болшинството хора в България, "гей"="Азис"=дебел фламингоподобен хипопотам-травестит с полилей на главата и жартиери на баджаците (моите уважения към гласовите данни на човека иначе). От друга страна, до голяма степен именно на такива като гореспоменатия, моят процент от българите трябва да сваля шапка, иначе вероятно и малкото толерантност, която полека-лека се насажда, нямаше да я има... Както и да е.
3. Тук някой спомена, че много се дразнел на демонстративното "натискане" на хомосексуални хора по улиците. Разбирам - действително има хора, чиято показност минава всякакви граници и дори мен ме дразни. Само че, господине/госпожо, замислете се откъде всъщност е продиктувана тая показност... Може би от факта, че момче и момиче могат, едва ли не, да се изядат в някое кафене и никой няма да ги погледне, докато мен и приятелката ми е в границите на възможното да ни линчуват защото сме се хванали за ръка? Или че двама мъже заедно не могат да минат по оживена улица без да чуят поредица коментари и псувни зад себе си... Като цяло и аз самата не съм привърженик на прекаленото демонстриране на чувства и така нататък - все пак тези отношения са много интимни, а и касаят само човека и партньора му. Само че ако има някакви норми на поведение, приличие или морал, мисля че те трябва да важат за всички. Ако мъж може да целуне или прегърне любимата си жена на публично място и това да се приема за "нормално", не виждам никаква причина да не е така и при другите двойки, независимо от пола им.
На сравненията на еднополовата любов с некрофилия, педофилия и така нататък обаче, не мога да не се изсмея. Според конституцията и законите на всяка европейска държава, всеки има правото да живее както иска и както намери за добре, СТИГА с това да НЕ нарушава по някакъв начин правата на другите! Мисля, че разликата, оттам нататък е ясна - благодаря и на Вени за уместното разграничаване.
Това е, в общи линии... Мога да пиша и още, но страдам от хронична липса на време. Все пак, не можех да не се изкажа по тази тема, както и да не изразя добрите си впечатления от коментарите дотук - все така да върви ;).

Анонимен каза...

aveto: wiarno e, che w statite IMA moda- bolshinstwoot ot mladite momicheta sa bisekxulani- i se gordeat , a goliam procent sa lezbiiki- i se gordeat. no oste po islna e MODATA pri mladite momcheta- da si GAY e mnogo COOL!( w centralnite gradowe..obache, i rabzira se ima i obratnoto otnsohenie- Gayovetet taino se nakzvat.. s nasilie)

Анонимен каза...

@ За всички

Аз не4 съам сохм тожчнож лесбийк, я бисещк8уяла - харе3сняам исмисъл ксможзагинто, защото хомвосексу3ялнеиту аогташунея ту с2 преямят саобрпу3 в няуга абщшусгвеа.

Но ре4яакцията ва раз-ни ми5 чи5таетели на блрога - ук8гта; и пеакщциягта на вели4коле3пния бъдещ писач Вики, ме накщарае да дя нядавя тамчтао нушягя. Азд не съм лесдбийса, а бидексду2албва. Коуетго в щ7онтекстгая ня тази с8пруеди е3 най-гад0ното, което можеиш д си прудстявиш. Всички те3пря тези, лоби5ращи зяа хомосещсуялнетуь, за чужд - ши хетеросексуалните, - едва ли не ни е сме 4 пр4датели и5 т.н. Ама темотго за бифобита е достга ксълга и май пак гпялтна да пиша да нея отделно.

Анонимен каза...

aveto: ama ...bisexualnostta e genetichna... vsichki hora SA bsieksualni:)...nezavismio kakvo praktikuvata ili "smiatat ' po vaprosa...

Анонимен каза...

Педофилията и некрофилията бяха просто примери, но явно, че много хора ги приеха буквално. Макар да не ми беше такава целта, този пример доказа едно нещо – всички, които са уж open minded, много модерни и толерантни са също толкова нетолерантни и сковани от предразсъдъци спрямо различните от тях, колкото омразните им „балканци”.
Не може да се твърди, че хомосексуализмът е нормален, а другите сексуални практики не са. Най-малкото не и с аргумента „това не е нормално” или „това се преследва от закона”. Не може да може да се родиш хомосексуалист, но да не може да се родиш геронтофил.
Или всички различни ще са приети и ще имат равни права, или просто си избираме едните да са нормални, а всички пъхаме в затвора и изтребваме.
Лека странична забележка. Аз всъщност нямам нищо против хомосексуалните, дори един от най-добрите ми приятели е гей. Обаче адски, ама адски много се дразня, когато някой ми се изтипоса и почне да ми обяснява как, видиш ли, ако мога да перифразирам Бил Гейтс, gay is the way ahead. Именно такива неосъзнали се, уж-хомосексуални (защото сега е модно,например, както отбелязаха по-горе) ме дразнят и, предполагам, до известна степен създават лош имидж в очите на другите хора на тези, които по рождение са с такава сексуалност и не могат да я променят, и всъщност искат да живеят нормално.

Unknown каза...

@Анонимен

Обясних защо има разлика между хомосексуалните и остоналите, изброени от тебе - защото при първите няма насилие, а взаимни чувства.

А хора като Евгени Минчев и Дим Дуков, които парадират с това, че са гейове; също и тези, които се правят на гейове, защото било модеирно, и мен ме дразнят и мисля, че на такива до голяма степен се дължи отрицателното мнение за гейовете.

Но повечето не са такива, искат да си живеят нормално и си живеят съвсем нормално. нормално.

Unknown каза...

@ за всички

Чудех се много време дали да не изтрия коментара на един анонимен, който е толкова пълен с грешки, че едвам се разбира някакъв смисъл. Но реших да не го трия. Защо?

Защото си помислих, че е от хомосексуално момиче/жена, което или още не може да приеме себе си като такава, или е претърпяла сума неприятности поради това.

Даже си мисля, че като е попаднала на този блог точно на тая тема, си е хванала бутилката, щото, съгласете се, тук има не само нетолератнтни мнения, а и абсурдни, а и хейтърски.

И си мисля, че това момиче (предполагам, че е такова, защото жените някак си се справили с това) много се е разстроило от това, което е прочело.

И се е напило като тараба, за да не му пука. А след това - понеже алкохолът вдига самочувствието, сваля депресивните и самообвинаяващите се нагласи - е решила да напише мнението си.

Тъпото е, че й е трябвало доста алкохол, за да се осмели - което е явно от правописа. Което пък от друга страна означава, че този проблем - с хомосексуализма - е много тежък за нея.

Ако мога да помогна някак - мейлът ми го има в профила ми.

Ако не чувстваш нужда, просто разбери, че не си различна, че си обикновен човек и никой не може да те обиди заради сексуалната ориентация.

Като казвам "не може", имам предвид, че при обиждането донякъде е виновен и обиденият. Ако той не взема насериозно твърденията на обиждащия го, ако той знае, че те са глупости на търкалета, не само няма да се обиди или да му пука, ами може и да му стане смешно като гледа как се пеняви оня, дето смята, че го обижда.