вторник, 10 април 2007 г.

Да вярваме на медиите и на кои


Често си мисля колко са вредни медиите И не само мисля. Не гледам телевизия, не слушам радио. От вестниците преглеждам /това не значи чета/ онлайн изданията на "Сега" и "Монитор" - но това не значи изобщо, че им вярвам. Вярвам повече на "Капитал", "Дневник" и "Политика", не не съвсем. Даже хич не съвсем. Но все пак ме ориентират за интересни тенденции.

Питам се обаче напоследък - блоговете медии ли са? Авторитетни медиоведи казват, че са медии. Бях склонна доскоро да им вярвам. Но ако са наистина такива - значи страдат от същите пороци като традиционните - лъжа, измама и манипулация. Единствено виждам разликата в това, че човек може да си избира кои блогове да чете - защото наборът блогове е безкраен. И така да открие тези, които носят истина(та му). Докато с традиционните медии не е така. Изборът е ограничен.

3 коментара:

Yana каза...

Вярвам за местни новини и анализи на неща български на Капитал и Дневник... На нищо друго не вярвам и не изпускам случай да се подиграя на някой, за когото статия в 168 часа е чиста монета...

Анонимен каза...

Дали да вярваш на блог или не е лесно. Масовият блог е личен, на някой човек. Ако си опознал човека и му вярваш - значи вярваш и на блога.

Unknown каза...

@yana
На тях вярвам 70%, защото съм ги хващала и тях в яки манипулации.


@дончо
За блоговете донякъде се придържам към твоето правило, но, съгласи се, не можеш да познаваш авторите на англоезичните блогове. Към англоезични блогове по-трудно формирам доверие на базата на много критерии - цитиране на източници, page rating, сравняване с инфо от други източници... Абе трудна работа звучи, ама все пак има блогове англоезични, на които съм се убедила, че мога да вярвам.